Katwijk - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC HOOPT STERKE DEFENSIE VAN KATWIJK TE KRAKEN

Zaterdag gaat de 45 kilometer lange reis naar het voetbalgekke Katwijk, dat met VV Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys en FC Rijnvogels heel wat voetbaltalent in huis heeft. Binnen  een straal van zes kilometer zijn er nog vijftien (!) voetbalclubs, waaronder UVS, Lugdunum, VV Noordwijk en Ter Leede. In (nog) betere tijden ontmoeten veel van deze verenigingen elkaar en regende het spannende en goed bezochte derby’s, maar door de voetbalpiramide is het voetballandschap hier ook versplinterd. In de Tweede Divisie treffen we alleen VV Katwijk en Rijnsburgse Boys. Op 6 april zijn we te gast bij Voetbalvereniging (VV) Katwijk. De wedstrijd op Sportpark De Krom start om 15.30 uur in verband met de rechtstreekse TV-uitzending.   

FOX Sports is er niet voor niets. Het gaat zaterdag om een wedstrijd tussen de regerend kampioen en de koploper van dit moment. Katwijk werd afgelopen seizoen kampioen na een buitengewoon spannende titelrace met Kozakken Boys die op de laatste competitiedag in Werkendam beslist werd. De Katwijkers hadden aan een gelijk spel genoeg en met heel veel vechtlust werd een 0-0 eindstand over de streep getrokken tegen een op die dag iets beter Kozakken Boys. Kampioen dus in de Tweede Divisie, een groot succes, dat volgde op eerdere successen zoals de Algehele Amateurtitel in 2013. Dit seizoen blijven de resultaten iets achter, maar Katwijk staat na 27 wedstrijden toch op een mooie vierde plaats, in punten gelijk met Excelsior Maassluis dat derde staat. Opvallend is wel dat voor de winterstop beter werd gepresteerd dan daarna. In 2018 werd negen keer gewonnen, vijf keer gelijk gespeeld en twee keer verloren, in 2019 vier keer gewonnen, vier keer gelijk gespeeld en drie keer verloren.

Hetzelfde beeld zien we bij AFC. Voor de winterstop heel erg op dreef, resulterend in een koppositie met resp. vijf en zes punten voorsprong op de nummers twee en drie IJsselmeervogels en Katwijk, daarna een periode met mindere prestaties. Maar met zeven wedstrijden te gaan nog steeds op kop, nu met resp. twee en acht punten voorsprong op IJsselmeervogels en Katwijk. De conclusie kan zijn dat de concurrentie nog feller is als hij al was voor de winterstop en dat de onderlinge verschillen onder alle spanning niet al te groot blijkt te zijn. Het valt niet mee om ‘even’ een wedstrijd te winnen, zoals Katwijk vorige week ondervond in Almere toen met maar moeite 1-1 gelijk werd gespeeld tegen het belofteteam van Almere City. AFC wist een dag later weliswaar met 4-1 thuis te winnen van een andere laag staande ploeg, maar de winst op het fysieke FC Lienden was op grond van het spel in de eerste helft zeker niet voor de hand liggend.

Katwijk en AFC ontmoetten elkaar vijf keer in competitieverband. De eerste wedstrijd was in Amsterdam op 8 oktober 2016. Na een 0-1 achterstand door een goal van Marciano Mengerink bepaalde Matthijs Jesse in de tweede helft met een wonderschone treffer de 1-1 eindstand. In de return op Sportpark De Krom op 18 februari 2017 werd het 1-0 voor Katwijk door een laat doelpunt van Mike van den Ban. Aansluitend won Katwijk weer, maar nu in Amsterdam met 2-3 op 4 november 2017. De doelpunten van Mengerink (2x), Damiano Schet (speelde ook in de AFC-jeugd), Thomas van den Houten en Ton van den Brink vielen allemaal in de eerste helft. De return op 10 maart 2018 eindigde in een bloedstollend 2-2 gelijkspel. AFC stond verrassenderwijs met 0- 2 voor door scores van Magid Jansen (penalty) en Milan Hoek, maar de thuisploeg kwam toch nog terug door doelpunten van Mengerink en Frank Tervoert (inmiddels na een overstap naar Rijnsburgse Boys nu spelend bij VVSB). Dit seizoen werd het 15 december 2018 0-0 op Sportpark Goed Genoeg. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden was het een zeer boeiende wedstrijd met veel kansen en mogelijkheden. AFC had zeker in de eerste helft het beste van het spel, maar wist mede door fantastische keeperswerk van Ricardo Kieboom niet door te drukken. In de tweede helft beet Katwijk meer van zich af, maar ook nu waren de beste kansen voor The Reds. Zo schoot Fouad Belarbi van heel dichtbij op de lat en streepte Kenny Teijsse de bal vlak voor tijd in de bovenhoek, maar Kieboom pakt ook deze bal op een ongelofelijke manier. Beide ploegen kondenmet deze uitslag wel leven in die fase van de competitie, al was het voor AFC jammer, dat aan de lange zegereeks op thuisbasis Goed Genoeg na acht wedstrijden een eind was gekomen. Al met al slaat de onderlinge balans door naar Katwijk dat twee keer wist te winnen van AFC. Drie keer werd het gelijk. Het wordt dus tijd dat The Reds ook eens victorie kraaien!

Als we nog even wat scherper kijken naar de resultaten zien we dat Katwijk betrekkelijk vaak gelijk speelt, in totaal negen keer. Vooral de laatste tijd is dat het geval. De laatste vijf wedstrijden eindigden vier keer onbeslist: Jong Vitesse (1-1), GVVV (2-2), IJsselmeervogels (1-1) en Jong Almere City (1-1). Alleen van Rijnsburgse Boys werd met 2-1 gewonnen. De laatste nederlaag dateert van 19 januari 2019 toen met 3-0 in Maassluis van Excelsior werd verloren. Op Sportpark De Krom werd dit seizoen twee keer verloren. Weer van Excelsior Maasluis (2-4) en direct na de winterstop van Kon. HFC (0-1). Met de Haarlemmers deelt Katwijk de eerste plaats wat betreft de beste defensie. Beide clubs kregen maar 28 doelpunten tegen. Aanvallend scoort Katwijk veel minder hoog. Met 43 treffers staat de ploeg van Jan Zoutman, die in oktober al het trainersstokje overnam van Jack van den Berg, op een twaalfde plaats. De doelpunten moeten vooral komen van topspits Marciano Mengerink, die, hoe gek kan het zijn, op een steenworp afstand woont van Sportpark Goed Genoeg. Hij maakte er tot nog toe veertien, waarvan drie penalty’s. De andere doelpunten werden o.a. gemaakt door captain Robbert Susan (8), Norair Aslanyan (6), Jan Willem Tesselaar, Jordy Hilterman en Joey Jongman (ieder 3). Rick van der Meer, die tussentijds van FC Utrecht overkwam, maakte er één voor zijn nieuwe vereniging.

Zorgen dus Marciano Mengerink en Robbert Susan bij Katwijk voor de doelpunten, bij AFC zijn dat Raily Ignacio, Yordi en Kenny Teijsse. Met resp. 19, 16 en 11 scores (zonder penalty’s) zijn ze alle drie in de topscorerlijst te vinden. In totaal maakte de aanval van The Reds 67 doelpunten en zijn wat dat betreft ook koploper in de Tweede Divisie. Defensief niet, maar met 34 goals tegen doet AFC op dit onderdeel mee in de subtop. Dit ondanks het feit dat veel verdedigers gedurende het seizoen kampen met blessures. Steeds weer moet trainer Ulrich Landvreugd het hoofd buigen over de laatste linie. Gelukkig is de selectie breed genoeg om de blessures op de vangen.

Wat gaat het zaterdag worden op Sportpark De Krom? Katwijk zal er ongetwijfeld alles aan doen om de grote achterstand op de koploper terug te brengen tot vijf punten. Alleen door een overwinning blijft de titel nog in zicht. Om te kunnen winnen wordt vooral Mengerink in stelling gebracht en kan men verder steunen op een ijzersterke verdediging met o.a. Michiel van Dam, Kay Blokland en Guus van Weerdenburg en goede middenvelders als Susan, Jongman en Van den Ban. Omgekeerd zal AFC de koppositie met alle sportieve middelen willen behouden en is de hoop in Amsterdam gevestigd op de productieve aanval die de eerste overwinning op Katwijk moet zien te bewerkstelligen. Het gaat er, net zoals in de eerdere onderlinge ontmoetingen, ongetwijfeld om spannen. Hopelijk weet AFC de sterke defensie van Katwijk te kraken en trekken The Reds dit keer aan het langste eind. Succes!

MvdW