Katwijk - AFC met verslag en TV samenvatting

REGEREND KAMPIOEN KATWIJK DOET GOEDE ZAKEN TEGEN KOPLOPER AFC

Koploper AFC heeft na veertien wedstrijden weer eens verloren. Regerend kampioen Katwijk won op sportpark De Krom met 3-1 in een matige wedstrijd die op een 1-1 gelijkspel leek uit te draaien. Een zondagsschot van invaller Mokhtar Suleiman zette de wedstrijd in de slotfase op zijn kop en zorgde weer voor spanning in de top van de Tweede Divisie. Ondanks de nederlaag blijft AFC op kop, nu met resp. drie en vijf punten voorspring op HHC Hardenberg en Katwijk.

Vandaag op De Krom de belangrijke wedstrijd tussen de VV Katwijk en AFC. Tussen de  nummers vier en één van de ranglijst gaapt een gat van acht punten. Voor de thuisploeg de harde noodzaak om niet te verliezen, want dan zou het kampioenschap wel erg ver weg zijn. Bij winst is de achterstand nog maar vijf punten en doet het team van Anthony Correia weer helemaal mee in de titelrace. De vorm is er in ieder geval, want de laatste vijf wedstrijden werden door de regerend kampioen gewonnen. Voor koploper AFC is het vandaag vooral zaak om niet te verliezen. Een gelijkspel zou een mooi resultaat zijn, een zege nog heel veel beter. De ploeg van trainer Benno Nihom is al veertien wedstrijden ongeslagen, dus ook aan Amsterdamse kant is enig optimisme zeker op zijn plaats. Dit mede gelet op eerdere resultaten tussen Katwijk en AFC in dit voetbalgekke vissersdorp. Weliswaar werd de laatste wedstrijd afgelopen seizoen met 2-0 verloren na een zeer vroege penalty en een ongelukkige rode kaart, maar daarvoor werd met 2-3 en 1-2 gewonnen. We gaan het allemaal zien vanmiddag en stellen allereerst vast dat het ijzig koud is en dat het erg hard waait. Hoe gaan de spelers daar mee om?

Als de ploegen het kunstgras betreden zien we dat Anthony Correia en Benno Nihom hun goalgetters buiten de basis hebben gelaten. Ahmed El Azzouti, die we ook kennen van zijn vedetterol bij Kozakken Boys en IJsselmeervogels, is dit seizoen bij Katwijk al goed voor twaalf goals. Maar ook tegen OFC begon hij vorige week op de bank. Opmerkelijk. Zou het iets te maken hebben met zijn overgang naar Spakenburg aan het eind van het seizoen? Ook de gevaarlijke aanvaller Muhktar Suleiman moet op de bank beginnen. Ook hij verkast in juni naar Spakenburg, dat in de strijd om de KNVB-beker onlangs nog na penalty’s won van Katwijk. Bij AFC start de ‘over all’ topscorer van de Tweede Divisie op de bank. De afwezigheid van Raily Ignacio wordt door de supporters van Katwijk niet betreurd. Verbazing alom, want ze hebben in het verleden een hoop last gehad van deze topschutter. Onze trainer probeert het vandaag anders, met Noa Benninga direct in de basis en Splinter de Mooij in een (nog) meer aanvallende rol. Maar eens zien hoe dit alles uitpakt.

Na een vuurwerkshow van jewelste fluit scheidsrechter Clay Ruperti de wedstrijd op gang. Katwijk pakt direct het initiatief en tussen de rookwolken door rondom het doel van Gijs van Zetten is de razendsnelle goal van Des Kunst, onlangs toegevoegd aan de Katwijk-selectie na een voetbalavontuur in Zweden, van de tribune nauwelijks waarneembaar. Na twee minuten staat de thuisploeg wél voor na een aanval over rechts, die, zo blijkt uit de TV-registratie, met een mooi schot van Kunst in de verste hoek bekroond wordt. De Krom ontploft, een mooiere start had de regerend kampioen zich niet kunnen wensen. AFC speelt de bal veel rond, soms met enig risico. Het tempo ligt niet al te hoog, van een inhaalrace is nog geen sprake. Toch krijgt Splinter een mogelijkheid na een pass van Noa, maar zijn schot ter hoogte van de penaltystip hobbelt naast het doel van keeper Jean Paul van Leeuwen. De beste kansen zijn in deze fase voor Katwijk dat wat directer speelt. Onze defensie staat nog niet goed en Rick van der Meer krijgt een beste kans op 2-0, gelukkig is Gijs zoals wel vaker dit seizoen, goed bij de les. Niet veel later wordt een afvallende bal door Robbert Susan over de lat geschoten. Hierna is de Katwijk-captain weer dichtbij een doelpunt, maar Gijs dwingt hem naar de zijkant van het doel. Bovendien heeft de assistent-scheidsrechter gevlagd voor buitenspel. De wedstrijd nadert de rust en de dadendrang van Katwijk is inmiddels veel minder groot. AFC laat zich meer zien in aanvallend opzicht, vooral over links met Cody Claver en Guus van Weerdenburg. Vlak voor rust speelt Cody Guus aan en zijn voorzet richting twee paal wordt door Joël Tillema knap in de hoek gekopt. Bij de eerste goed lopende aanval is het raak voor AFC. Efficiënt!

Het is 1-1 en beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. AFC start goed. Een diepe bal op Melvin Platje ziet er veelbelovend uit, maar onze spits wordt in de sprint afgetroefd. Niet veel later staat Splinter plotseling vrij voor keeper Van Leeuwen, maar meer dan een boogbal over het doel levert deze kans helaas niet op. Aan de andere kant mogen we niet klagen dat Guus na een misverstand met Gijs de bal niet in eigen doek kopt. Het is nog steeds 1-1 en die stand geeft inmiddels de verhoudingen goed weer. Nog een kwart wedstrijd te gaan en het wisselen kan beginnen. Bij Katwijk komen El Azzouti en Suleiman in het veld, bij AFC Matthijs Jesse voor Noa Benninga, tien minuten later gevolgd door Julian van der Greft en Soufiane Hetli die Melvin Platje en Kevin Visser vervangen. Het voetbal is nog steeds niet geweldig, maar de spanning vergoedt veel. Grote kansen zijn er niet. Maar Mokhtar Suleiman heeft die helemaal niet nodig! Hij knalt de bal in de verste hoek en tegen dit zondagsschot is zelfs Gijs niet opgewassen. De blijdschap van de Katwijkers op en om het veld is enorm, maar er zijn nog wel een aantal minuten te spelen. Weer wordt er aan beide kant druk gewisseld en ook Raily komt nog in het veld. Het is nu buigen of barsten. Raily krijgt nog een kans, maar de bal vliegt via een Oranje been naast het doel. Ook de hier uit voort vloeiende corner levert niks op, ondanks de aanwezigheid van de kopsterke Tim Linthorst, die ook ingevallen is. Natuurlijk is er op onze helft nu ook alle ruimte en daar profiteert de thuisploeg van. In de 92e minuut maakt de net ingevallen Finn Janmaat aan iedere twijfel een eind en schuift de bal in de verre hoek onhoudbaar in het AFC-doel. Het is 3-1 en niet veel later fluit de prima leidende scheidsrechter Ruperti voor het laatst. Katwijk wint, en dat is op basis van de kansen in het eerste half uur niet onverdiend. AFC bracht in aanvallend opzicht veel te weinig om deze middag met een goed resultaat uit Katwijk te vertrekken. De beste AFC’ers waren te vinden in de defensie, waarin vooral Dalian Maatsen met zijn snelheid en balbehandeling indruk maakte. Soufiane Hetli kan terugzien op een goede invalbeurt.

Door deze nederlaag van ons aller eerste is het weer spannend in de top van de Tweede Divisie. HHC Hardenberg klopte De Treffers en is AFC tot op drie punten genaderd. Katwijk verkleinde de achterstand op The Reds tot vijf punten en mag weer hopen op een prolongatie van de titel. Nog elf wedstrijden te gaan, veel is mogelijk. Zeker ook als er na veertien wedstrijden een einde komt aan een ongeslagen reeks. We hebben inmiddels de topploegen allemaal gehad. ‘Over all’ met een positief resultaat. Hopelijk zijn onze jongens tegen de minder hoog geklasseerde ploegen de komende tijd bij de les. Als dat het geval is kunnen we de toekomst vol vertrouwen tegemoetzien. Te beginnen aanstaande zaterdag tegen onze vrienden van Kon. HFC. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (84’ Tim Linthorst), Joël Tillema, Kevin Visser (76’ Julian van der Kreft), © Milan Hoek, Noa Benninga (66’Matthijs Jesse), Cody Claver, Splinter de Mooij (84’ Raily Ignacio) en Melvin Platje (76’ Hetli Soufiane) .

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor het interview met Benno Nihom klik hier