Kampioensroes bij AFC

In de Telegraaf van vrijdag 18 april:

Mooi afscheidscadeau voor scheidende voorzitter Machiel van der Woude

 

DOOR: RENÉ VAN BATENBURG

 

AMSTERDAM – AFC verkeert in een complete kampioensroes. Morgen moet het gebeuren, want als er wordt gewonnen van HBS zijn de reds voor het eerst in hun 119-jarige bestaan kampioen van de zondag Topklasse.

AFC voorzitter Machiel van der Woude is heel trots op zijn club en hoopt op een prachtige afsluiting van het seizoen. ,,In ons hele lange bestaan hebben we dit nog nooit bereikt”, zegt hij opgetogen in het clubhuis aan de Boelelaan waar een grote boog van rood-zwarte ballonnen al vast de verwachte feestelijkheden aankondigt.

Van der Woude: ,,We zijn bezig met een fantastisch seizoen, maar we moeten toch nog oppassen. Winst tegen HBS betekent voor ons het kampioenschap, maar zij zijn tot de wedstrijd tegen VVSB, waar ze met 3-2 van verloren verleden week, al negen duels ongeslagen. HBS is een goede ploeg waar je niet zo maar van hebt gewonnen. Maar AFC heeft dit seizoen veerkracht getoond. Bij een achterstand kwamen we vaak goed terug. Daarbij is onze achterhoede veel hechter geworden en toont het als het moet pure onverzettelijkheid. Onze voorhoede heeft twintig doelpunten meer gemaakt dan VVSB, dat wil toch wel wat zeggen”, somt de preses van de florerende Amsterdamsche Football Club op. ,,AFC zit nu in een flow. Het gaat heel goed met ons als vereniging”, gaat Van der Woude verder, die zegt zelf zich weer goed te voelen na een nare periode met een ernstige ziekte. ,,Ik ben herstellende van twee operaties en zit nu in het controlecircuit. Ik ben veerkrachtig en neem het zoals het is. AFC is daarbij voor mij een geweldige hobby”, klinkt het nuchter.

Over het voornemen van de KNVB om in de nabije toekomst een promotieplicht in de Topklasse in te stellen is de voorman van de club aan de Zuidas stellig.

,,Geen enkele club heeft te kennen gegeven om daarvoor te zijn. Dat geeft toch te denken. De amateurverenigingen kunnen toch niet tot het onmogelijke worden gedwongen? Je komt voor enorme financiële problemen te staan, zoals de veiligheidsnormen en spelerssalarissen ter hoogte van het wettelijk minimuloon. Moeten wij dan op zaterdag gaan spelen? Dat is voor een club als AFC onmogelijk! Je moet niet vergeten dat het zondagvoetbal tweemaal zo groot is als dat van de zaterdag. Er is nog wel zo iets als de wet ‘gelijke behandeling’. Wij vinden dat bij AFC allemaal niet wenselijk!”, zegt Van der Woude, die ook het komende seizoen, als hij geen voorzitter meer is, zich bezig wil houden om meer publiek naar de wedstrijden van het eerste te krijgen. ,,Het elftal is dat waard. De laatste tijd trekken we wel meer publiek, maar het blijft me zorgen baren. Het is een heel moeilijk punt in een stad als Amsterdam, waar erg veel afleiding is”, zegt Van der Woude, die na elf jaar de voorzittershamer te hebben gezwaaid en in totaal 24 jaar allerlei bestuursfuncties bij AFC te hebben vervuld, zich geen mooier afscheidscadeau kan wensen dan de hoogste amateurtitel van Nederland voor zijn reds. ,,Dan mag bij mij de vlag uit!”, glimlacht Machiel van der Woude (64), terwijl hij zijn haar zorgvuldig op orde brengt voor de fotosessie.