Katwijk - AFC met verslag, TV samenvatting en foto's

KOPLOPER KATWIJK WINT OP GELUKKIGE WIJZE VAN AFC

Op Tweede Paasdag heeft AFC met 2-0 verloren van koploper Katwijk. Op het zonovergoten sportpark De Krom stond de wedstrijd al na twee minuten op zijn kop toen de scheidsrechter de bal op de stip legde na een lichte overtreding van en een rode kaart voor Derre Kwee. Een zeer discutabele beslissing. Met elf tegen tien was het na de benutte strafschop wachten op de tweede goal van Katwijk, maar die kwam pas in de extra tijd. AFC beet in de tweede helft van zich af in ondertal en was een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Door deze nederlaag zakken de Reds van de vierde naar de vijfde plaats. Koploper Katwijk komt met deze zege nog dichter bij het kampioenschap

Vandaag moet ons aller eerste weer aan de bak, de vierde wedstrijd in negen dagen. Afgelopen zaterdag stond de topper AFC-Kon. HFC op het programma die na een zeer spectaculair slot eindigde met een 3-3 gelijkspel. Nu is koploper Katwijk de tegenstander op thuisbasis De Krom. Met nog tien wedstrijden te gaan staan de Oranjehemden fier bovenaan met zeven punten voorsprong op Kon. HFC, tien op HHC Hardenberg en elf op AFC. Op weg naar het kampioenschap zou je zeggen, maar na de winterstop draait de ploeg van trainer Anthony Correia en technisch directeur Cees Bruinink een stuk stroever dan in de eerste helft van het seizoen en dat geeft de concurrentie weer een beetje hoop. Kijken hoe het vanmiddag gaat tegen de ploeg van onze trainer Ulrich Landvreugd die na de winterstop ook nogal wisselvallig is, mede veroorzaakt door een uitpuilende ziekenboeg. Op deze tweede paasdag zijn Cody Claver, Oussama Siali, Koen Wesdorp, Mohamed Berti, en Tim Linthorst (geschorst) niet van de partij bij AFC. Katwijk speelt in de sterkste opstelling, dus met de gevaarlijke voorhoede Ahmerd El Azzouti, Marciano Mengerink en Killian van Mil, captain Robbert Susan (bezig aan zijn elfde seizoen bij Katwijk), en de sterkhouders Rick van der Meer en Kay Blokland. Als scheidsrechter Jorn Te Kloeze voor het eerst fluit is het lekker druk op De Krom en gaat het publiek er eens goed voor zitten. Wie trekt vandaag aan het langste eind, de nog steeds regerende kampioen AFC of Katwijk, de huizenhoge favoriet voor de titel dit seizoen.

Het antwoord op deze vraag wordt al een beetje (boel) gegeven in de tweede minuut van de wedstrijd als Susan dicht bij het doel gehinderd wordt door Derre Kwee. Vervolgens scoort Mengerink, maar de scheidsrechter geeft geen voordeel  en legt in plaats daarvan de bal op de stip. Tot overmaat van ramp stuurt hij Derre met rood ook nog van het veld.  De heer Te Kloeze geeft Derre dus een driedubbele straf: een penalty plus een rode kaart, met een schorsing voor één of meer wedstrijden als gevolg. Dat is volgens de KNVB sinds 2015 al veel te gortig voor een overtreding als deze. Het ‘vergrijp’ moet de scheidsrechter afdoen met een gele kaart. Een arbitrale blunder dus, met verstrekkende gevolgen, niet alleen voor Derre, maar juist ook voor de wedstrijd, want de Reds zullen het in deze topwedstrijd minimaal 88 minuten met een man minder moeten doen. En om te beginnen ook nog met een 1-0 achterstand, want Susan streept de bal van elf meter onhoudbaar in de hoek. Uiteraard leidt de beslissing tot veel discussie in en om het veld. De AFC’ers refereren o.a. aan de overtreding van Patrick Zonneveld in het strafschopgebied afgelopen zaterdag op Sietse Brandsma die HFC een penalty opleverde en Patrick een gele kaart. Hoe kan het dat nu anders wordt besloten? Als de gemoederen weer een beetje bedaard zijn pakken de elf Katwijkers logischerwijs het initiatief. Kay Blokland kopt in de 13e minuut met een snoekduik de bal in de korte hoek, maar Patrick is zoals gewoonlijk bij de les. Niet veel later probeert Mengerink het met een omhaal en schiet Lars Weistra de bal net naast bij een actie van rechts. Tot twee maal toe schiet Weistra vervolgens de bal hoog richting tweede paal waar de naar voren gestormde Paul Kok (net als Weistra met een verleden bij Kon. HFC) de bal verder transporteert met het hoofd. Goed ingestudeerd! Is er voor AFC in ondertal wat te verhapstukken in de eerste helft? Makkelijk is het niet, vooral omdat Raily Ignacio niet veel goed kan doen bij de scheidsrechter. Hij wordt zwaar op de huid gezeten, dat mag natuurlijk, maar een paar keer veel te zwaar, en dat wordt helaas niet bestraft. Splinter de Mooij is twee maal gevaarlijk in het strafschopgebied van Katwijk, gaat daarbij ook een keer over de knie, maar een penalty wordt niet geven. Een vrije trap van Dalian Maatsen vliegt richting kruising, maar met een indrukwekkende zweefduik weet keeper André Krul de gelijkmaker te voorkomen. Het is 1-0 als het rustsignaal klinkt en is er bij de thee veel om het over te hebben.

Wat gaat het tweede bedrijf brengen? Katwijk kan als een dolle gaan aanvallen, maar zal dat zeker niet doen, uit angst voor de gelijkmaker. Maar ook AFC zal nog een tijdje voorzichtig willen opereren, anders krijgen de gevaarlijke spitsen van de koploper veel te veel ruimte, met alle consequenties van dien. Als de scheidsrechter de wedstrijd weer op gang heeft gefloten verloopt de wedstrijd langs de geschetste lijnen. Dit met uitzondering van een knal van linksbuiten Killian van Mil die achter Patrick op de kruising uiteenspat. Tot de 67e minuut gebeurt er verder niets noemenswaardigs. Dan vindt Correia het genoeg en brengt drie nieuwe spelers in het veld. Van Mil, Susan en Mengerink maken plaats voor Tim Freriks, Finn Janmaat en Mukthar Suleiman.  Het gaat er langzamerhand om spannen. Bij AFC, dat is wel duidelijk, begint  het besef door te dringen dat een gelijkspel of wellicht meer tot de mogelijkheden behoort. Een fantastische pass van Thomas Verhaar, waar hij patent op heeft, bereikt Raily, maar in een mooie positie wordt onze goalgetter randje buitenspel afgevlagd. Er is geen VAR, dus deze beslissing, anders dan in de Kuip, blijft staan! In de 72e minuut mag ook Thomas het veld verlaten en maakt Matthijs Jesse zijn opwachting. Hij levert enkele mooie voorzetten af. Katwijk is duidelijk gespannen, leidt veel balverlies en na en ingooi van Kenny duikt keeper Krul onderde bal door. Maar fatale gevolgen heeft dit niet voor Katwijk. De laatste kans voor AFC is na een flitsende aanval door het midden, maar Joël Tillema, die aan de basis staat van deze aanval, vergeet van dichtbij de trekker over te halen. Iedere bal wordt nu in het strafschopgebied van Katwijk gepompt, een bal valt op de hand van een verdediger, maar van een penalty wil de scheidsrechter niet weten. Uiteraard neemt AFC in de slotminuten alle risico’s en dat geeft Katwijk in de 91e minuut de kans om eindelijk door te drukken. Een steekpass van Freriks is voldoende om Suleiman de tweede goal te laten maken. De wedstrijd is in de 91e minuut beslist. Niet veel later fluit scheidsrechter Te Kloeze voor het laatst.

Katwijk viert de 2-0 overwinning uitbundig en dat is begrijpelijk, het kampioenschap is weer een flinke stap dichterbij gekomen. Ons aller eerste had met tien man een lastige middag op De Krom, maar bleef met veel wedstrijden in de benen toch tot het laatste strijden voor een goed resultaat. Chapeau! Zaterdag aanstaande staat het sterke Rijnsburgse Boys bij ons op de stoep, wederom een mooi affiche. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Dalian Maatsen, Robbert Schilder.(’81 Gevero Markiet), Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Splinter de Mooij, Joël Tillema, Thomas Verhaar(72‘ Matthijs Jesse) en Raily Ignacio.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier
Is een rode kaart voor Derre Kwee gerechtvaardigd?