JVC Cuijk - AFC 1 - 3 met verslag

AFC ZET IN CUIJK EEN BELANGRIJKE STAP RICHTING TWEEDE DIVISIE

AFC heeft op de Dag van de Arbeid goede zaken gedaan in Cuijk. Na een matige eerste helft, waarin beide ploegen op de nul speelden, sloegen The Reds in het spannende tweede bedrijf halverwege toe. Beslissend was het inbrengen van Matthijs Jesse, die met enkele flitsende acties de defensie van JVC Cuijk kraakte. Door deze zege en de resultaten van de concurrentie heeft AFC nog een punt nodig in de nog resterende twee wedstrijden om te promoveren naar de Tweede Divisie.

Vandaag is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. In bijna alle landen van Europa is 1 mei een feestdag, in Nederland al lang niet meer. Daarom reizen we op deze bijzondere dag af naar het 130 km verre Cuijk om als het even kan één of meer punten aan ons totaal toe te voegen. Broodnodige punten, want de laatste weken is de productie behoorlijk gestokt met een nederlaag tegen middenmoter Hercules en een gelijkspel tegen hekkensluiter SWZ Sneek. Allebei thuis, nogal teleurstellend. Met nog drie wedstrijden te gaan en kijkend naar het nog programma voor de komende weken lijken Lienden, VVSB, TEC, De Treffers en Kon. HFC goed op koers te liggen voor één van de zeven promotieplaatsen. Voor de resterende twee plekken zijn AFC (41 punten), UNA (39 punten met nog twee duels te gaan), JVC Cuijk (38) en HSC’21 (38) in beeld.
Vandaag dus tegen een directe concurrent. JVC Cuijk maakt een nogal wisselend seizoen door. Aan het einde van 2015 nog bovenaan, daarna flink wat terug gezakt. Afgelopen zondag speelde Jan Van Cuijk in Utrecht gelijk (1-1) tegen Hercules. Nu zullen de pupillen van het technisch duo Harry Verbruggen en Dennis Straatman alles uit de kast moeten halen om bij de eerste zeven te eindigen. Op papier heeft JVC Cuijk een uitstekende ploeg met een flink aantal spelers dat een doelpunt kan maken. Hopelijk steekt onze defensie in grote vorm en weten we aanvallend de Cuijkse verdediging te slechten. Het zal er om spannen.

Als de teams het zonovergoten kunstgras betreden zien we dat bij AFC Jonathan Richard en Mark van den Boogaart na een blessureperiode weer van de partij zijn. Geoffrey Galata en Melvin Grootfaam ontbreken door een schorsing. Bij JVC ontbreekt o.a. Sam Nijpels. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Witlox wordt al snel duidelijk dat de teams niet direct voor de publieksprijs gaan. Het tempo is niet al te hoog en het accent ligt duidelijk op de verdediging. Het eerste schot van betekenis is van JVC-spits Rik Renirie, maar zijn inzet verdwijnt over het doel van Laszlo Sandor. De enige grote kans in de eerste helft is voor AFC, als Edip Boberoglu in de 19e minuut een duizeling wekkende slalom afrondt met een passje op Pieter Koopman die helaas een teenlengte te kort komt voor de openingstreffer. Hierna golft het spelt traag heen en weer en is JVC Cuijk optisch wat sterker. Daan Sutorius onderscheidt zich in deze fase door twee gevaarlijke hoge ballen in ons strafschopgebied weg te koppen. De laatste kans in de eerste helft is voor Curaçao-international Shanon David Carmelia, volgend seizoen bij IJsselmeervogels te bewonderen, die de bal naast het doel van Laszlo kopt.

In de tweede helft gaat het tempo omhoog en speelt JVC Cuijk wat directer. Al in de tweede minuut is het oppassen geblazen bij een aanval van de thuisploeg, maar captain Magid Jansen redt knap. Niet veel later stoomt Remirie dwars door onze defensie, maar zijn schot gaat gelukkig over. De druk op onze verdediging wordt verder opgevoerd maar Randal Shakison en Magid geven geen krimp. Op het middenveld is Mark van den Boogaart de drijvende kracht en weet heel veel te ontregelen. In de 61e minuut kantelt de wedstrijd als Koen Bosma plaats maakt voor Matthijs Jesse. Anders dan in vorige wedstrijden wordt Matthijs wat meer speeltijd gegund en dat betaalt zich al snel uit als mede door zijn inzet AFC een vrije trap krijgt op 35 meter van het Cuijkse doel. Het heen-en-weer zwaaiende schot van Randel wordt maar half gestopt door keeper Bart Tinus, waarna Matthijs als een duveltje uit een doosje de rebound op de lat kopt en Edip Bibroglu de bal vervolgens liggend over de doellijn werkt. 0-1 en deze voorsprong geeft AFC vleugels. Plotsklaps wordt er weer volop gecombineerd en komen onze spitsen dicht bij het doel van Tinus. In de 69e minuut is Pieter er helemaal door, maar kan ten koste van een corner toch nog worden afgestopt door Jorrit Ritzen. Twee minuten later ligt JVC’er Jacky Chi met een blessure op het veld, maar laat scheidsrechter Witlox de AFC-aanval doorlopen. Matthijs Jesse omspeelt daarbij twee man en  passeert vervolgens met veel precisie de keeper. 0-2 en de rapen zijn gaar, want alles wat JVC Cuijk is vindt dat AFC de bal over de zijlijn had moeten schieten of dat de scheidsrechter het spel had moeten ontbreken. Vooral dat laatste was zeker een optie geweest, maar de scheidsrechter zag het kennelijk anders.

Met nog twintig minuten te gaan kan er natuurlijk nog veel gebeuren en zo stelt JVC Cuijk zich dan ook op. Eén-op-één achter en met een spits erbij wordt uitdrukkelijk de aanval gezocht. De ingevallen Cayfano Latupeirissa en JVC-captain Ritzen nemen het AFC-doel onder vuur, maar Laszlo ziet de ballen naast vliegen. Aan de andere kant krijgen onze jongens veel meer ruimte en dat resulteert in een aantal aardige kansen die zonder uitzondering worden gecreëerd door Edip. Jammer genoeg kunnen Pieter en Jonathan de bal uit zijn voorzetten niet langs Tinus krijgen. Daan schiet in de 83e minuut ook nog eens keihard op de lat. Ondanks al dit ‘geweld’ blijft de ongetwijfelde beslissende derde goal uit. Nu wordt het nog knap spannend als Boy Visser er in de 87e minuut dan toch nog in slaagt Laszlo van dichtbij te passeren. Er zijn incl. de extra tijd nog zeven minuten te gaan en JVC Cuijk gooit nu echt alles in de strijd om toch dan maar een puntje te pakken. En ja hoor, in de 89e minuut krijgt JVC Cuijk nog een vrije trap rand strafschopgebied. De kogel van Renirie spat tot opluchting van alle AFC’ers op en rondom het veld uiteen op de keepersvuisten van uitblinker Laszlo. In de slotminuten maakt Tom van den Brink aan alle spanning en onzekerheid een eind als hij na een mooie diepe bal van Marien goed doorzet en Tinus met een droge schuiver kansloos laat. Weer heeft Tom, ditmaal vlak voor tijd in het veld gekomen voor Pieter, zijn invalbeurt bekroond met een doelpunt. Klasse! Het is 1-3 en niet veel later fluit de scheidsrechter voor de laatste keer.

Door deze overwinning zet AFC een belangrijke stap richting Tweede Divisie, zoveel is wel zeker.  De eerder genoemde concurrenten HSC’21 en UNA doen door de knappe zeges op resp. VVSB en Kon. HFC ook nog uitdrukkelijk mee voor een promotieplaats. Voor JVC Cuijk ziet het er minder zonnig uit. De komende twee wedstrijden tegen Kon. HFC (thuis) en TEC (uit) hebben we, zoals het er nu uit ziet, een punt nodig om een beslissingswedstrijd of beslissingswedstrijden (als meer clubs met 44 punten op een gedeelde promotieplaats eindigen) te voorkomen. Aanstaande zondag op Goed Genoeg tegen onze Haarlemse vrienden de eerste kans om dit doel te verwezenlijken. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Randel Shakison, © Magid Jansen, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Jonathan Richard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (79’ Tom van den Brink), Pieter Koopman (82’ Pepijn Kluin), Koen Bosma (61’ Matthijs Jesse). 

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier.