Katwijk - AFC met verslag

Onze vaste verslaggever was niet aanwezig en vandaar ditmaal het overgenomen verslag  van www.voetbal247.org

Katwijk weet muur AFC niet te slechten

Katwijk kon zich slechts ten dele herstellen van een bijzonder zwakke start van het duel tegen AFC. De laag geklasseerde Amsterdammers konden in het eerste kwartier tweemaal toeslaan en verdedigden de rest van de wedstrijd met hart, ziel en alle andere mogelijke wapens die voorsprong. Uiteindelijk hield AFC een gewonnen punt over. Katwijk knokte zich langszij en kwam bovendien met de schrik vrij in de titelstrijd.

In de openingsfase open huis. Het klinkt als een reclameslogan van een winkelketen, het is de beste omschrijving van de start van Katwijk tegen AFC. Vooral achterin lieten de Krombewoners zich verrassen door de Amsterdamse voorhoede, onder leiding van Raily Ignacio. De flamboyante spits liep samen met Melvin Grootfaam de Katwijkse verdediging aan flarden en zagen hun harde werk met klinkende munt betaald worden. Binnen tien minuten werd Grootfaam, na een heerlijke steekbal achter de Katwijk-defensie, neergelegd door Ricardo Kieboom. Aanvoerder Magid Jansen bleef koelbloedig en zette AFC op een vroege voorsprong. Twee minuten later kon Grootfaam ver oprukken richting het doel van Kieboom, maar zag hij zijn inzet gestopt worden. De rebound kon binnen gewerkt worden door Milan Hoek, die veel alerter reageerde op de vrijgekomen bal dan Michiel van Dam. Ook na de 0-2 wist Katwijk achterin de rijen nog niet te sluiten. Ignacio mocht lang priegelen, friemelen en zoeken naar een schot in het zestienmetergebied van de Krombewoners, maar moest uiteindelijk het schot overlaten aan Derre Kwee. Die zag zijn schot recht op Kieboom afgaan. Enkele minuten later verslikte van Dam zich, ter hoogte van de middenlijn, in Grootfaam. Die kon na een machtige sprint Kieboom onder vuur nemen, maar zag zijn poging over de goal verdwijnen.

De thuisploeg werd in de eerste helft vooral gevaarlijk via corners. Slechts in de absolute openingsfase kon Marciano Mengerink zichzelf op de achterlijn vrij spelen, maar hij vond geen medespeler in zijn voortzetting. Daarna moest het thuispubliek tot de slotfase van de eerste helft wachten, voor het weer een fatsoenlijke voetbalaanval wist te produceren. Eindstation Mengerink kopte echter recht in de handen van doelman Joey Potveer. Omdat Katwijk uit de verkregen hoekschoppen wel gevaar, maar geen resultaat wist te halen, gingen de ploegen rusten met 0-2 en een ongekende luxe voor AFC.

Katwijk stond echter voor een opdracht, die het dit seizoen twee keer eerder kreeg (tegen Kozakken Boys en in de bekerwedstrijd tegen VVSB) en toen niet kon volbrengen. Ook toen kwamen de Oranjehemden op een 0-2 achterstand, maar beide keren kwamen ze die achterstand niet meer te boven. Katwijk had het tweede gedeelte van de eerste helft de veldverhoudingen wel in hun voordeel kunnen keren en met Petrit Hoxhaj op de plaats van Bennie van Noord moest dat veldoverwicht ook op het scorebord tot uiting worden gebracht. Het duurde echter een ruim kwartier, voordat Katwijk tot daden kon komen, maar de daden waren wel direct groots. Mengerink draaide zichzelf vrij in de as van het veld en creëerde daarmee zijn eigen schietkans. 1-2 met nog een half uur voetbal te gaan en nog steeds het veldoverwicht, zonder grote kansen.

Trainer Jack van den Berg besloot Frank Tervoert als extra spits te brengen, een wissel die al snel uitbetaald werd. Een slim overstapje van Mengerink bracht verwarring in de Amsterdamse defensie. Verwarring waar Tervoert glijdend van profiteerde, 2-2 en nog twintig minuten op de klok. Normaalgesproken breekt de fase aan, waarin de geweldige algehele conditie van de Krombewoners regelmatig het verschil kan maken. AFC was echter ook een aantal keer gevaarlijk uit de omschakeling. Grootfaam kon bijna profiteren van een slappe terug kopbal van Kay Blokland, Ignacio zag een schot ternauwernood voorlangs gaan en invaller Tom van den Brink was in de absolute slotfase dusdanig onrustig dat zijn poging, vanuit een mooie positie, ruim voorlangs waaide. Aan de andere kant is Tervoert nog twee keer gevaarlijk uit een hoekschop, maar hij kopt een keer over en ziet de tweede keer twee schoten vlak na elkaar geblokt worden door de Amsterdamse defensie.

In de absolute slotfase is er dan toch nog een uitbarsting, na veel sluimerende irritaties op het veld. Magid Jansen moet een bal uit de Katwijkse dug-out halen voor een ingooi en krijgt het daarbij aan de stok met de fysiotherapeut van de Oranjehemden, Dennis Lion. Laatstgenoemde wordt weggestuurd na het opstootje. Het blijkt het laatste der wapenfeiten in een middag die bol stond van de spanning. AFC wint een punt in de strijd tegen degradatie en Katwijk verliest er twee in de strijd om de titel. Door de uitslagen elders blijkt de Amsterdamse winst minimaal en blijft de Katwijkse misstap onbestraft. Zowel bovenin als onderin wordt het met de week spannender en gekker. En als je zoiets met een reclameslogan van een winkelketen zou moeten omschrijven komt dat neer op: We hebben nog 10 knotsgekke weken te gaan.
Opstelling AFC: Joey Potveer, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Jonathan Richard, Derre Kwee, Johan Kulhan (88. Ilias Zaimi), Milan Hoek (77. Sam Nijpels), Raily Ignacio en Matthijs Jesse (61. Tom van den Brink) 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier 

Bekijk hier de samenvatting: