Katwijk - AFC met verslag

AFC KRAAKT DEFENSIE KATWIJK EN BLIJFT KOPLOPER

In een zeer onderhoudend duel heeft AFC met 3-2 gewonnen van Katwijk. Hoewel The Reds voor rust het beste van het spel hadden ging de regerend amateurkampioen op eigen veld  toch met een 1-0 voorsprong thee drinken. Na rust waren de verhoudingen meer in evenwicht, maar benutte AFC de kansen beter dan de Katwijkers. Door dit fraaie resultaat bleef de ploeg van Ulrich Landvreugd koploper, met twee punten voorsprong op IJsselmeervogels. Mede door het verlies van verschillende subtoppers spitst de titelstrijd zich met nog zes wedstrijden te gaan toe op een strijd tussen The Reds en de Rooien. 

Vandaag staat een spannend duel op het programma. In Katwijk ontvangt de regerend amateurkampioen de koploper van dit moment. De achterstand van de Voetbalvereniging (VV) Katwijk op AFC bedraagt acht punten en is het voor trainer Jan Zoutman met nog zeven wedstrijden te gaan dan ook gaan zaak om te winnen van The Reds, anders lijkt het niet doenlijk de titel te prolongeren. Voor AFC-trainer Uli Landvreugd is puntverlies ook nauwelijks een optie, gelet op de moordende concurrentiestrijd met IJsselmeervogels en de opmars van de subtoppers Kon. HFC, HHC Hardenberg en Excelsior Maassluis. Het zal erom spannen. Beide ploegen lijken goed aan elkaar gewaagd, mede gelet op het 0-0 gelijkspel in Amsterdam, waarbij Katwijk-keeper Ricardo Kieboom een hoofdrol vervulde. In de onderlinge duels gaat Katwijk aan de leiding met twee zeges en drie gelijke spelen, maar het verschil bedroeg nooit meer dan één doelpunt. En ooit zal AFC wel eens gaan winnen van Katwijk. Waarom dan niet vandaag?

Als de spelers het kunstgras van Sportpark De Krom betreden missen we aan de kant van Katwijk keeper Ricardo Kieboom, die wordt vervangen door Mark de Vries. Verder is ook centrale verdediger Kay Blokland niet van de partij. Bij The Reds zijn Tim Linthorst en Thomas van den Houten door blessures niet beschikbaar. Nu staat Dalian Maatsen weer in het hart van defensie, samen met captain Magid Jansen, Jonathan Richard is als linksback geposteerd. Derre Kwee, Sam Nijpels en Cody Klaver, alle drie gegadigde voor een plek in de laatste linie, beginnen op de bank, net als vleugelspits Matthijs Jesse, die ongetwijfeld in de tweede helft nog zal worden ingebracht door trainer Uli Landvreugd om de wedstrijd, als dat nog nodig is, te beslissen.  

Het zonnetje schijnt als scheidsrechter Nick Smit voor het eerst fluit. Binnen de minuut is het bijna 0-1 als rechtsback Bart Sinteur in de fout gaat, maar Raily Ignacio is net iets te laat. Als snel wordt duidelijk dat AFC wat makkelijker speelt. De bal gaat goed rond en de defensie van Katwijk, samen met Kon. HFC het minst gepasseerd in de Tweede Divisie, wordt met voorzetten van Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi van de vleugels bestookt. Een streep van Kenny Teijsse verdwijnt in de grijpgrage keepershanden van De Vries. Katwijk stelt hier niet al te veel tegenover, speelt met de handrem erop en met weininig overtuiging. Het blijft bij een paar corners. In de 19e minuut is Yordi Teijsse heel dicht bij de openingstreffer. Dit na een pass van zijn broer Kenny. Zijn schitterende inzet buitenkant voet caramboleert via de paal weer het veld in waarna Yordi van rechts via de vingertoppen van De Vries in het zijnet schiet. De corner van Milan Hoek wordt vervolgens door Kenny in de hoek gekopt maar De Vries redt met een snoekduik. En terwijl ‘vriend en vijand’ denken dat een Amsterdams doelpunt nu eindelijk wel eens gaat vallen is het in de 25e minuut aan de andere kant raak als een lange bal van Guus Jan van de Weerdenburg fraai uit de lucht wordt geplukt door Michiel van Dam, die vervolgens van dichtbij Patrick Zonneveld passeert. 1-0, tegen de verhouding in, maar wie maalt daar bij de thuisclub om? The Reds, dit keer in het groen-wit gehuld, voeren de druk nog verder op en het is een klein wonder dat de bal er voor rust niet een keer invliegt bij De Vries. Dat kleine wonder verricht de keeper, die vandaag met veel flair en kunde invalt voor Kieboom, vooral zelf, want enkele schoten weet hij fraai te stoppen. Vooral de venijnige schuiver van Raily, na een combinatie van Melvin en Fouad, duikt hij formidabel uit de hoek. Niet zo gek dus dat Mark de Vries later door Katwijk wordt uitgeroepen als ‘man of the match’. Vlak voor rust ontvangen Jonathan en Magid nog geel voor niet al te zware vergrijpen en daarmee is de koek van de eerste helft wel op.

De tweede helft is koud begonnen of de bal ligt er al bijna bij AFC in. Dit na slordig uitverdedigen waardoor Joey Jongman, in het eerste bedrijf nog onzichtbaar, kan aanleggen en bal van 30 meter boven op de lat schiet. Niet veel later raakt Norair Mamedov de bal kwijt bij het strafschopgebied van AFC en zet Fouad Belarbi, die een goede wedstrijd speelt, Johan Kulhan aan het werk. Johan rukt op rechts op en levert aan de aan de andere kant van het veld een puntgave voorzet af die Yordi keihard tegen de onderkant van de lat schiet. De rebound wordt door Raily achter De Vries gekopt. Het doelpunt gaat naar Yordi op voorspraak van de assistent-scheidsrechter, die kennelijk over arendsogen beschikt. Het is weer gelijk en dit al na vijftig minuten. Het is nu over en weer, Katwijk is veel brutaler in de tweede helft en dat levert spektakel op, nu voor béide doelen. Het eerste gevaar komt, hoe kan het ook anders, van Raily, maar zijn schot uit de draai wordt, het is niet verrassend, uit de bovenhoek getikt door De Vries. Daarna gaat Mamedov in het strafschopgebied onderuit, maar scheidsrechter Smit ziet er een schwalbe in in plaats van een penalty. Niet veel later belandt de bal na een scrimmage weer eens op de lat van AFC via invaller Jan-Willem Tesselaar en staat het met nog tien minuten te spelen nog steeds 1-1.

De spanning is om te snijden, want er staat in de slotminuten veel op het spel. AFC, dat in deze fase ook voor puntendeling zou kunnen gaan, schuwt de aanval echter niet. In de 81e minuut wordt deze moed beloond door Kenny, die de mooi aangesneden corner van Milan Hoek hard en precies achter De Vries kopt. 1-2, maar het had even later weer gelijk kunnen staan als een poeier van Jongman een centimeter of wat lager was geweest. Nu vliegt de bal wéér tegen de lat, waar vanmiddag voor AFC een engel op zit. Het is inmiddels tijd voor Matthijs Jesse, die in de 83e minuut het veld inkomt voor Fouad. Hij zet een paar minuten later Raily aan het werk die de bal richting doel meeneemt en daar aangekomen op de millimeter precies afgeeft op Matthijs die mee is gerend. Op topsnelheid glijdt Matthijs zijn man voorbij en schuift de bal onhoudbaar in de verste hoek. 1-3, wat een fantastische en beslissende invalbeurt! De wedstrijd lijkt gedaan, maar Van Dam kopt in de 90e minuut de bal uit een corner in de verste hoek en wordt het nog even spannend in de extra tijd. Katwijk geeft nog één keer gas, maar het mag niet helpen. Het is en blijft 2-3 en dat is op grond van het vertoonde spel over de gehel wedstrijd een verdiende zege voor AFC, dat speelde zoals het een koploper betaamt tegen een sterk elftal, waarin een topper als Marciano Mengerink knap werd afgetroefd door Dalian Maatsen. Chapeau!  

Een knappe en belangrijke zege van onze jongens op de regerend kampioen, de eerste ooit op Katwijk. Ons aller eerste wist met veel power en goed aanvalsspel de betonnen defensie van Katwijk te slechten en behield daardoor de twee punten voorsprong op IJsselmeervogels, dat uit op een steenworp afstand van Sportpark De Krom ook knap won van Rijnsburgse Boys. Omdat de subtoppers Kon. HFC, HHC én Excelsior Maassluis verloren lijkt de titelrace nu te gaan tussen AFC en IJsselmeervogels. Dit met nog zes wedstrijden te gaan, waaronder een onderling duel in Spakenburg op de laatste speeldag. Kan het nog spannender?

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, ©Magdid Jansen, Jonathan Richard, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse (88’ Sam Nijpels), Fouad Belarbi (83’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor de beeldsamenvatting en interviews zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier