Katwijk - AFC voorbeschouwing

Zet regerend kampioen AFC koploper Katwijk de voet dwars?

Tweede paasdag speelt ons aller eerste op sportpark De Krom tegen koploper Katwijk. Dus ’s ochtens al naar het strand voor een kopje koffie en een heerlijke wandeling, ’s middags  naar een spannende wedstrijd tussen twee ploegen in de top van de Tweede divisie: een wenkend perspectief! Na afgelopen zaterdag staat Katwijk weer behoorlijk stevig bovenaan met zeven punten voorsprong op runner up Kon. HFC. De ploeg van trainer Anthony Correia en technisch directeur Cees Bruinink speelde in Veenendaal tegen het in degradatiegevaar verkerende GVVV en won na een 0-0 ruststand met 1-3, door doelpunten van captain Robbert Susan, Raoul Esseboom en Tim Freriks. Na een 1-0 voorsprong kwam GVVV via Danny de Leeuw nog op gelijke hoogte, maar daarna was het uit met de Veenendaalse pret.

Het is in alle opzichten een opzienbarend seizoen van Katwijk. Voor de winterstop liep alles crescendo. Van de dertien wedstrijden werden er maar liefst twaalf gewonnen. Rijnsburgse Boys was de enige club die Katwijk wist te verslaan. Na de winterstop zien de cijfers er geheel anders uit. De koploper won vier keer, verloor drie maal en speelde vijf keer gelijk. Het ongenaakbare was er in de afgelopen tijd duidelijk af en het achtervolgende peloton kreeg weer een beetje hoop. Vooral Kon. HFC deed het na de winterstop erg goed en kroop dichterbij de koploper, mede door een knappe overwinning op sportpark De Krom, die werd beslist door een eigen doelpunt van Paul Kok, die nog niet zo lang geleden uitkwam voor HFC. AFC was na de winterstop wat minder op dreef en kon maar weinig goedmaken van de achterstand op Katwijk. Het verschil bedraagt nu elf punten. Met nog negen wedstrijden een moeilijk te overbruggen kloof. Mocht het andere Oranje dit seizoen kampioen worden, er zijn weinig kenners die daaraan twijfelen, dan is de basis daarvoor uitdrukkelijk gelegd vóór de winterstop. De belofteteams van FC Volendam en Sparta werden omvergekegeld met resp. 0-3 en 5-0, AFC kreeg in de eerste ronde op 21 augustus 2021 met 1-4 klop.

Wat betreft de eerste wedstrijd van dit seizoen valt nog wel het een en ander te zeggen. Allereerst dat Ahmed El Azzouti, die vorig seizoen bij IJsselmeervogels speelde en die we ons nog heel goed kunnen herinneren van Kozakken Boys, een zeer belangrijke rol speelde bij de zege van Katwijk. Voor rust maakte hij de openingstreffer na een voortreffelijke voorzet van Lars Weistra (voorheen ook Kon. HFC). Nog voor de thee werd het 0-2 door Killian van Mil na een voorzet van El Azzouti. De derde goal van Katwijk werd gemaakt door Marciano Mengerink na een slimme pass van ….. El Azzouti. Een speler dus om iedere seconde in de gaten te houden. Opvallend is ook dat drie van vier doelpunten werden voorbereid op de rechtervleugel. Was AFC kansloos in deze openingswedstrijd? Zeker niet. Na rust maakt Raily Ignacio al snel 1-2, na een voorzet van Melvin Grootfaam op Joël Tillema, wiens inzet niet goed werd verwerkt door keeper André Krul. AFC had hierna wat mogelijkheden en was een tijdje de bovenliggende ploeg maar tot doelpunten kwam het helaas niet. De lepe goal van Mengerink in de 64e minuut besliste vervolgens de wedstrijd. In de 89e minuut maakte captain Robbert Susan de Katwijkse feestvreugde compleet. Voor AFC was het een heel vervelend en ook bepalend begin, want de Reds moesten in de achtervolging, het hele seizoen lang. 

De goede prestaties van Katwijk dit seizoen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. De in het oranje gehulde club beschikt al jaren over een topselectie die vooral wordt samengesteld door technisch directeur Cees Bruinink. De club die in 1993, 1994, 2000 en 2013 Algeheel Amateurkampioen was is ook in de Tweede Divisie zeer succesvol. In 2017 werd een derde plaats behaald, in 2018 werd Katwijk kampioen, in 2019, het kampioensjaar van AFC, werd Katwijk derde, in 2020 stond Katwijk bovenaan toen het seizoen door Corona na 24 wedstrijden stopte en in 2021 stond Katwijk na 5 wedstrijden achtste toen het Coronavirus opnieuw, en nu veel harder, toesloeg. AFC stond toen bovenaan. Kijken we naar dit seizoen dat staat het team van trainer Correia er heel goed voor. Het is dan ook een ploeg vol met uitstekende  spelers. Boegbeeld is ongetwijfeld Robbert Susan die in 2011 overkwam van Voorschoten en onlangs zijn handtekening zette voor nóg een seizoen in Katwijk 1, zijn twaalfde. Susan is al jaren de spil op het middenveld en captain van het team. Wie niet blijven zijn spits Marciano Mengerink en centrale verdediger Raoul Esseboom. Mengerink, die op een steenworp afstand van AFC woont, vertrekt na zeven seizoenen, een kleine 200 wedstrijden en (stand van nu) 105 doelpunten op 31-jarige leeftijd naar TEC, ook een club met een oranje shirt. De 29-jarige Esseboom kwam in 2017 over van FC Volendam en speelde daarvoor o.a. bij Telstar, HFC Haarlem en PSV. Esseboom stopt door zijn drukke werk met topvoetbal en wil meer gaan reizen met zijn vriendin. Een opvallende speler is ook de 22-jarige aanvaller Killian van Mil, die in 2020 de stap maakte van Jong ADO Den Haag naar Katwijk. De komst van Van Mil naar het vissersdorp is een succes: dit seizoen scoorde Killian al elf keer.

AFC beschikt ook over uitstekende spelers en de Reds doen de laatste jaren natuurlijk niet voor niets mee met de beste ploegen van de Tweede Divisie. Verschillende spelers zijn al langer aan boord zoals Melvin Grootfaam (zeven seizoenen), Matthijs Jesse (6), keeper Patrick Zonneveld (5), captain Milan Hoek (4), Derre Kwee (4) en niet te vergeten goalgetter Raily Ignacio (4). Nog niet zo lang geleden nam Magid Jansen afscheid van het eerste na tien mooie seizoenen. Gelukkig mogen we hem nog vaak begroeten als toeschouwer bij ons aller eerste. Hoewel het zicht op het kampioenschap voor AFC niet meer kraakhelder is zullen onze jongens ongetwijfeld hun uiterste best doen om een mooi resultaat te behalen op sportpark De Krom. Er valt dit seizoen nog iets recht te zetten met Katwijk en natuurlijk roept ook de sportieve plicht. Vier wedstrijden in negen dagen is natuurlijk gekkenwerk, maar Milan Hoek cs zullen er toch voor gaan. De regerend kampioen tegen de toekomstig kampioen? In ieder geval hebben we zaterdag in Katwijk een mooi affiche. Ook een bijzondere wedstrijd voor de trainers Ulrich Landvreugd en Anthony Correira die elkaar regelmatig treffen bij Telstar, Landvreugd vanwege zijn stage aldaar in het kader van zijn UEFA PRO cursus (v/h Coach betaald voetbal) , Correira als assistent van trainer Andries Jonker. Hoe dan ook wordt het Tweede Paasdag een spannende middag op De Krom. Komt dat zien!

MvdW