Katwijk - AFC voorbeschouwing

De wedstrijd is live te volgen op Fox Sports en de uitzending begint om 15:20 uur.

AFC WIL TEGEN KOPLOPER KATWIJK DE KANSEN NOG BETER BENUTTEN

Zaterdagmiddag aanstaande gaat de reis naar het voetbalgekke Katwijk, waar je als recreant of supporter terecht kunt bij VV Katwijk, Rijnsburgse Boys, KVV Quick Boys, FC Rijnsvogels en Valken ’86. Als het Quick Boys dit seizoen een beetje meezit heeft het 64.000 inwoners tellende vissersdorp volgend seizoen drie verenigingen in de Tweede Divisie, een unieke situatie. Voorlopig spelen VV Katwijk en Rijnsburse Boys ‘alleen’ op het hoogste amateurniveau. Met veel succes. RBB, dat onlangs met de boot bij ons op bezoek was, is een stevige middenmoter, Katwijk de trotse koploper van de Tweede Divisie. Op Sportpark De Krom ontmoeten we dus de beste amateurploeg van dit moment, die nog wel veel concurrentie te duchten heeft van het eveneens ijzersterke Kozakken Boys. Het zal er waarschijnlijk tot de laatste wedstrijd om spannen wie kampioen wordt. Anders dan vorig seizoen, toen kampioen Jong AZ promoveerde naar de Jupiler League, zit promotie er dit seizoen niet in voor de kampioen van de Tweede Divisie. In het licht van de door de KNVB zo gepushte doorstroming een onbegrijpelijke beslissing, die vanwege het late tijdstip, juridisch ook aanvechtbaar is. Maar misschien vinden Katwijk en Kozakken Boys het wel best zo. Niet nog meer licentie-eisen en financiële risico’s.

Zaterdagmiddag dus een zware wedstrijd op het kunstgras van Sportpark De Krom, tegen een ploeg die vooral in het begin van de competitie ongenaakbaar was. Onder leiding van trainer Dick Schreuder. De eerste acht (!) wedstrijden werden gewonnen. Excelsior onderbrak in Maassluis deze fraaie reeks met een 3-0 zege. Daarna volgden tot de winterstop nog zeven wedstrijden waarvan er vijf door Katwijk werden gewonnen. Verlies was er in Rotterdam tegen Jong Sparta (3-2) en thuis tegen De Treffers (0-1). Na de winterstop werden weer zeven wedstrijden gespeeld, met het zelfde resultaat. Vijf maal winst en twee keer verlies (Kozakken Boys 0-2 en GVVV 1-0). Katwijk is dus niet zo ongenaakbaar als in het begin, maar gaat nog steeds heel efficiënt met de punten om. Niet één keer werd gelijk gespeeld in 23 wedstrijden. De doelcijfers zijn ook goed. Defensief hebben de ‘orangisten’ het goed voor elkaar met maar 21 doelpunten tegen. Alleen Excelsior Maassluis kan hieraan tippen. Met 48 treffers doet Katwijk het ook aanvallend prima, alleen Kozakken Boys is met 55 goals productiever. Opvallend is wel dat Marciano Mengerink met 19 (!) doelpunten heel veel van de Katwijkse doelpunten voor zijn rekening neemt. Middenvelder Robbert Susan maakte er 7 en de nummer drie op de lijst, Raoul Essenboom, vorig seizoen nog actief in het oranje shirt van FC Volendam, maakte er 3.  Opvallend is ook dat Katwijk kort na de winterstop afscheid nam van zijn succesvolle trainer Dick Schreuder, die op voorspraak van oud-AZ directeur Ernest Stewart per direct vertrekt naar Philadelphia Union, dat uitkomt in de hoogste voetbalcompetitie van de VS en Canada. Schreuder is inmiddels opgevolgd door de zeer ervaren trainer Jack van den Berg, die overkomt van ASWH, dat in de Derde Divisie uitkomt.  Van den Berg startte met een 1-0 nederlaag bij GVVV, maar wist vervolgens wel van FC Lisse (2-1) en FC Lienden (1-2) te winnen.

In tegenstelling tot Katwijk maakt AFC een zeer moeilijk seizen door. Hoewel er na de winterstop enkele successen geboekt werden en er vooral meer gescoord wordt is het nog steeds een hele worsteling om uit de gevarenzone te komen. In dat verband was het ontzettend jammer dat ons allereerste onderuit ging tegen concurrent Jong Sparta. Op Het Kasteel nam AFC al snel een twee nul voorsprong door goals van Raily Ignacio en Matthijs Jesse en leek weinig een zege in de weg te staan. Een grote defensieve blunder voor rust en een zwaar bestrafte valpartij direct na de thee hielpen de jonge Spartanen weer in het zadel waarna de talentvolle spitsen Halil Dervisoglu en Youri de Winter Jong Sparta de winst bezorgden. Een derde goal van AFC van Raily kwam te laat om de wedstrijd nog te kantelen. Een blik op de ranglijst laat zien dat AFC bij winst op een gedeelde dertiende plaats zou hebben gestaan. Nu is de voorlaatste plaats ons deel, teleurstellend. Gelukkig zijn er nog twaalf wedstrijden te gaan. Er is dus nog van alles mogelijk, ook in Katwijk!

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Het is duidelijk wie er favoriet is en wie niet.  In de race met Kozakken Boys kan de ploeg van Van den Berg zich ook geen puntenverlies veroorloven en zal er dus alles aan doen om negentiende zege van dit seizoen te realiseren. Helemaal zonder zorgen zal Katwijk niet zijn want de laatste wedstrijden verliepen niet al te makkelijk. Van GVVV werd, zoals gezegd met 1-0 verloren in Veenendaal, waarna nipte overwinningen volgden op FC Lisse en FC Lienden. Op Sportpark De Krom was FC Lisse lange tijd de bovenliggende ploeg en nam ook de leiding, maar in het laatste kwartier trok Katwijk via goals van Kilian Berkhout en Steven Sanches Angulo de winst toch naar zich toe. In de Betuwe kwam Katwijk veel beter voor de dag maar wist pas tien  seconden  voor tijd de beslissende goal te maken. Een fantastisch doelpunt van Mengerink die tussen drie man knap overeind bleef en met een laatste krachtinspanning wist te scoren. Mengerink had al eerder de openingsgoal gemaakt door vanaf de achterlijn zich onnavolgbaar vrij te spelen en de keeper vervolgens in de korte hoek te passeren.

In de onderlinge duels tussen Katwijk en AFC ging het er ook spannend aan toe. Vorig seizoen werd het in Amsterdam 1-1, door goals van Mengerink (!) en Matthijs Jesse, in Katwijk werd het 1-0 voor de thuisploeg na een goal van de razendsnelle Mike van den Ban pal voor tijd. Mike, die we nog maar al te goed kennen van zijn tijd bij Kon. HFC, scheurde oktober 2017 in de bekerstrijd tegen VVSB zijn kruisband en komt dit seizoen niet meer actie. Beterschap Mike! Op 5 november 2017 werd in competitieverband weer tegen Katwijk gespeeld. Op Sportpark Goed Genoeg zagen de toeschouwers een enerverende en doelpuntrijke eerste helft. AFC stond toen al na 3 minuten achter: de goal is- de lezer raadt het al – van Marciano Mengerink. Maar AFC knokte terug en stond na 14 minuten ‘gewoon’ met 2-1 voor door doelpunten van Thomas van den Houten en Koen Bosma. Twintig minuten voor rust was het weer gelijk door toedoen van Mengerink die de AFC-defensie z’n hielen laat zien. Vlak voor rust schoot oud-AFC’er Damiano Schet de 2-3 eindstand op het scorebord. Verloren dus, maar zeker niet kansloos, want in de tweede helft waren er voor The Reds ook nog een paar kansen op de gelijkmaker. Hopelijk kunnen onze jongens de komende zaterdag de kansen nóg beter benutten. Als we er dan ook nog in slagen om Mengerink, die, opvallend genoeg op een steenworp afstand van AFC woont, in bedwang te houden, is een verrassende uitslag niet denkbeeldig. Succes!

MvdW

Let op: de wedstrijd begint om 15.30 uur