Katwijk - AFC 1-0

Oud-voorzitter Machiel van der Woude, AFC's eminente vaste reporter van de verrichtingen van ons eerste elftal (voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen), verzocht ondergetekende die-hard supporters als gevolg van zijn wintersportvakantie  de honneurs voor de 20ste wedstrijd van de competitie in de Tweede Divisie waar te nemen.

Vol goede moed togen wij op 18 februari naar Katwijk; bij vertrek uit Amsterdam nog somber grijs weer, maar ter plekke aangekomen 10 graden, lekker zonetje, geen wind en veel publiek, kortom aantrekkelijke omstandigheden voor een mooie wedstrijd, aanvang zaterdagmiddag om half vier…….

Maar dat viel helaas niet mee, wellicht wat AFC betreft als gevolg van het feit dat onze ploeg wedstrijdritme mist. Immers, tussen 18 december en 18 februari kwam AFC door de weersomstandigheden en de gevolgen daarvoor voor ons Hoofdveld met traditioneel gras in competitieverband slechts 1 keer in actie (uit bij UNA 2-2) en Katwijk (zij spelen op kunstgras) maar liefst 4 wedstrijden meer !!

De wedstrijd speelde zich voor rust voornamelijk (en in een lager tempo dan wij dit seizoen gewend zijn) af op het middenveld. Wij noteerden in de 15e minuut een strak schot van Tom van de Brink in de korte hoek, dat door Katwijk doelman de Vries tot corner verwerkt werd en in de 25e minuut een fraaie loopactie van Pieter Koopman, die zwaar gehinderd werd maar doorging en helaas op het laatste moment door dezelfde de Vries in zijn actie werd onderbroken, bijna 0-1, maar bijna….
Ook Katwijk, dat wel meer balbezit had dan AFC, werd eigenlijk niet echt gevaarlijk, behoudens een redding van Patrick Zonneveld met zijn been halverwege de 1e helft en een voor AFC hachelijk moment in de 42e  minuut, vlak voor rust. Ruststand 0-0.

Voor de 2e helft werd Pieter vervangen door Matthijs Jesse en de AFC supporters hoopten dat de onzen meer energie zouden gaan uitstralen , maar dat gebeurde helaas niet. Alleen captain Jansen, Sam Nijpels en Jona Richard haalden hun normale niveau bij AFC, dat dit seizoen qua balbezit vaak domineerde, maar deze wedstrijd toch vooral achter de feiten aanliep.

Katwijk werd gevaarlijker, daarbij toch wel tot twee keer toe geholpen door scheidsrechter Caïro door het makkelijk toekennen van twee vrije schoppen randje 16 meter voor ogenschijnlijk lichte overtredingen, waarvan er één onhoudbaar voor Zonneveld tot geluk van AFC op de paal belandde. Ook waaide de scheidsrechter een 100 procent handsbal van een Katwijk verdediger in hun strafschopgebied weg, wat één van onze AFC supporters achter het doel deed verzuchten "moet ie hem dan klemmen voor je een penalty geeft?"

Na 20 minuten in de tweede helft werd Glenn van Zoolingen vervangen door Marien Willemsen en 10 minuten voor tijd Tom van de Brink door Edip Biberoglu.

Ook na deze wisselingen hield Katwijk het initiatief en verhoogde de druk, maar doelpunten vielen er niet. Na 90 minuten was de stand 0-0 en de AFC supporters konden daar wel mee leven. In de derde en laatste minuut van de toegekende blessuretijd gaf Edip een lange bal met zijn linkerbeen voor van rechts, waar Mathijs net niet bij kon. Keeper de Vries bracht de bal snel terug in het spel, er volgde vanuit de verdediging richting het AFC strafschopgebied een lange bal en bij het daaruit ontstane kopduel was er geen rugdekking en stond plotseling oud Kon.HFC'er Mike van den Ban oog in oog met onze keeper Zonneveld en faalde niet, 1-0.
Na de aftrap bracht Marien de bal nog hoog voor en deze belandde bijna bij Daan Sutorius, maar de bal verdween 10 cm naast de goal en daarop floot scheidsrechter Cairo voor het einde van dit duel.

Ondanks het feit dat AFC niet haar dit seizoen vaker geëtaleerde niveau haalde, waren wij toch heel dicht bij een gelijkspel, maar helaas was de blessuretijd ons deze keer niet gunstig gezind. En eerlijk is eerlijk, als er één ploeg aanspraak kon maken op de overwinning, was het toch Katwijk.

Zondag thuis tegen Jong Vitesse revanche? Veel succes!

Amel Vroege / Kees Gehring.

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Glenn van Zoolingen (65´Marien Willemsen), Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Daan Sutorius, Tom van den Brink (80´Edip Biberoglu), Pieter Koopman (45’ Matthijs Jesse) en Koen Bosma.

Voor het verslag van Katwijk – AFC geschreven door Hennie van de Weerd: klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum.

Bekijk hier de TV samenvatting van FOX: