Jong Volendam - AFC voorbeschouwing

INZET EN FOCUS MOETEN AFC AAN ZEGE HELPEN IN VOLENDAM

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Volendam, waar we in het Kras-stadion om 15.30 uur de beloften van de plaatselijke FC treffen. Een lastige klus, want onze jongens verloren eerder dit seizoen op sportpark Genoeg met 1-3 van Jong Volendam. Gelet op de ranglijst een verrassende nederlaag voor AFC, maar wat betreft het vertoonde spel een verdiende zege voor de wijdbroeken. Afgelopen zondag ontmoetten we thuis dat andere belofteteam van de Tweede Divisie: Jong Sparta. Na 45 minuten stonden de Rotterdammers met 0-3 voor, een mirakel, want het aantal aanvallen van de Spartanen was op één hand te tellen. Na rust kwam AFC al heel snel op 2-3, waarna de productie jammer genoeg stokte, ondanks flink wat kansen en mogelijkheden. Een dure nederlaag, want koploper Katwijk ging op eigen veld ook onderuit. Weer een zeperd tegen een belofteteam, het is dus zaterdag aanstaande in Volendam oppassen geblazen tegen een fit en technisch vaardig elftal, dat na 21 wedstrijden op een tiende plaats staat.

Jong Volendam en AFC speelden één keer eerder tegen elkaar in het KRAS-stadion en wel op 14 september 2019. Het werd een spectaculair duel met maar liefst tien doelpunten. De Volendammers maakten er vier, de ploeg van trainer/coach Ulrich Landvreugd zes, waaronder drie van Yordi en twee van Kenny Teijsse. Na een 4-3 achterstand bij rust verzette AFC na de thee de bakens, maar het was tot de laatste minuut bloedspannend. Het publiek genoot met volle teugen, hopelijk gaan we dat nu weer meemaken en kunnen onze jongens met veel inzet en focus weer winnen in het vissersdorp. We spiegelen ons wat dat betreft maar aan de laatste uitwedstrijd tegen Kozakken Boys die in Werkendam door AFC met 1-3 gewonnen werd. Jong Volendam won de laatste drie thuiswedstrijden tegen Kozakken Boys (3-0), ASWH (2-0) en GVVV (2-1). Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van trainer/coach Kiki Musampa, die de naar PEC Zwolle vertrokken Johan Plat is opgevolgd, met 2-1 in Spakenburg van IJsselmeervogels. Pas in de 91e minuut kon Givairo Read de Volendamse eer redden.

Als we naar de selectie van Jong Volendam kijken dan valt op dat heel wat spelers af en toe meespelen in het eerste van FC Volendam, dat op dit moment tweede staat in de KKD. Dat geldt o.a. voor de keeper Barry Lauwers, de verdedigers Mike Eerdhuijzen, Sjors Kramer en John Hilton (VS), de middenvelders Walid Ould-Chikh (uitblinker tegen AFC eerder dit seizoen), Samir Ben Sallam en Joey Antonioli en de aanvallers Jordi Blom, Darius Johnson, Jim Beers en centrumspits Koen Blommestijn. Laatstgenoemde speler is de 22-jarige topscorer van Jong Volendam met dertien goals. Eerder speelde Blommestijn in de jeugd van Almere en bij de reserves Ajax Zaterdag. Nu is hij ‘on fire’ bij de wijdbroeken. Verder scoorde Jim Beers er vijf voor Jong Volendam, Tyrell Wouter vier. Anders dan bij Sparta maakt FC Volendam dus vaak gebruik van spelers uit het belofteteam, een zo op het oog succesvolle formule.

Kijken we nog even naar de resultaten van ons aller eerste dan zien we dat de lange winterstop tot nog toe niet goed heeft uitgepakt. Vanaf 19 februari 2022 werd er drie keer gewonnen, twee keer verloren en tweemaal gelijk gespeeld. Per saldo dus 11 punten uit zeven wedstrijden. 10 verliespunten en dat is wel heel veel als je als regerend kampioen je titel wilt prolongeren. Maar midweeks verspeelde koploper Katwijk tegen Scheveningen weer punten, dus blijft er zicht op een spectaculair laatste deel van de competitie. Maar dan moeten we echt gas gaan geven in de komende veertien wedstrijden, te beginnen tegen Jong Volendam. Hopelijk loopt ook de ruim gevulde ziekenboeg op dit moment snel weer leeg, dat zou natuurlijk ook flink kunnen helpen.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op het kunstgras van het KRAS-stadion? Wie het weet mag het zeggen. Voor Jong Volendam staat er deze competitie nog wel wat op het spel. Eindigt de ploeg van Kiki Musampa op een tiende plaats of lager dan volgt beslissingswedstrijd tegen de kampioen van de Onder 21-competitie voor één plaats in de Tweede Divisie. AFC staat met 35 punten vierde op 10 punten van Katwijk, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld dan de koploper. Onoverbrugbaar is de achterstand van dus nog niet. Naar beneden kijkend is de gevarenzone gelukkig redelijk ver weg voor The Reds. Maar het is en blijft een competitie met verrassende uitslagen, met ploegen die de laatste tijd flink zijn gestegen op de ranglijst (Kon. HFC en Quick Boys) en zijn afgezakt (De Treffers en ASWH). Uitkijken dus dat dat laatste ons niet gebeurt. Acht punten zijn nodig om de veilige haven te bereiken. Belangen genoeg dus voor Jong Volendam en AFC om er een spannende wedstrijd van te maken. Hopelijk kunnen we om 17.30 uur weer een mooie uitzege noteren. Succes!

MvdW