Door: Frank Venema
Het laatste anderhalf jaar van het leven van voetballer Koen Bosma laat zich amper vertellen. Vliegensvlug liepen de emoties langs elkaar heen. Meerdere keren werd Bosma heen en weer geslingerd tussen euforie en teleurstelling. Hij zag een jongensdroom in vervulling gaan, voetballen in het buitenland. Liep starre trainers tegen het lijf op exotische plaatsen. Verhuisde van Nederland naar Cambodja om via Vietnam in Australië terecht te komen. Nu, 15 maanden later is de rust wedergekeerd in het leven van Koen Bosma: ,,Het was een geweldige, maar bizarre ervaring.”
In augustus 2014 stond het leven van de Amsterdamse voetballer ineens op z’n kop. Het rustige Noordwijkerhout, waar hij voetbalde voor VVSB, werd ingeruild voor een hectisch leven in Cambodja in hoofdstad Phnom Penh. De plaatselijke profclub had interesse. Daar kwam hij in een totaal andere wereld terecht. Letterlijk en figuurlijk. Er waren geen verharde wegen buiten de hoofdstad, Bosma kleedde zich om in een bamboehutje, normaal in Zuidoost-Azie, ondenkbaar in een Westers land. ,,Hoofdstad Phnom Penh was geweldig. Als je daar buiten kwam, was het een heel ander leven. Ik ging altijd op een brommertje naar de training. Zo beweegt men zich daar voort.”
Na een turbulent half jaar, waarin Bosma botste met de wispelturige trainer, besloot de aanvaller in gaan op een uitnodiging van een Vietnamese club. Daarmee kwam een einde aan het verblijf in Cambodja. ,,Dat was op dat moment het beste. De coach kon niet met mij omgaan. Ik ben zelf een vrij directe jongen en dat ging dus mis.” Het verblijf in Vietnam bij voetbalclub Song Lam verliep ook niet soepel voor Bosma. Zaakwaarnemers verdienen veel aan buitenlandse spelers in Vietnam. Het budget dat voor een buitenlandse speler geldt gaat op aan het salaris van de speler, wat overblijft wordt tussen de betrokkenen verdeeld via een zaakwaarnemer. Deze commissie gaat onder andere naar de trainer en president van de club. Hoe meer een speler verdient, hoe minder er over blijft voor de coach. En laat Bosma nu net de duurste buitenlander zijn geweest voor Song Lam. De trainer was de Nederlander daarom liever kwijt dan rijk.
Australië
,,Voor het avontuur had ik die stap niet hoeven maken. Ook de stad waarin we terecht kwam, Vinh beviel niet. Financieel gezien had ik daar niks te klagen.” Bosma besloot verder te zoeken en kwam in Australië terecht. ,,Een droom maar uiteindelijk geen groot succes. Het land is wel geweldig, maar voetballend viel het tegen”, kijkt Bosma terug. ,,Ik heb daar niet kunnen laten zien wat ik had willen laten zien. De trainer stond daar onder spanning. Zo kan het zomaar gebeuren dat we drie tot vier weken zonder bal trainden. Dat is niks voor een voetballer.”
Het was uiteindelijk niet die negatieve ervaring die hem weer naar Nederland bracht, maar privéomstandigheden. ,,Dat gaat gelukkig nu weer een stuk beter”, wil Bosma daar even kort over kwijt. Terug in Nederland had Bosma de clubs naar eigen zeggen voor het kiezen. De 24-jarige voetballer koos uiteindelijk op gevoel. ,,AFC voelde gelijk goed. Ik heb gezocht naar een club die het meest menselijk aanvoelde. Ik wilde andere ploegen waar ik gespeeld heb niet te kort doen, maar zoals bij deze club, heb ik het nog nooit meegemaakt. Ik heb niet alleen het idee dat ik onderdeel ben van het eerste team, ik heb het idee dat ik onderdeel uitmaak van de hele club.”
Terugkeer
Een terugkeer naar VVSB zat er niet in voor Bosma. ,,Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn beslissing om naar Nederland terug te komen en voor AFC te kiezen.” VVSB zegt zelf niet aan een terugkeer van Bosma te hebben gedacht. ,,Nee, geen moment. Punt” ,stelt trainer Van Leeuwen duidelijk. ,,We hebben voldoende goede spelers op zijn positie. En Koen heeft een sterk karakter. Dat soort type spelers zochten wij niet voor onze selectie. Ook nu nog niet.”
De aanvaller van AFC was al lang bezig met de wedstrijd tegen VVSB van afgelopen zondag. Dat steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken. Bosma wilde de wedstrijd kosten wat kost winnen. ,,Dat komt omdat ik nog steeds contact heb met sommige jongens als Peet en Stijn van der Slot, Vladimir Jozic en Giovially Serbony. Dat zal ook nog wel even zo blijven. Maar dat was niet het enige. Bij elke goal die we maakten, kwamen de spelers naar mij toe en zeiden ze tegen me: ‘deze is voor jou, Koen.’. Ik heb op de maandag voor de wedstrijd op het bord geschreven voor de training hoe we VVSB moesten aanpakken. En dat is allemaal uitgekomen.”
Tekst: Frank Venema