Katwijk - AFC met verslag

MACHTELOOS AFC SCHIET TE KORT TEGEN KATWIJK

 Op Sportpark De Krom ging AFC met 2-0 onderuit tegen Katwijk. De regerend kampioen sloeg vlak voor rust en in blessuretijd toe in een enerverende wedstrijd waarin ook AFC verzuimde enkele kansen te benutten. Melvin Platje had de pech dat een fraaie boogbal van veraf op de lat belandde. Door deze nederlaag  zakt AFC naar de twaalfde plaats, inmiddels zeventien punten achter koploper Spakenburg. De laatste zege was zeven wedstrijden geleden tegen ADO’20. Werk aan de winkel dus!

 Vandaag ontmoeten we Katwijk op thuisbasis De Krom. Net als AFC staat de regerend kampioen lager dan verwacht, na een serie van vijf nederlagen. Maar de laatste drie wedstrijden leverden winst op en dus is er bij trainer Anthony Correia en zijn spelers weer alle hoop dat Katwijk ook dit seizoen hoog gaat eindigen. Vorig seizoen bedroeg de achterstand op koploper AFC tien punten en toch kon de kampioensvlag op De Krom uiteindelijk worden gehesen. Ons aller eerste vergaat het de laatste tijd een stuk minder na een uitstekende competitiestart die bekroond werd met een uitzege tegen de op dit moment ongenaakbare koploper Spakenburg. Na vier wedstrijden had AFC tien punten met negen doelpunten voor en drie tegen. De volgende acht wedstrijden maar zes punten behaald met de doelcijfers 6-16. De laatste overwinning dateert van 1 oktober jl., hoog tijd om weer eens te winnen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want Katwijk beschikt over een uitstekende ploeg, ondanks het vertrek van de spitsten El Azzouti en Suleiman naar Spakenburg. Daarvoor in de plaats werden o.a. Sietse Brandsma (topscorer HFC) en Ruben Doesburg (topscorer van het gepromoveerde ADO’20) aangetrokken. Vandaag ontbreekt captain en ‘Dreh- und Angelpunkt Robbert Susan bij de Oranjehemden wegens een schorsing. Ook Koen Tros, met maatje Sietse meegekomen van HFC, is er vanmiddag niet bij. Verder is de opstelling zoals we die mogen verwachten, met de aantekening dat de aanvallers Matthijs Hardijk en Jaymillio Pinas, vorig seizoen nog actief bij resp. HHC Hardenberg en FC Dordrecht, op de bank beginnen. Bij AFC dezelfde basisopstelling als tegen Jong Sparta een week eerder, met uitzondering van de geblesseerde Raily Ignacio, die vandaag vervangen wordt door Melvin Platje. Wessel Been, onze jonge bekerheld, staat weer in de spits, en ook de ‘youngsters’ Mitch van Kempen en Julian van der Greft verlagen de gemiddelde leeftijd van ons aller eerste aanzienlijk. AFC kampt nog steeds met een flink aantal geblesseerde spelers, waaronder captain Milan Hoek, die in die hoedanigheid wordt vervangen door Djuric Ascencion. Guus van Weerdenburg is na een langdurige blessure weer inzetbaar is. Goed nieuws. Guus begint tegen zijn oude club op de bank.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Nick Tunnissen gaat het een tijdje op en neer zonder grote kansen. Het spel is nog niet op de wagen. Dat wordt anders als Brandsma in de 23e minuut vrij kan inkoppen na een voorzet van Doesburg, maar gelukkig vliegt de bal net naast de paal. Niet veel later valt Levi Bouwense geblesseerd uit en wordt vervangen door Matthijs Hardijk, een aanvallende wissel! Sowieso is Katwijk in deze fase meer in de aanval en is Doesburg af en toe knap gevaarlijk. Onze defensie vangt onder regie van Gevero Markiet veel op, maar soms gaat de bal te laconiek rond en houden we ons hart vast op de tribune. We naderen de rust en Melvin, na een lange bal van Djuric subtiel weggestoken door Wessel Been, krijgt plotseling de kans om AFC op voorsprong te brengen. Links naast het doel besluit hij met de buitenkant van zijn rechtervoet de bal in te tikken. Helaas iets te zacht en met een uiterste krachtsinspanning tikt keeper Jean Paul van Leeuwen de bal in de 42e minuut uit de hoek. Ontzettend jammer. Het wordt nog erger als een foute pass van Djuric, die verder uitstekend speelt, een aanval inleidt van Katwijk. Brandsma gaat goed door op links en levert een schitterende voorzet af die door Doesberg in de 45e minuut even zo mooi met een kopbal in de verste hoek afwerkt. AFC probeert in blessuretijd de stand nog recht te trekken maar de inzet van Djuric wordt door Van Leeuwen onschadelijk gemaakt. 1-0 derhalve bij rust, het had gelet op de kans van Melvin, ook zo maar andersom kunnen zijn.

AFC komt ongewijzigd én goed uit de kleedkamer en Melvin is tot twee keer toe gevaarlijk. De spanning stijgt, het wordt feller tot een klein opstootje aan toe. Onze jongens willen beslist niet verliezen vandaag, zo veel is wel duidelijk. Vanuit de achterhoede wordt flink wat druk gegeven via de dribbels van Dalian Maatsen en de voorzetten van Mitch van Kempen. Maar bijna is het toch 2-0 als Tim Linthorst de bal iets te zacht terugspeelt en Doesburg, via een hakbal van Brandsma, de kans geeft om Gijs van dichtbij te passeren. Gijs blijft lang staan en de bal gaat naast. AFC zwijnt, maar dat doet Katwijk zeker ook als een prachtige boogbal van Melvin van veraf (35/40 meter) keeper Van Leeuwen compleet kansloos maakt. Tot zijn geluk en ons verdriet springt de bal terug van de lat in zijn armen. AFC verdient in deze fase een tegengoal, maar het zit niet mee. Wessel wordt omvergekegeld in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter vindt het opvallend genoeg geen penalty. Ongeveer halverwege de tweede helft neemt Katwijk het initiatief weer over, kopt Blokland net naast na een voorzet van Hardijk en kan Hardijk op zijn beurt bijna niet missen na een assist van Doesburg. Maar hij doet dat gelukkig toch. Hierna zet AFC aan voor het slotoffensief, onderstreept door de komst van enkele invallers. Zo moet Melvin plaats maken voor Nigel Hasselbaink die na een voorzet van Mitchel in vrijstaande positie over kopt. Dat doet Gevero even later ook nadat hij een luchtduel wint van keeper Van Leeuwen. Het blijft superspannend en een AFC-doelpunt is in deze slotfase beslist mogelijk. Een scrimmage voor het doel van Katwijk levert helaas niet meer op dan een corner. En dan in de 90e minuut is er de anti-climax als een op middenveld door Brandsma doorgekopte bal Hardijk bereikt. Onze achterhoede staat in de voorhoede en de net ingevallen Darren Maatsen is net te laat om Hardijk het scoren te beletten. Het is 2-0 in de 90e minuut. Nog vier minuten extra tijd te gaan. Het siert onze ploeg dat ook nu de aanval met alle macht wordt gezocht maar het is tevergeefs. De bal wil er voor AFC vandaag niet in.

Door dit resultaat zakt ons aller eerste naar de twaalfde plaats op de ranglijst. Dat hadden we vooraf aan het seizoen beslist niet verwacht. Geen paniek, want het veldspel is nog steeds heel behoorlijk. Wel ontbreekt het regelmatig aan ‘sturm und drang’ in het algemeen en productiviteit in het bijzonder. Bij Katwijk was een en ander vandaag beter verzorgd en lijkt de regerend kampioen met zijn vierde zege op rij weer in de ‘winning mood’ te zijn. Toch behoorde een gelijkspel lange tijd tot de mogelijkheden en ook dat biedt perspectief voor The Reds om snel weer in het winnende spoor te komen. Te beginnen aanstaande zaterdag als Excelsior Maassluis op bezoek komt, de nummer zestien van dit moment met zeven punten. Maar, dit als belangrijke kanttekening, ook de trotse club die onlangs BVO FC Volendam uit de beker stootte. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Cody Claver (87’ Darren Maatsen), Tim Linthorst, Gevero Markiet, Mitch van Kempen (76’ Guus van Weerdenburg), Julian van der Greft (70’ Segun Owobowale), ©Djuric Ascencion (87’ Oussama Siali), Noa Benninga, Melvin Platje (Nigel Hasselbaink) en Wessel Been.

.Voor de TV samenvatting zie op de homepagina het AFC TV Onze highlights en klik hier