Jupiler League? Ben je gek"

In Het Parool van donderdag 20 maart jl. stond onderstaand interview.

Voor een ieder die zich afvraagt of AFC nog overweegt om na het kampioenschap te promoveren naar de Jupiler League, heeft voorzitter Machiel van der Woude een duidelijk antwoord: "Ben je gek, geen sprake van. Absoluut niet. Dat is niet aan de orde".

 

Waarom niet?

"het verschil tussen amateurvoetbal en profvoetbal is enorm, dat weet een kind. Bij profvoetbal denk je aan grote, sterke financiële organisaties met stadions. Als daar amateurclubs met kleine accommodaties en beperkte financiële mogelijkheden doorheen gaan wandelen, wordt het een onoverzichtelijk geheel".

 

Maar Achilles'29 …

"Ja, zij waagden de stap wel. Ze staan laatste. Ik had niet anders verwacht. In betaald voetbal kiezen de beste spelers voor clubs waar ze het best betaald krijgen. En Achilles'29 doet mee aan een pilot, hé. Weer zo'n experiment van de KNBV. Zij mogen net als Jong Ajax en Jong Twente twee jaar in de eerste divisie spelen met versoepelde licentie-eisen".

 

Over die licentie-eisen: ik snap niet …

"Licentie-eisen. Voorwaarden. Regels. Om het betaald voetbal binnen te komen, moet je een x aantal spelers met een vast contract in de selectie hebben. En er zijn nog meer juridische, financiële en veiligheidsaspecten waarmee je dan rekening moet houden. Kijk, de KNVB heeft een probleem, en dat probleem is de Jupiler League. Die willen ze verversen, gezonder maken, onder meer door amateurclubs toe te laten. Terwijl geen enkele club aan die voorwaarden kan voldoen. Onderdeel van de proef is dat die clubs niet kunnen degraderen. Zouden wij dan überhaupt wel kunnen promoveren? De competitie zit toch vol? "

 

Jullie hadden er best bij gemogen, zei de voorzitter van CV Topklasse tegen mij. Maar dan had AFC zich voor 1 december moeten inschrijven.

"Dat vinden wij dus helemaal niet erg. Omdat promoveren helemaal niet speelde binnen de club, hadden wij ook niet de motivatie om ons erin te verdiepen.

"Maar goed, laten we de feestvreugde verder niet bederven. Als AFC dit seizoen kampioen van de topklasse wordt, is dat op zichzelf al een ongelooflijke prestatie. Het levert ons dan wel geen promotie op, maar wel eeuwige roem. Dat is voorlopig even voldoende."

 

Door Annemarie Postma