Katwijk - AFC voorbeschouwing

REGEREND KAMPIOEN KATWIJK IS EEN MOOIE UITDAGING VOOR AFC

Komende zaterdag ontmoeten we Katwijk in het gelijknamige vissersdorp, waar ook Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Rijnvogels hun domicilie hebben. In een straal van zes kilometer tellen we nog zestien (!) voetbalverenigingen waaronder Noordwijk en Ter Leede. Een voetbalgekke regio dus. Jammer toch, zachtjes uitgedrukt, dat de KNVB de voetbalpiramide heeft doorgedrukt. De mooiste competitie van allemaal, die in de Bollenstreek, werd hierdoor onthoofd. Gedane zaken nemen geen keer en na een periode met Topklassen voor het zaterdag- en het zondagvoetbal hebben we vanaf het seizoen 2016-2017 de Tweede Divisie, waarin de zaterdag- en de zondag top elkaar ontmoeten, plus een paar beloften teams uit het betaalde voetbal. Inmiddels zijn we dus zeven seizoenen onderweg en zien we dat op de ranglijst aller tijden Katwijk en AFC op dit moment op de eerste en tweede plaats staan (zie Ranglijst 2e Divisie). Bij de eerste zeven staan ook Kon.HFC (5) en De Treffers (7), en dat is tussen al het zaterdaggeweld wel een compliment waard voor het zondagvoetbal. Katwijk en AFC zijn de enige amateurclubs, die kampioen werden van de Tweede Divisie. Katwijk werd drie keer kampioen (2017-18, 2021-2022 en 2022-23), AFC één keer (2018-19). In de Coronatijd werden twee competities voortijdig afgebroken. In seizoen 2019-20 stond Katwijk na 24 wedstrijden op kop, in seizoen 2020-21 AFC na 5 wedstrijden. We kunnen rustig stellen dat Katwijk de Tweede Divisie tot nog toe heeft gedomineerd en dat AFC een zeer goede tweede is.

Vorig seizoen zag het er lang naar uit dat The Reds de titel zouden behalen en dat de schaal  dit keer niet naar Katwijk ging. De regerend kampioen stond na 21 wedstrijden 10 punten achter op AFC. De ploeg van trainer Anthony Correia begon aan een inhaalrace, won de cruciale thuiswedstrijd tegen de ploeg van collega Benno Nihom met 3-1 en kwam na 28 wedstrijden voor het eerst in deze competitie op kop, ook omdat de aanval van AFC nog maar weinig scoorde. Maar na de uitnederlaag tegen Jong Sparta was Katwijk vier wedstrijden voor de eindstreep weer koploper af, omdat AFC uit wél wist te winnen van Scheveningen. Toen The Reds thuis ook van Quick Boys wonnen lag de weg naar de titel wagenwijd open met nog twee relatief zwakke tegenstanders te gaan. Helaas liep het geheel anders, liet AFC zich de kaas van het brood eten tegen OFC en ging Katwijk er tenslotte toch nog met de titel vandoor. Het kan verkeren!

Dit seizoen vallen de resultaten van Katwijk en AFC nog een beetje tegen. De regerend kampioen had weliswaar een mooie start met tien punten na vier wedstrijden, maar daarna werd vijf keer op rij verloren. Dat zal niet veel gebeurd zijn in de succesvolle geschiedenis van Katwijk. De laatste twee wedstrijden tegen Scheveningen (0-4) en Rijnsburgse Boys (3-0) werden wel weer gewonnen. Het duel tegen HFC in Haarlem werd afgelopen zaterdag afgelast. Al met al staat Katwijk elf punten achter op koploper Spakenburg, met een wedstrijd minder gespeeld. Opnieuw een mooie uitdaging voor Correia en zijn spelers. Net als Katwijk had AFC ook een mooie start van het seizoen met tien punten na vier wedstrijden. Vooral de uitzege op Spakenburg (0-2) gaf hoop op een succesvol vervolg. Maar de volgende acht wedstrijden leverden maar zes punten op. Tegen Quick Boys (0-3), GVVV (3-0), De Treffers (5-1) en HFC (1-3) werd dik verloren, van ADO’20 werd gelukkig wel gewonnen (1-0).Afgelopen zaterdag  werd in Maassluis gelijk gespeeld tegen Jong Sparta (0-0). Er moet dus bij AFC een flink tandje bij. Daarbij is het te hopen dat de overvolle ziekenboeg gedurende het seizoen weer leeg stroomt. Tegen Jong Sparta zaten acht spelers geblesseerd op de tribune.

Inherent aan het succes van Katwijk is een ijzersterke selectie. Door de jaren heen speelt  technisch directeur Cees Bruinink hierbij een centrale rol. Ook dit seizoen moest hij weer de markt op na het vertrek van zijn topspitsen Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman naar Spakenburg. Buitenspeler Killian van Mil en spits Tim Freriks vertrokken bovendien naar het Deense Akademisk BK en Raoul Esseboom beëindigde zijn lange voetbalcarrière. Aangetrokken werd de veel scorende spits van HFC Sietse Brandsma. Middenvelder Koen Tros kwam ook over van HFC. Verder kwamen de aanvallers Ruben Doesburg (ADO’20), Randy Wolters (Larne FC, Noord-Ierland), Matthijs Hardijk (HHC Hardenberg) en Jaymillio Pinas (FC Dordrecht). Doesburg scoorde afgelopen dinsdag alle Katwijkse doelpunten in het met 3-2 gewonnen oefenduel van IJsselmeervogels. Vorig seizoen trok Katwijk tussentijds al de aanvallende middenvelder Des Kunst aan die toen bij het Zweedse Varberg BoIS speelde en daarvoor lange tijd bij AZ. Het aantrekken van Kunst bleek een erg slimme zet in de titelrace. ‘Dreh- und Angelpunkt’ van de regerend kampioen is captain Robbert Susan (36) die aan zijn dertiende (!) seizoen bij Katwijk bezig is. Samen met Brandsma is hij op dit moment topscorer met vier doelpunten. Anders dan bij de Oranjehemden zijn er bij The Reds weinig wijzigingen in de selectie vergeleken met het afgelopen seizoen. Door het grote aantal blessures krijgen de jonge spelers nu wel meer kans om te laten zien wat ze waard zijn. En dat is heel wat!

Wat gaat het zaterdag worden? Laten we hopen op een fantastische wedstrijd met een mooi resultaat voor ons aller eerste. De afgelopen jaren verloor AFC drie keer op Sportpark De Krom, twee maal gingen de punten mee naar Amsterdam en één keer werd het gelijk. We herinneren ons nog de geweldige wedstrijd op 6 april 2019 die AFC uiteindelijk met 2-3 won door doelpunten van Yordi Teijsse, Matthijs Jesse en Kenny Teijsse. (klik hier) Een reprise zou zeer welkom zijn. Succes!

MvdW