Kon. HFC - AFC 3 - 1

AFC laat zich in Haarlem weer de kaas van het brood eten

Aan de Spanjaardslaan heeft AFC voor de vierde keer in successie verloren van Kon. HFC. In een niet al te hoogstaande wedstrijd waren The Reds lange tijd de baas op het veld maar misten aanvallend de scherpte om de Haarlemmers definitief op de knieën te dwingen. In de slotminuten werd AFC hiervoor keihard afgestraft. Extra zuur was de rode kaart voor Tim Linthorst vanwege een handsbal in het doelgebied. Dus geen derde zege op rij voor AFC dat van de tweede naar de vijfde plaats zakte.  

Vanmiddag spelen we in Haarlem tegen Kon. HFC de derde wedstrijd van het seizoen.
Gelukkig op zondag, wat we te danken hebben aan Fox Sports en het interland voetbal waardoor het gaatje in de programmering mooi kan worden ingevuld met een wedstrijd tussen twee stokoude verenigingen (HFC 1879 en AFC 1895) die heel veel tijd en moeite stoppen in de jeugd. Vooraf aan de wedstrijd wordt dat nog eens duidelijk gemaakt als HFC uit handen van KNVB-functionaris Floris Thoolen het felbegeerde jeugdcertificaat ontvangt. AFC en Kon. HFC hebben de sterktste amateurjeugd van Nederland, zo wordt gememoreerd, en dat is wel iets om trots op te zijn. Zover is het nog niet bij de senioren, maar wie weet komt dat er ook nog eens van. In ieder geval wordt in Amsterdam en Haarlem ook heel veel aandacht besteed aan het eerste elftal en dat maakt dat beide verenigingen op het hoogste amateurniveau zeer behoorlijk uit de voeten kunnen. Wat dat betreft heeft Kon. HFC de afgelopen periode, na lang wat lager te hebben gespeeld, grote stappen gemaakt. Inmiddels zijn de Haarlemmers geduchte tegenstanders, waar je niet makkelijk van wint.

Onze jongens zijn dit seizoen met zeges op Kozakken Boys en Spakenburg goed begonnen. Twee keer 1-0 werd het, wat in ieder geval wijst op een solide defensie. Onze koninklijke vrienden gingen twee keer met kleine cijfers onderuit tegen FC Lienden (1-2) en Barendrecht (1-0). Met nog 32 wedstrijden te gaan zegt het allemaal nog niet zoveel, maar toch. Drie keer verliezen op rij is voor HFC geen optie. Zeker niet tegen AFC. Alles zal uit de kast worden gehaald om dát te vermijden. Ons aller eerste wil ook winnen vanmiddag. Drie keer op rij drie punten en als koploper uit Haarlem vertrekken zou geweldig zijn. Maar een makkie wordt het bepaald niet. De laatste drie edities uit tegen HFC gingen verloren. Vorig seizoen nog met 3-1, na een stralende eerste helft en een veel te magere 0-1 voorsprong, die in het verloop van de tweede helft plotsklaps als sneeuw voor de zon verdween. Hopelijk blijft dat scenario ons dit keer bespaard.

Als de ploegen de zonovergoten grasmat betreden zien we dat er bij Kon. HFC twee mutaties zijn ten opzichte van de wedstrijd tegen Barendrecht. Robin Eindhoven en André Morgan staan vandaag in de basis. Daan Driever, vorig seizoen nog bij Be Quick 1887, begint op bank. Daniël van Son is dit keer niet van de partij. AFC mist door een blessure captain Magid Jansen. Net als vorige week tegen Spakenburg neemt Jonathan Richard zijn plek in centraal achter en speelt Milan Hoek op het middenveld. Nadat scheidsrechter Thom Winkel de wedstrijd op gang heeft gefloten is het HFC dat voor het eerst aan de bel trekt. Via een corner en een diepe bal op Eindhoven die Jonathan maar ternauwernood onder controle kan krijgen. In deze periode is Eindhoven aan HFC-kant de meest opvallende speler. Hij bezorgt onze defensie handen vol werk. Aan de andere kant is het Melvin Grootfaam die alle aandacht opeist. Aan de rechter kant is hij keer op keer zijn directe tegenstander de baas, maar zijn voorzetten vanaf de achterlijn zijn niet nauwkeurig genoeg of worden onvoldoende op waarde geschat door zijn ploeggenoten.  Langzamerhand bouwt AFC aan een overwicht en begint ook Raily Ignacio zich met het spel te bemoeien. Een mooie actie op links wordt ten koste van een corner ternauwernood geblokkeerd. Rond de 30e minuut krijgt onze topspits de kans de wedstrijd open te breken, maar hij raakt in vrijstaande positie de loepzuivere voorzet van Fouad Belarabi niet goed met het hoofd en de bal vliegt naast. Even later is het aan de andere kant wel raak als Eindhoven Tim Linthorst na een corner slim uitkapt en verdediger Peet van der Sloot zijn voorzet onhoudbaar inkopt. 1-0, een beetje tegen de verhouding in, maar daar maalt niemand over in Haarlem. Voor rust is Raily nog één keer gevaarlijk maar zijn rush wordt hardhandig onderbroken door oud NAC-speler Feyo Gli, die voor deze overtreding terecht een gele kaart ontvangt. De vrije trap van Milan mist helaas precisie. Vlak voor rust raakt Robin Eindhoven geblesseerd en wordt vervangen door een andere spits, Floris van der Linden, die op het allerlaatste moment de overstap heeft gemaakt van Telstar.

We gaan dus rusten met een 1-0 achterstand en er wordt door de AFC-supporters gespeculeerd over de wissels. De bank van The Reds is goed gevuld, er zijn diverse mogelijkheden. Als de spelers weer het veld opkomen zien we dat onze trainer Ulrich Landvreugd nog niet aan wisselen toe is. Dat geldt ook voor zijn collega Gertjan Tamerus, die zijn kruit ook nog droog houdt. Al snel wordt duidelijk dat onze jongens uit een ander vaatje willen tappen. Het doel van de boomlange keeper Tom Boks, in wiens handen een voetbal een tennisbal lijkt, wordt onder vuur genomen. De veel te trage opbouw in de eerste helft is nu passé en het regent corners die af en toe knap gevaarlijk zijn. In deze fase laten Yordi Teijsse en zijn broer Kenny zich steeds meer gelden en wordt Raily weer ten koste van een gele kaart door Van der Sloot afgestopt. Een doelpunt kan in deze fase nauwelijks uitblijven en die goal komt er ook. Uit de zoveelste corner torent Yordi boven iedereen uit en scoort zijn eerste competitiedoelpunt voor AFC. 1-1 en met nog ruim twintig minuten te spelen ligt de eerste zege van AFC in Haarlem voor het grijpen.

Uli Landvreugd wisselt in de 65e minuut Johan Kulhan en Fouad voor Derre Kwee en Tom van den Brink, even later doet Gertjan Tamerus dat ook door Franklin Lewis en Vincent Volkert in het veld te brengen voor Glim en André Morgan, die een zware middag had tegen Melvin Grootfaam. Onze baltovenaar is er in de 76e minuut weer eens langs maar zijn schot gaat hoog over. Even daarvoor wordt Raily gevloerd in het strafschopgebied, maar scheidsrechter vindt het kennelijk niet zwaar genoeg voor een penalty. Het is spannend, mede omdat HFC zich in deze eindfase ook aanvallend laat gelden. In de 77e minuut wordt een mooie kopkans gemist door Van der Linden. Een eerste waarschuwing voor wat nog gaat komen na balverlies van Tom. De scrimmage die hierop volgt leidt tot een penalty voor HFC en rood voor Tim die de bal met de arm heeft beroerd. Khalid Tamine schiet de bal onberispelijk langs Patrick Zonneveld. 2-1 en nog een kleine vier minuten reguliere speeltijd te gaan. Met 10 man gooit AFC alles op de aanval en krijgt na een prachtige voorzet van Tom nog een 100% kans. Het schot van Raily wordt door Boks met de voet gepareerd waarna de bal in de rebound net niet goed valt voor onze topschutter, die het vandaag niet mee zit. In de 93e minuut is het HFC-feest compleet als Lars Weistra optimaal profiteert van de afwezigheid van Tim en 3-1 laat aantekenen. Niet veel later fluit scheidsrechter Winkel voor het laatst. De felicitaties gaan naar HFC.

Opnieuw dus verloren aan de Spanjaardslaan, het wordt langzamerhand een dingetje. Hoewel het na afloop weer erg gezellig was in de bestuurskamer van de Koninklijke en er volop gepraat werd over de toekomst met mooie nieuwe clubhuizen en de veel perspectief biedende jeugd was er bij de AFC-delegatie toch ook het gevoel van teleurstelling. Wat we per se niet wilden, een herhaling van het scenario van vorig seizoen, heeft zich weer voltrokken. Hoe was dat nu mogelijk en hoe kunnen we hier in de toekomst eindelijk eens winnen? Gelukkig hebben we een jaar de tijd om een passend antwoord te vinden.   

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld. Johan Kulhan (65’ Derre Kwee), Jonathan Richard, Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Milan Hoek, Kenny Teijsse, Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio, Fouad Belarbi (65’ Tom van den Brink).

Voor de samenvatting klik op AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier