Juliana'31 - AFC voorbeschouwing

AFC  gaat voor de volle winst in het voetbalgekke Malden

Zondag 27 oktober 2013, gaat de 127 km lange reis naar het Gelderse Malden, dat met ruim 11.000 inwoners de grootste kern is van de Gemeente Heumen. Een belangrijk deel van de route komt ons niet onbekend voor. Cuijk en Groesbeek liggen immers op een steenworp afstand van Malden. Het is opmerkelijk dat dit kleine gebied onder Nijmegen maar liefst drie Topklasse verenigingen telt, t.w. Juliana’31, JVC Cuijk en De Treffers.  Als wij ‘voor het gemak’ ook Achilles’29 meerekenen, is deze situatie nog opvallender. Ter vergelijking: Noord-Holland  telt ook 3 Topklasse verenigingen.  

Onze tegenstander in Malden is Juliana’31. Tot veler verrassing promoveerden de Rood-Gelen afgelopen seizoen naar de Topklasse. Dat geschiedde na een seizoen waarin het team van trainer John Thijssen op de zesde plaats eindigde in de Hoofdklasse C. Via een periodetitel werd in de nacompetitie fantastisch gepresteerd. Achtereenvolgens werden Alcides , MSC en EHC aan de zegekar gebonden. De finale tegen Haaglandia behoefde met dank aan de KNVB niet gespeeld te worden omdat Achilles’29 in staat werd gesteld te promoveren naar de Jupiler League. Een droom was uitgekomen voor de club uit Malden, die in het verleden lang in de vierde klasse bivakkeerde.   

Hoe zou het Juliana’31 vergaan op het hoogste amateur niveau? Met een selectie die in vergelijking met vorig seizoen maar op enkele plaatsen een verandering onderging staat Juliana’31 na acht wedstrijden op een dertiende plek met evenveel punten (8) als de nummers elf en twaalf UNA en FC Lienden. De doelcijfers 10-23 zijn niet erg overtuigend. Maar pas op. In de eerste twee wedstrijden moest keeper Niek Wijers al acht keer de bal uit het net halen tegen FC Chabab en ADO’20. De laatste wedstrijden tegen HBS (1-0 winst  thuis) en VVSB (1-1 in het altijd lastige Noordwijkerhout) laten zien dat Juliana’31 zich al aardig thuis begint te voelen in de Topklasse. Verder valt op dat deze debutant het thuis (twee gewonnen, één gelijk en één verloren) beduidend beter doet dan uit (één gelijk en drie verloren). De doelcijfers thuis (6-7) en uit (4-16) spreken boekdelen. Het is dus zondag uitkijken geblazen op Sportpark De Broeklanden   

Hoe zien de resultaten van de selectie van trainer Willem Leushuis er tot nog toe uit? Veel te klagen is er niet! AFC staat na acht wedstrijden op een derde plaats, met hel zelfde aantal punten als nummer twee De Treffers en één punt achter op de trotste koploper Leonidas. Van deze twee ploegen werd nipt verloren, de overige zes wedstrijden werden gewonnen. Opvallend is dat wat betreft de punten het er  voor The Reds  niets  toe doet of er uit of thuis gespeeld wordt. Wel wordt uit (14-6) veel makkelijker gescoord dan thuis (5-2). Opvallend is ook dat van de acht wedstrijden er vier keer de nul werd gehouden. Defensief ziet het er dus onder regie van Magid Jansen heel goed uit. Zo ook afgelopen zondag tegen ADO’20, waar nauwelijks een kans werd  weg gegeven.

Wat gaat het worden in het voetbalgekke Malden tegen een voor ons volledig nieuwe, in de Topklasse debuterende tegenstander? Hopelijk tonen onze jongens in Gelderland vormbehoud en wordt de positie in de kopgroep gecontinueerd. Laten wij deze wedstrijd vooral niet onderschatten. Juliana’31 beschikt  over verschillende goede spelers die het ons behoorlijk moeilijk kunnen maken. De aanvallers Rik Renirie en Dean Kalis (afkomstig van het Belgische Petro Eisden), als ook middenvelder Gijs Diebels,  springen het meest in het oog.  Al met al genoeg argumenten voor de supporters  van AFC om aanstaande zondag de 127 km lange reis te maken. Ons aller eerste stelt deze steun op hoge prijs. De wedstrijd begint om 14.00 uur. 

MvdW