Kon. HFC - AFC voorbeschouwing

AFC WIL EINDELIJK WEL EENS IN HAARLEM WINNEN VAN KON. HFC

Zondag aanstaande gaat de reis naar de Spanjaardslaan waar we eindelijk weer eens spelen tegen Kon. HFC. Door de Coronaperikelen dateert de laatste uitwedstrijd tegen onze Haarlemse vrienden van 9 september 2018. Kijkend naar de ranglijst gaat het AFC en Kon. HFC het als de nummers twee en drie voor de wind en doen de Oldies met hetzelfde puntenaantal niet veel voor elkaar onder. The Reds speelden wel een wedstrijd minder en scoren iets makkelijker. De Treffers staan op een vijfde plaats.

Mooi om te zien dat drie zondagverenigingen een vooraanstaande rol spelen te midden van het zaterdaggeweld. Neemt niet weg dat Katwijk op dit moment de Tweede Divisie met grote voorsprong aanvoert en een goede kans maakt op het kampioenschap. Mits er niet te veel gekke dingen gebeuren, zoals afgelopen zaterdag toen Kon. HFC de trotste koploper in het hol van de leeuw met 1-0 wist te kloppen. Op sportpark De Krom zagen de toeschouwers een super spannende wedstrijd, die in de tweede helft werd beslist door een eigen goal van oud-HFC’ers Paul Kok.  HFC-keeper Mitchel Michaelis, vorig seizoen nog bij Go Ahead Eagles onder de lat, had een belangrijk aandeel in deze magnifieke zege. Mogelijk kan ook De Treffers aanstaande zaterdag in Groesbeek voor een verrassing zorgen als Katwijk op bezoek komt. Met een derde nederlaag zou de achterstand van de koploper met nog achttien wedstrijden te gaan weer overbrugbaar kunnen zijn.

HFC heeft de sprong naar de top van het amateurvoetbal dus met succes gemaakt. In het seizoen 2013-2014 promoveerde de ‘Koninklijke’ naar de Zondag Topklasse en maakte twee seizoenen later, samen met o.a. AFC, de grote stap naar de ‘gemengde’ Tweede Divisie. In de afgelopen jaren manifesteert The Good Old zich niet alleen meer door mooie tradities, een rijk clubleven en een geweldige jeugdafdeling, maar ook door een ijzersterk standaardteam waar heel moeilijk van te winnen valt. Ons aller eerste kan daar volop over meepraten. In de Zondag Topklasse en Tweede Divisie ontmoetten HFC en AFC elkaar elf keer. Onze jongens wonnen slechts twee keer, de vrienden uit Haarlem vijf maal en vier keer werd het gelijk. Aan de Spanjaardslaan werd nog nooit door AFC in de afgelopen jaren gewonnen. Eén maal werd het gelijk in de Topklasse, in de Tweede Divisie werden de vier duels allemaal verloren.

Het wordt dus wel eens tijd om uit van HFC te winnen. Maar makkelijk zal het niet zijn. Onder regie van trainer en oud-prof Gertjan Tamerus, die in de periode 2012-2018 in HFC 1 speelde en in 2018 werd aangesteld als hoofdtrainer van de ‘Koninklijke’, werd er dit seizoen thuis van de acht duels maar één door HFC verloren: het altijd lastige HHC kon met een 1-0 zege vrolijk de bus in richting Hardenberg. Mooie resultaten dus, behaald door een hecht collectief, met een sterke defensie en twee scherpschutters: topscorer Sietse Brandsma, die eerder voor ODIN’59 uitkwam en aanvallende middenvelder Roy Castien, een zeer getalenteerde speler. Samen maakten zij in 16 wedstrijden 13 van de 24 HFC-treffers. Knap dat Tamerus er dit seizoen weer in is geslaagd een sterk team te formeren. Er wordt immers flink getrokken aan zijn spelers door de grote zaterdagclubs. Zo speelt de huidige topscorer van de Tweede Divisie Floris van der Linden inmiddels bij Spakenburg, spits Khalid Tadmine bij IJsselmeervogels en middenvelder Lars Weistra bij Kartwijk.

Wat kan Ulrich Landvreugd, die net als Tamerus lang speelde in het team waarvan hij nu sinds 2018 trainer is, met zijn team doen om zondagmiddag winnend van het veld te stappen? Een heleboel zou je zeggen, want deze ploeg bezit voldoende kwaliteit in alle linies om ook een lastig uitduel in zijn voordeel te kunnen beslissen. Van de zeven uitwedstrijden werd er dit seizoen door AFC maar één verloren en dat was in Veenendaal tegen hekkensluiter GVVV. De drie uitzeges tegen IJsselmeervogels (3-0), Jong Sparta (4-1) en Rijnsburgse Boys (3-2) mochten er beslist zijn. Goede herinneringen zijn er ook aan bekerduel tegen Heerenveen, dat tegen de verhouding in door de Friezen (toen nog met Veerman & Veerman) met 2-1 verloren werd. Maar goede wedstrijden werden ook afgewisseld met mindere duels, zoals de verrassende thuisnederlaag tegen Jong Volendam en de nederlaag tegen Katwijk in de eerste competitieronde, een zes punten duel waar we nog steeds tegen aanhikken. Door dit alles is prolongatie van de in 2019 behaalde titel voor AFC niet direct voor de hand liggend, maar het kan, zoals eerder betoogd, met nog 19 wedstrijden te gaan, er toch nog om spannen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat onze goalgetter Raily Ignacio, Splinter de Mooij (vorig seizoen spelend bij Feyenoord), oud-prof Thomas Verhaar (eerder actief bij Sparta en Excelsior) en Joël Tillema (speelde eerder bij o.a. Rijnsburgse Boys) regelmatig het net weten te vinden. Te beginnen aanstaande zondag!

Wat gaat het worden? Een spannende wedstrijd ligt in het verschiet. Volgens de wedbureaus is het vrijwel uitgesloten dat ons aller eerste de drie punten mee naar Amsterdam neemt. Uiteraard is die prognose vooral gebaseerd op de onderlinge resultaten in het verleden. Maar geven die voldoende garantie op de resultaten in de toekomst? Om 16.30 uur kennen we het antwoord. Voor nu zet uw scribent zijn duur verdiende centjes op de regerend kampioen. Succes!

MvdW