Jong Volendam - AFC met verslag en TV samenvatting

AFC GAAT TEGEN JONG VOLENDAM KANSLOOS TEN ONDER 

In het ijskoude KRAS-stadion ging ons aller eerste hard onderuit tegen de beloften van FC Volendam. Op de 2-0 winst van de jonge wijdbroeken viel helemaal niets af te dingen. Ze hadden voor én na rust het beste van het spel en creëerden ook de meeste kansen. Alleen in het eerste en laatste kwartier van de wedstrijd lieten ónze jongens hun tanden zien maar het was per saldo veel te weinig om aan aanspraak te maken op een gelijk spel, laat staan op een overwinning. Door dit resultaat is AFC naar de vijfde plaats gezakt, 11 punten achter koploper Katwijk. Met een wedstrijd minder gespeeld, dat wel!

Vandaag is Jong Volendam onze tegenstander. Eerder dit seizoen verloren we op Goed Genoeg met 1-3 van deze ploeg. Dat was toen een grote verrassing, inmiddels weten we dat dit belofteteam een zeer serieus te nemen opponent is met flink wat spelers die af en toe meedoen bij het eerste in de Keuken Kampioen Divisie. Zo speelde Walid Ould-Chich gisteren tegen TOP Oss mee en zat Mike Eerdhuijzen op de bank. Beide spelers doen vandaag niet mee.

Jong Volendam en AFC troffen elkaar eerder in het KRAS-stadion. Op 14 september 2019 was het een bloedstollend duel dat eindigde met een 6-4 zege voor de Reds. Yordi Teijsse scoorde toen vier keer, broerlief Kenny maakte er twee. Yordi en Kenny zijn er vandaag om uiteenlopende redenen niet bij. Van de AFC’ers die toen speelden staan Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen en Milan Hoek vanmiddag weer in de basis, Raily Ignacio is geblesseerd. Bij Jong Volendam speelde toen Mohamed Betti mee, nu staat deze rechtsback in de basis van AFC. Keeper Kayne van Oevelen kende een omgekeerde weg. Na een periode in de AFC-jeugd staat hij nu onder de lat bij Jong Volendam, dat ook start met Koen Blommestijn, die dit seizoen  al 13 keer scoorde. Het is uitkijken geblazen met deze uit de kluiten gewassen linkerspits. Onze trainer/coach Ulrich Landvreugd zal Koen ongetwijfeld onder de aandacht hebben gebracht van zijn spelers.

Landvreugd moest zijn ploeg weer klaarstomen na de 3-2 thuisnederlaag tegen Jong Sparta, een wedstrijd met veel strijd en inzet, waarbij AFC na rust na rust een 0-3 achterstand diende  goed te maken. Een gelijkspel of meer zat er beslist in, maar Vrouwe Fortuna werkte niet mee. Toch een wedstrijd waarop je vandaag kan voortbouwen. Weer tegen een belofteteam, met veel kopkracht en energie kan je een eind komen. Probleem blijft wel de ziekenboeg. Raily Ignacio, Kenny Teijsse, Koen Wesdorp, Matthijs Jesse en Oussama Siali zijn geblesseerd, Joël Tillema, Robbert Schilder, Tim Linthorst zijn beperkt inzetbaar en beginnen op de bank. Grootste gemis is natuurlijk Raily die met zijn scorend vermogen veel kan betekenen. Hij wordt weer in de spits vervangen door Daniël Zoutberg, een getalenteerde speler van Onder 21, die in de afgelopen weken al drie keer scoorde in ons aller eerste. Leuk is dat Sam Lucca Honsdrecht ook bij de wedstrijdselectie zit. Wat zullen opa Hans en papa Benno trots zijn.

De wedstrijd kan om 15.30 uur beginnen als scheidsrechter Shona Shukrala voor het eerst gefloten heeft. De spelers presenteren zich aan vrijwel lege tribunes, wat gecombineerd met de ijzige wind niet erg stimulerend is. Toch begint AFC voortvarend aan de wedstrijd als het eerste fluitsignaal geklonken heeft. Al in de tweede minuut krijgt Segun Owobowale een goede kans na een voorzet van Cody Claver maar zijn schot vliegt naast het doel. Keeper van Oevelen heeft het de eerste twintig minuten behoorlijk druk met o.a. schoten van Daniël Zoutberg en Milan Hoek. AFC drukt, krijgt enkele corners, maar super gevaarlijk is het allemaal niet. Fouten worden niet afgestraft. Zo raakt Koorndijk de bal kwijt aan Thomas Verhaar, die helaas net niet alert genoeg reageert. Na ruim een kwartier neemt Jong Volendam het initiatief over en er ontstaan gevaarlijke situaties voor het doel van Patrick Zonneveld. Gelukkig staat het vizier van Blommestijn, Younes Taha en Tayrell Wouter nog niet scherp afgesteld. Maar in de 27e minuut is het wel raak als Blommestijn een geweldige voorzet van Milan de Haan vanaf rechts bij de tweede paal inkopt. Een mooi doelpunt, maar defensief ziet het er bij ons niet al te best uit. Niet veel later is het 2-0 als De Haan zo maar kan doorlopen en de bal in de verste hoek deponeert. Patrick duikt, maar tevergeefs. AFC heeft nog een uur om iets aan deze achterstand te doen, maar dan moet het balverlies op het middenveld wel beperkt worden. Er gaat helaas veel mis. Vlak voor rust is het bijna 3-0 als Blommestijn weer is opgestoomd aan de linkerkant, maar zijn schot vliegt gelukkig ver naast.

Het is rust en AFC staat tegen Jong Volendam met 2-0 achter. Tegen Jong Sparta keken we halverwege tegen een 3-0 achterstand aan en toen kwamen we na rust nog behoorlijk goed voor de dag. Hopelijk kunnen we dat nu weer opbrengen. Er is niet gewisseld door Ulrich Landvreugd en Kiki Musampa, die de onlangs naar PEC Zwolle vertrokken trainer Johan Plat is opgevolgd. Het eerste gevaar komt na de thee van FC Volendam als Blommestijn lijkt door te breken maar scheidsrechter Shukrula fluit af vanwege een opstootje elders op het veld.  Deze vrouwelijke scheidsrechter fluit een prima wedstrijd, streng maar rechtvaardig, zoals we kunnen verwachten van een officier van justitie, haar dagelijkse werk. De volgende mogelijkheid is voor Thomas Verhaar, maar hij wordt goed verdedigd oor Koorndijk. Het spel gaat op en neer en de volgende echt grote kans is voor de ploeg van Musampa als Wouter een voorzet geeft die, het wordt een eentonig verhaal, door Blommestijn bij de tweede paal wordt binnengekopt. Met alles wat hij heeft zweeft Patrick naar de hoek en weet de kopbal te keren. Subliem gedaan. Het laatste half uur, met Joël Tillema tussen de lijnen voor Segun Owobowale, en vijf wissels aan de kant van Jong Volendam, valt er niet veel meer te genieten. De beste kans is er na een overtreding op Gevero Markiet. De vrije trap dicht bij het strafschopgebied wordt door Dalian Maatsen net naast geschoten. In de slotminuten dringt AFC nog flink aan, maar het is te laat en meestal van gevaar ontbloot. Een kopbal van Daniël Zoutberg is daar een uitzondering op, maar zijn inzet wordt door de 19-jarige Griffith op fraaie wijze over zijn eigen doellat gekopt. Verder heerst de ook 19 jaar oude Kayne van Oevelen in zijn strafschopgebied en bokst in de laatste minuut nog een hoge bal op spectaculaire manier weg. Had keeper Lars Unnerstall van FC Twente het maar zo gedaan tegen PSV! Als scheidsrechter Shukrula wegens tijdrekken pas na zes minuten extra speeltijd affluit is het nog steeds 2-0 voor Jong Volendam, een dik verdiende overwinning voor het getalenteerde team van Kiki Musampa.

AFC moet verder. De grote vorm is er op dit moment bepaald niet, maar wat niet is kan weer komen. Na de winterstop werd door ons aller eerste acht keer gespeeld: 3 keer werd gewonnen, twee keer werd het gelijk en driemaal werd verloren. Dertien verliespunten in deze periode en daarmee is prolongatie van de titel, ondanks dat ook Katwijk de laatste tijd veel punten verloor, behoorlijk uit zicht. Hopelijk pakken we aanstaande woensdag thuis de winnende draad weer op tegen onze vrienden van De Treffers, die het de afgelopen tijd ook niet voor de wind gaat. AFC-De Treffers: een mooi affiche. Een spannende wedstrijd ligt in het verschiet. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Mohamed Betti, Dalian Maatsen, Gévèro Markiet, Guus Jan van Weerdenburg, Cody Claver, Segun Owobowale (60’ Joël Tillema), ©Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar en Daniël Zoutberg.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier