Kon. HFC - AFC met verslag en TV samenvatting

AFC GAAT WEER ONDERUIT AAN DE SPANJAARDSLAAN

De Reds hebben de uitwedstrijd tegen Koninklijke HFC nipt verloren. De nummers drie en  vier van de ranglijst gaven elkaar op een hobbelig veld weinig toe. Een droge knal van Wessel Boer in de eerste helft besliste de klassieker die de kleumende toeschouwers maar matig kon boeien. In de afgelopen jaren wist AFC nooit van Kon. AFC te winnen en aan die negatieve reeks komt dus ook dit seizoen geen eind. Volgend seizoen beter!

Vooraf aan de wedstrijd heet HFC-voorzitter Dirk Jan Rutgers iedereen van harte welkom en toont zich zeer gelukkig met het feit dat alle supporters weer aanwezig kunnen zijn rond het veld en in clubhuis na alle Corona-beperkingen in de afgelopen tijd. Het is, zo vervolgt de HFC-voorzitter echter ook een verdrietige dag als we denken aan de afschuwelijke oorlogssituatie in de Oekraïne die zoveel onschuldige mensen treft en nog zal treffen en die verstrekkende gevolgen kan hebben voor Europa de rest van de wereld. Als een teken van solidariteit dragen de captains van HFC en AFC vanmiddag een aanvoerdersband in de kleuren van de Oekraïne. Dit onderdeel wordt besloten met een moment stilte.

Nadat scheidrechter Christiaan Mulder voor het eerst gefloten heeft is het binnen de minuut bijna raak voor AFC na een snelle aanval over links. De voorzet van Segun Owobowale is op maat en Raily Ignacio heeft de openingsgoal op zijn schoen. Helaas gaat het schot in de hoek waar keeper Mitchel Michaelis staat. Een schuiver in de andere hoek was zeker succesvol geweest. Niet veel later dient een tweede mogelijkheid zich aan als Thomas Verhaar net buiten het strafschopgebied wordt getackeld. Thomas neemt zelf de vrije trap en krult de bal net naast. In de 20e minuut kan Kenny Teijsse vrij inkoppen uit een corner. De bal is helaas iets te zacht en keeper Michaelis weet op het nippertje te redden. De beste kansen zijn in deze fase duidelijk voor AFC.

Langzamerhand begint ook de aanval van HFC zich te roeren. Vooral op rechts is er ruimte en laat Mehmet Yuksel zich zien. Een kopbal van spits Sietse Brandsma vliegt hoog over het doel van keeper Jordi van Stappershoef, die de geblesseerde Patrick Zonneveld vervangt. Echte kansen zijn er nog niet geweest voor de Haarlemmers, maar na ruim een half uur staat het wel 1-0 voor de thuisploeg als Wessel Boer een afvallende bal hard en hoog inschiet. Jordi is kansloos en de AFC-supporters kijken elkaar aan: daar gaan we weer. Aan de Spanjaardslaan is nog nooit door AFC gewonnen. Dat begon al in Topklasse, in de Tweede Divisie is het de laatste vijf jaar niet anders. Maar eens moet de eerste keer zijn en vlak voor rust is de gelijkmaker dichtbij na een duidelijk handsgeval in het strafschopgebied van HFC. Scheidsrechter Mulders ziet het anders en met 1-0 gaan de ploegen de rust in.

Na de thee proberen onze jongens uit een ander, feller vaatje te tappen. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd wordt in 50e minuut wel geconfronteerd met een blessure van Robbert Schilder, die zich moet laten vervangen. Een lastige situatie, want Gévèro Markiet en Tim Linthorst zijn door blessures niet beschikbaar. Mohammeds Betti, tot voor kort  spelend bij FC Volendam, is dat wel en maakt zijn debuut als rechtsachter in de verdediging. Guus Jan van Weerdenburg schuift door naar het centrum van de defensie. In de eerste fase van de tweede helft is de druk op de HFC-defensie groot. Joël Tillema en Guus Jan zijn dichtbij de 1-1 en een geweldige rush van Raily had een beter lot verdient. De defensie van HFC kraakt, maar het is nog niet genoeg. Een vrije trap rand strafschopgebied moet eindelijk de gelijkmaker opleveren na een overtreding op Joël. Het knalharde schot van Dalian verdwijnt echter niet in het doel, maar tegen het hoofd van Gerry Vlak, die gelukkig na enige verzorging verder kan spelen. AFC is in de tweede helft wat sterker, maar komt er gewoon niet door. Thomas is bij veel aanvallen betrokken, maar is bepaald niet gelukkig bij de afwerking. Kon. HFC toont zich onverzettelijk en kan bij hoge ballen rekenen op zijn boomlange keeper. Aan de andere kant doet ook Jordi van Stappershoef het goed als hij onder vuur wordt genomen door Koen Tros. In de 90e (!) minuut mag Matthijs Jesse nog even meedoen, levert een mooie voorzet af, maar daar blijft het bij voor AFC. Doelpunten zijn er vandaag niet bij. Vlak voor tijd kan Roy Castien de score van HFC nog verdubbelen, maar vrij voor de keeper schiet hij de bal hoog en ver naast.

Als scheidsrechter Mulder voor het laatst fluit staat een 1-0 nederlaag in de boeken en die uitslag dekt de lading beslist niet helemaal. Een gelijkspel had de verhoudingen zeker beter weergegeven. Maar welke HFC-supporter maalt daar om? Ze zijn terecht trots op hun eerste dat na een 1-0 zege op Katwijk ook AFC met dezelfde cijfers klopt geeft. Voor ons rest de conclusie dat het ook dit jaar aan de Spanjaardslaan niet wilde lukken.

AFC, dat in Dalian Maatsen en Splinter de Mooij zijn beste spelers had, en captain Milan Hoek helaas moest missen, ontbrak het dit keer aan dynamiek en power om de hechte defensie van HFC te slechten. Via de vleugels waren we nauwelijks gevaarlijk. Jammer, maar helaas.
Kijkend naar de ranglijst zijn we van de tweede naar de vierde plaats gezakt achter HHC Hardenberg en Kon. HFC. Maar als er woensdag aanstaande op Goed Genoeg de inhaalwedstrijd tegen ASWH gewonnen wordt  staan we weer gewoon tweede.  Wel een straatlengte achter koploper Katwijk dat in Groesbeek knap wist te winnen van onze Treffers-vrienden. Nog 18 wedstrijden te gaan. Er is nog steeds van alles mogelijk.

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Guus Jan van Weerdenburg (’90 Matthijs Jesse), Dalian Maatsen, Robbert Schilder © (50’ Mohammed Betti), Cody Claver, Kenny Teijsse, Splinter de Mooij, Joël Tillema, Thomas Verhaar, Raily Ignacio en Segun Owobowale (72’ Oussama Siali)

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier