Katwijk - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR KLINKEND RESULTAAT TEGEN KATWIJK

Aanstaande zaterdag gaat de 50 kilometer niet zo lange reis naar het vissersdorp Katwijk, waar wij de gelijknamige Voetbal Vereniging ontmoeten. Op sportpark De Krom kan het behoorlijk stormen, maar na de winterstop ondervonden de tegenstanders daar weinig hinder van. Katwijk verloor achtereenvolgens van Jong AZ, Barendrecht en Excelsior Maassluis, steeds met 0-2. Tussendoor werd ook nog eens met 4-0 in Werkendam van Kozakken Boys verloren. 2017 begon dus met vier nederlagen én een doelsaldo van 0-10 tamelijk rampzalig voor de ploeg van trainer Dick Schreuder.

De overwinning op Jong Twente van afgelopen zaterdag zal dan ook met veel gejuich zijn ontvangen door de orangisten.  Op het ijskoude trainingscomplex van de Tukkers in Hengelo was het wél een zeer benauwde zege die pas in de slotminuut gestalte kreeg door een makkelijk houdbaar afstandsschot van Mark de Loor, die door keeper Joël Drommel op merkwaardige wijze in eigen doel werd gewerkt. Heel schlemielig, want Drommel was tot dan toe de grote uitblinker in de defensie van Jong Twente, die behoorlijk onder druk stond, mede door de rode kaart voor Brem Soumaoro na een half uur. Een veel te zware straf overigens voor een overtreding, waar in de Eredivisie geen woorden aan vuil gemaakt zouden worden. Katwijk viel in Hengelo veel aan, maar miste  voorin de scherpte om door te drukken. Opvallend, want de vooraf met Kozakken boys tot titelfavoriet gebombardeerde oud-amateurkampioen heeft met Mike van den Ban (die we ook goed kennen van zijn tijd bij Kon. HFC), Robbert Susan en Marciano Mengerink een razend gevaarlijk trio aan boord, dat tot nog toe 21 van de 33 doelpunten maakte. Verder behoren ook Kay Blokland en Bennie van Noord week in week uit tot de uitblinkers. Toch wilde het na de winterstop dus niet lukken, maar gelukkig keerde de lang geblesseerde De Loor in de basis terug en zorgde hij met zijn merkwaardige goal voor een gelukzalig gevoel in Hengelo.

Ondanks de zeer magere start van de tweede competitiehelft staat Katwijk na 23 wedstrijden op een in punten met Excelsior Maassluis en Kozakken Boys gedeelde tweede plaats, zeer ruim achter koploper Jong AZ dat de kampioensvlag al bijna uit de kast kan halen. AFC staat met twee punten achter dit trio op een zevende plaats, maar speelde maar liefst vier wedstrijden minder. Zeer ongewenst natuurlijk en het is tegen deze achtergrond opmerkelijk dat er het afgelopen winterweekend door de bond niet voor gekozen is om alle wedstrijden te schrappen. Nu gingen alleen Excelsior Maassluis-Kozakken Boys en Jong Twente-Katwijk door.

Kijken we nog wat scherper naar de prestaties van Katwijk dit seizoen dan blijken de thuisresultaten nauwelijks beter te zijn dan die buiten het vissersdorp. Op Sportpark De Krom werden tegen belofteteams van Sparta (4-1)en Vitesse (3-0) de grootste overwinningen behaald, maar werd ook van Jong Twente met 0-1 verloren. Buiten Katwijk vallen vooral de uitslagen tegen TEC en Kon. HFC op. In Tiel én Haarlem werd met 4-3 gewonnen. Op 9 oktober 2016 ontmoetten AFC en Katwijk elkaar voor het eerst op Sportpark Goed Genoeg in de Tweede Divisie. In de eerste helft waren onze gasten beter en drukten het veldoverwicht uit in een 0-1 voorsprong via een fraai doelpunt van spits Mengerink. Na de thee waren de verhoudingen meer in evenwicht en ging AFC onder impuls van een geweldig spelende Jonathan Richard op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er door Matthijs Jesse die de toch zeer goed spelende Guus Weerdenburg (vorig seizoen FC Dordrecht) op snelheid wist te kloppen. Een heel knappe goal. Hierna hadden beide ploegen nog kansen op de winst, maar de keepers Patrick Zonneveld (AFC) en Mark de Vries (Katwijk) wisten met knappe reddingen hun doel verder schoon te houden. 1-1 dus en daar viel gezien het spelbeeld goed mee te leven.

Aanstaande zaterdag dus de returnwedstrijd tegen een tegenstander die het thuispubliek in 2017 eindelijk wil gaan verwennen. Drie keer verliezen op De Krom met 0-2 is men in ieder geval de laatste jaren in Katwijk niet meer gewend. AFC speelde dit jaar nog maar één wedstrijd en kwam uit Zeelst met een 2-2 gelijkspel thuis. Een wedstrijd met twee gezichten, waarbij AFC in de eerste helft veel beter was, maar na een merkwaardige penalty tegen in de tweede helft nog alle zeilen moest bijzetten om een punt aan deze wedstrijd tegen UNA over te houden. Hopelijk speelt het gebrek aan competitieritme ons zaterdag niet te veel parten en kunnen we de oranje mannen uit het voetbalgekke vissersdorp met mooie combinaties en veel ‘fighting spirit’ goed in toom houden en afgaan op een klinkend resultaat zoals in de uitwedstrijden tegen GVVV (1-3) en Spakenburg (1-2). Pas om 17.30 uur weten we of dat gelukt is want de wedstrijd begint in verband met de live uitzending van Fox Sports om 15.30 uur. Succes!

MvdW

Deze wedstrijd begint om 15:30 uur en wordt uitgezonden door Fox Sports.