Kon.HFC - AFC voorbeschouwing

GELANCEERD AFC NAAR  Kon. HFC  VOOR SPANNENDE KRAKER

Dit weekend stonden alle wedstrijden van de Tweede Divisie op de zaterdag geprogrammeerd. Inmiddels is bekend dat de wedstrijd van vv Katwijk- Jong Sparta niet door gaat wegens het overlijden van Sander Molenaar, teammanager van Katwijk op 38 jarige leeftijd. Een trieste gebeurtenis. Wij wensen de familie en vrienden van Sander en de vv Katwijk alle sterkte toe.

Eén van de andere wedstrijden aanstaande zaterdag betreft Kon HFC tegen AFC. Dat is opvallend want het gaat hier om twee zondagverenigingen, waarvan het eerste door de jaren heen steevast op de zondagmiddag speelt. Onze Haarlemse vrienden hebben kennelijk voor een andere weg gekozen en verlenen daarmee het zondagvoetbal geen goede dienst. Zoals bekend is ooit vastgesteld dat zaterdagverenigingen de speeldag mogen bepalen als ze tegen een zondagvereniging uitkomen. Dat was nog niet zo’n probleem toen het amateurvoetbal nog een volledige scheiding kende van het zaterdag- en zondagvoetbal. Men speelde alleen in de beker- en in oefenduels tegen elkaar en in de kampioenswedstrijden. Met de komst van de Tweede Divisie ligt dat geheel anders en worden de zondagverenigingen verplicht heel vaak op de zaterdag uit te komen. Dat is  volkomen onacceptabel. Om geloofsredenen weigeren de zaterdagsclubs op de zondag uit te komen en leggen met steun van de KNVB hun wil op aan de andere clubs. Dat er mensen zijn die om geloofsredenen (liever) niet op zaterdag willen spelen of op zaterdag moeten werken wordt hooghartig ter zijde geschoven. Dat geldt ook voor de organisatorische problemen die ontstaan als het eerste zondag-team in het drukke zaterdagprogramma moet  worden ingepast, zoals bij AFC. Het gaat in deze niet meer of minder dan discriminatie van de ene groep door de ander. Het is bijzonder jammer dat deze misstand nog niet is voorgelegd aan het College van de Rechten van de Mens, waarin de Commissie gelijke behandeling is opgegaan. Succes verzekerd!

Aanstaande zaterdagmiddag dus naar de Spanjaardslaan waar HFC al sinds 1899 (!) speelt. In de afgelopen jaren weer op het hoogste amateurniveau. Eerst een seizoen in de Topklasse en nu voor het tweede seizoen in de Tweede Divisie. Samen met AFC en dat is een genoegen. Afgelopen seizoen ging het voor beide clubs maar net goed. AFC eindigde na een sterke start en een zwak vervolg uiteindelijk op een 11e plaats, vier punten boven de degradatie streep. Hierbij moet wel worden aangetekend dat AFC een strafpunt in mindering kreeg omdat het zich verzette tegen contracten voor spelers die op amateurbasis spelen. We leven zoals bekend in een wel heel gekke piramidale voetbalwereld. Kon. HFC eindigde in het seizoen 2016-2017 op de 14e plaats, één punt boven de streep. Wat betreft de onderlinge duels was er evenwicht. In Amsterdam wonnen The Reds met 3-1, in Haarlem werd het 2-0 voor de gastheren. In dit seizoen werd op 26 november 2017 op Sportpark Goed Genoeg gespeeld. Al heel snel nam AFC toen een 1-0 voorsprong door een penalty van captain Magid Jansen, een voorsprong die in de tweede helft teniet gedaan werd door een vrije trap van Gertjan Tamerus, die de muur slim omzeilde. Ondanks een rode kaart voor Derre Kwee, die even te veel ijver in zijn spel stopte, nam AFC weer de leiding door een knal van Thomas van den Houten, waarna uitblinker Roy Castien de ploegen weer op gelijke hoogte bracht. Hoewel AFC in de slotminuten aandrong bleef het, vooral door formidabel keeperswerk van Tom Boks, 2-2.

Dat gelijke spel was zo gek nog niet voor AFC, want Kon. HFC kwam voor de winterstop  heel goed voor de dag. Na vijftien wedstrijden stond de ploeg van HFC-trainer Ted Verdonkschot in de subtop met 24 punten uit 15 wedstrijden, met de klinkende doelcijfers 31-18 en mooie zeges op Barendrecht (5-1) en VVSB (3-0). Dit alles in schril contrast met de ploeg van trainer André Wetzel die al na acht wedstrijden Ton du Chatinier was opgevolgd. AFC stond eind 2017 stijf op de laatste plaats met maar elf punten uit zestien wedstrijden en de weinig perspectief biedende doelcijfers 11-30. Maar zie, het kan echt verkeren. Na de winterstop draait Kon. HFC na een goed begin met een uitzege op GVVV (0-1) heel veel minder. Uit twaalf wedstrijden werden tot nu toe maar dertien punten gehaald, de doelcijfers waren in deze periode 11-13. Ongetwijfeld is de zware knieblessure van de uitblinkende en veel scorende (15 goals) middenvelder Roy Castien in een oefenstage bij FC Utrecht  mede debet aan dit verval. Het is te hopen dat deze talentvolle speler over een maand of negen weer volledig hersteld in het veld staat. Na vijf nederlagen op rij brachten de laatste vier wedstrijden weer rust in het Haarlemse kamp. In de uitwedstrijd tegen De Treffers werd het 0-0, thuis werd met 1-0 gewonnen van FC Lienden (eigen doelpunt van Danny van de Meiracker) en 0-0 gelijk gespeeld tegen Excelsior Maassluis. Afgelopen zaterdag werd het zwaar aangeschoten Achilles’29 met 1-4 aan de zegekar gebonden en dat brengt Kon. HFC zeven wedstrijden voor het eind met 37 punten bijna in veilige haven. Maar bijna is nog niet helemaal en daarom zal de oudste voetbalclub van Nederland er tegen AFC alles aan doen om weer drie punten binnen te halen. Afgelopen seizoen waren 42 punten net genoeg voor handhaving. Een zege op The Reds brengt dit totaal binnen handbereik.

AFC tapt in 2018 uit een totaal ander vaatje. Dat is natuurlijk ook keihard nodig om de dans te kunnen ontspringen, maar je moet dat dan ook maar even kunnen. Kennelijk is dat het geval, want AFC won vijf van de tien wedstrijden, speelde drie keer gelijk, waaronder 2-2 in Katwijk, en verloor na de winterstop maar twee duels. In de Betuwe won FC Lienden in de laatste minuut met 3-2 en op Spangen was Jong Sparta na een 0-2 achterstand met 4-3 te sterk. De laatste drie wedstrijden werden door AFC gewonnen, thuis van TEC met 2-0,  in Noordwijkerhout met 0-2 van VVSB en afgelopen zondag de derby tegen De Dijk met 2-1, waarbij invaller Eelke de Graaf met een schitterende kopbal vlak voor tijd de hoofdrol opeiste. Belangrijk verschil met de periode voor de winterstop is dat AFC nu aan scoren toekomt. De negentien goals in 2018 brengen het totaal op dertig. Nog steeds niet heel veel, maar de trend is gezet. De tussentijdse komst van spits Raily Ignacio van Kozakken Boys naar AFC heeft zijn uitwerking niet gemist. Niet alleen scoorde Raily al zes keer voor zijn nieuwe club, hij is voor gehele ploeg een belangrijke stimulans.

Wat gaat het zaterdagmiddag aan de Spanjaardslaan worden? Het zal er net als eerder dit seizoen erg om spannen. AFC heeft de punten heel hard nodig om boven de degradatiestreep te blijven. Het spel van de laatste tijd laat dat ook zien. Er wordt door het hele team keihard gewerkt om de broodnodige punten binnen te halen. AFC is eindelijk gelanceerd! Kon. HFC heeft het thuisvoordeel en krabbelt na een zwakke periode weer goed op. De ploeg van Verdonkschot, die volgend seizoen wordt opgevolgd door de nu nog in het veld staande oud-prof  Gertjan Tamerus, zal in AFC ongetwijfeld veel inspiratie vinden om weer het beste spel te laten zien. Voor Kon. HFC kan vooral spits Kevin Sterling, vorig seizoen gekomen van Katwijk, het verschil maken. Bij AFC weet ook Matthijs Jesse het doel weer goed te vinden. We gaan het hopelijk allemaal vanaf 15.00 uur zien, op zaterdag, dat wel. Succes!

MvdW