Kon. HFC - AFC voorbeschouwing

AFC WIL EINDELIJK EENS IN HAARLEM VAN KON. HFC WINNEN

Na Kozakken Boys en Spakenburg treffen we in Haarlem onze vrienden van Kon. HFC. Anders dan vorig seizoen wordt deze wedstrijd op zondag gespeeld en daar kunnen we als zondagvereniging alleen maar blij mee zijn. Hopelijk kunnen we ons ook verheugen op een mooi resultaat, maar het zal niet meevallen om aan de Spanjaardslaan te winnen. Sinds Kon. HFC terug is op het hoogste amateurniveau beet AFC hier steeds in het zand. In het laatste seizoen van de Topklasse (2015-2016) met 2-0, in het eerste seizoen van de Tweede Divisie ook met 2-0 en afgelopen seizoen met 3-1 na een spannende wedstrijd waarin AFC de score nog opende door een doelpunt van Matthijs Jesse. Er is dus een en ander recht te zetten in Haarlem door onze jongens, die het seizoen overtuigend zijn begonnen met twee zeges. In Werkendam werd in het openingsduel voor het eerst in de historie gewonnen van Kozakken Boys door een Bep Bakhuijs-goal van Raily Ignacio, een week later was het weer een fraaie goal van Raily die de wedstrijd in Amsterdam besliste tegen Spakenburg.

Winst dus op twee sterke zaterdagverenigingen en dat geeft de AFC-burger moed. Niet alleen omdat ons eerste een heel goede spits in de gelederen heeft, maar ook door de strijdlust en het uitstekende positiespel van het team dat vier nieuwe spelers telt. Centrale verdediger Tim Linthorst maakte de overstap van Berliner AK, vleugelaanvaller Fouad Belarbi van Hercules, spits Yordi Teijsse van Quick Boys en zijn broer Kenny van SC Cambuur. In de loop van het seizoen zal ook middenvelder Tiemen van Hezel van HHC Hardenberg zich bij de selectie voegen. Hij is op dit moment op wereldreis. Al met al een behoorlijke versterking, want de technische leiding van AFC slaagde erin de sleutelspelers van het afgelopen seizoen te behouden. Dit met uitzondering van Marien Willemsen die na een langdurige en glanzende carrière nu op lager niveau bij onze club is gaan voetballen.

Een goed begin ook voor de 46-jarige Ulrich (Uli) Landvreugd, die het trainersstokje overnam van André Wetzel. André zet na een zeer succesvolle interim-periode bij AFC zijn trainerscarrière in zijn geliefde Den Haag voort bij de stokoude (1883) tweede klasser HVV. Uli speelde gedurende negen seizoenen in het eerste van AFC nadat een hardnekkige knieblessure al snel een eind had gemaakt aan zijn veelbelovende profcarrière bij o.a. Ipswich Town. Na zijn actieve loopbaan trainde Uli o.a. het Engelse Barnet FC, Eemdijk en Hooglanderveen en nu dus ‘zijn’ AFC waar hij zoveel sportieve stappen heeft liggen. Dat doet hij in nauwe samenwerking met een andere clubman, Said Moumane, die aan zijn achtste seizoen als assistent-trainer begonnen is en tien seizoenen in de hoofdmacht van AFC speelde.  

In tegenstelling tot AFC is het meer dan stokoude Kon. HFC (1879) het seizoen niet goed gestart. Van Barendrecht werd uit met 1-0 verloren en ook thuis was FC Lienden met 1-2 te sterk. Zoals deze uitslagen al doen vermoeden was het krachtsverschil in beide wedstrijden niet groot en had het zomaar ook twee keer in Haarlems voordeel kunnen eindigen. Het elftal van de Koninklijke kent verschillende nieuwe gezichten vergeleken met het afgelopen seizoen. Zo kwamen o.a. de spitsen Khalid Tadmine en Floris van der Linden over van resp. Almere City FC en Telstar, de middenvelders Feyo Glim en Daan Driever van resp. NAC Breda en Be Quick 1880, centrale verdediger Peet van der Slot van VVSB en linksback Lars Weistra van OFC. Daar staat wel o.a. het vertrek van captain Kevin de Visser (naar IJsselmeervogels), spits Kevin Sterling, die ooit in de jeugd van AFC speelde  (naar Spakenburg) en back Ilias Bronkhorst (Telstar) tegenover. De uitblinkende, zeer doeltreffende middenvelder Roy Castien herstelt nog van een zware knieblessure, opgelopen tijdens een oefenstage bij FC Utrecht. Verder is oud-prof Gertjan Tamerus (o.a. HFC Haarlem, Heracles Almelo en NAC) op 37-jarige leeftijd na zes succesvolle jaren in het eerste van Kon. HFC niet meer inzetbaar. Bij elkaar best een behoorlijke aderlating. Tamerus is met ingang van dit seizoen als trainer aangesteld als opvolger van Ted Verdonkschot die naar IJsselmeervogels is overgestapt. Net als bij AFC is dus ook bij HFC gekozen voor een oud-speler die de club door en door kent. Een voor de hand liggende keuze die zich in de praktijk natuurlijk nog wel moet bewijzen.

Wat gaat het zondag aanstaande aan de Spanjaardslaan, waar HFC als sinds 1899 (!) speelt, worden? Wie het weet mag het zeggen. Als we alleen naar de onderlinge competitieresultaten kijken is er niet veel hoop voor The Reds. Tot op heden waren de Haarlemmers steeds sterker en ook op ons eigen sportpark hielden de resultaten met een zege, een gelijkspel en een nederlaag voor AFC niet over. Toch is enig optimisme op zijn plaats, want we beschikken dit seizoen over een ‘stevig’ elftal dat potten lijkt te kunnen breken. Hopelijk is dat zondag ook het geval, net als in de finale van het Gerrit van Hooff Memorial-toernooi (genoemd naar de vorig jaar overleden teammanager van ADO’20), waarin AFC en Kon. HFC elkaar vooraf aan dit seizoen troffen. HFC nam in de eerste helft de leiding door een fraai afstandsschot van Tim van Soest, waarna Jonathan Richard met een penalty en Raily Ignacio met een toverbal vanaf de achterlijn de finale  in Amsterdams voordeel beslisten. Kenny Teijsse ontving de prijs voor de beste speler. En hoewel deze wedstrijd niet veel meer was dan een trainingswedstrijd met heel veel wissels maakte het spel van AFC toch de nodige indruk. Net als in Werkendam waar AFC Kozakken Boys voor het eerst klopte. Dat zou zondag tegen onze Haarlemse vrienden ook ‘zo maar’ kunnen gebeuren. Drie keer winnen op rij, het zou wat zijn. Succes!

MvdW

Wilt u nog de samenvatting van afgelopen seizoen in de uitwedstrijd zien klik dan hier