Jong Volendam - AFC met verslag en TV samenvatting

 

RUNNER UP AFC WINT NIPT VAN JONG VOLENDAM

AFC heeft in het KRAS STADION verdiend gewonnen van degradatiekandidaat Jong Volendam. Vooral in de tweede helft waren The Reds de bovenliggende ploeg, creëerden veel kansen en was een doelpunt van Raily Ignacio tenslotte genoeg voor drie punten. Én ook voor een spannend slot van de competitie waarin The Reds met nog vijf wedstrijden te gaan koploper Katwijk op de voet volgen.

Vanmiddag ontmoeten we in Volendam de beloften van het andere Oranje, die het dit seizoen moeilijk hebben met een wel erg jonge ploeg en weinig scorend vermogen. Vorig seizoen kon Jong Volendam beschikken over de veel scorende spits Koen Blommestijn, die nu verhuurd is aan Telstar. Blommestijn scoorde toen in het Kras Stadion ook tegen AFC, in een voor AFC troosteloze wedstrijd op 2 april 2022 die met 2-0 verloren ging. Vergeleken met de opstellingen van die wedstrijd staan er vandaag bij FC Volendam nog maar twee spelers in de basis die toen ook vanaf het begin meededen. Keeper Kayne van Oevelen, die eerder in de jeugd van AFC speelde, en Tayrell Wouter, met zeven doelpunten thans de topscorer van de Volendammers. Wat betreft AFC gaat het ook maar om vier spelers die vorig seizoen in de basis stonden: Gevero Markiet, Cody Claver, captain Milan Hoek en Segün Owobowale. Nieuw zijn o.a. de oud-spelers van FC Volendam: de 33-jarige Kevin Visser (2016-2022) en de 34-jarige Melvin Platje (2007-2011). In het Kras Stadion worden ze hartelijk begroet. ‘Onze’ Daryl van Mieghem komt vooraf aan de wedstrijd ook nog even gezellig buurten in de bestuurskamer van FC Volendam. Hij staat morgen bij de wijdbroeken in de basis tegen PSV. Veel succes!

Trainer Benno Nihom kan vandaag niet beschikken over Splinter de Mooij (langdurig geblesseerd met een fikse knieblessure, maar wel op de tribune) en Dalian Maatsen. Raily Ignacio is na een blessureperiode weer teruggekeerd in de basis. Hopelijk sorteert dat het nodige aanvallende effect want daar ontbreekt het de laatste tijd aan bij ons aller eerste. Na de nederlaag tegen Spakenburg jl. zaterdag moet er vandaag gewonnen worden om de titelrace met de nieuwe koploper Katwijk vol te houden. Op papier goed te doen tegen de zeer jonge ploeg van Jong Volendam. Giavaro Read is zestien, Billy van Duyl en Givairo zijn zeventien. De laatste zes wedstrijden werden door dit belofteteam verloren. Ook OFC was vorige week te sterk. Een makkie dus? Een jonge, oranje gekleurde kat in het nauw kan rare sprongen maken. Het is dus uitkijken geblazen.

De wedstrijd staat vanmiddag onder leiding van Shona Shuhkrula, een vrouwelijke scheidsrechter met de nodige nationale en internationale ervaring. Voor ze de wedstrijd op gang fluit is er een minuut stilte in verband met het overlijden van ons lid en oud-eerste elftalspeler Marien Willemsen op de veel te jonge leeftijd van 38 jaar. Het is erg verdrietig. We denken aan de in veel opzichten getalenteerde Marien, die in de periode 2013-2018 139 keer voor AFC 1 uitkwam en in 2016 AFC-voetballer van het jaar was, aan zijn vrouw Tamara en zijn kinderen Manoah en Novah. Het is even ontzettend stil in het Kras Stadion.

Als de bal gaat rollen laat Melvin zich direct zien, maar zijn voorzet wordt uit de lucht geplukt door keeper Van Oevelen. Aan de andere kant schiet Darius Johnson over na een voorzet van zijn captain Déron Payne, een veel belovende rechtsback. Echt opwindend is het allemaal nog niet. De eerste echte kans dient zich aan als Segün Owobowale vanaf de achterlijn een voorzet geeft richting tweede paal. Op het nippertje wordt de bal door Volendam over de achterlijn gewerkt. Corner voor AFC, dus de koppers Gevero Markiet en Tim Linthorst gaan mee naar voren. Laatstgenoemde krijgt de bal via via dicht bij het doel voor zijn voeten, maar zijn harde schot wordt met een fantastische reflex door Van Oevelen gekeerd. Op een gevaarlijk schot na van captain Milan Hoek, die goed in positie wordt gebracht door Raily, is de AFC-koek in aanvallend opzicht daarmee wel zo’n beetje op in de eerste helft. Aan de andere kant verdwijnt een niet al te hard schot van David Petrovic in de veilige handen van Gijs van Zetten. Het spel is over en weer niet bepaald hartverwarmend in het vrijwel lege en tamelijk frisse Kras Stadion, waar de zon maar niet wil doorbreken. We hopen op een beter tweede bedrijf, waarin onze jongens het Volendamse net een paar keer weten te vinden. 

Als de spelers het net gesproeide kunstgras weer betreden zien we dat Benno Nihom geen nieuwe spelers heeft ingebracht. Collega Rowdy Nossent, die vandaag Kiki Musampa vervangt als trainer/coach, heeft wel twee keer gewisseld. Eén van de invallers, Quincy Hoeve, is razendsnel, maar gelukkig kan Tim hem nog net stuiten na een gevaarlijk uitval. Intussen is wel duidelijk dat AFC in de tweede helft uit een ander vaatje tapt dan in het eerste bedrijf. Raily onderstreept dat met een geweldige rush op de linkerflank die op de achterlijn in schoonheid sterft. Soufiane Hetli legt nog meer ijver aan de dag en zorgt voor gevaar voor het doel van Van Oevelen. Een harde schuiver van Soufiane verdwijnt net aan de verkeerde kant van de paal over de doellijn. Halverwege de tweede helft komen Guus van Weerdenburg, Matthijs Jesse en Noa Benninga in het veld voor Segün, Melvin Platje en Kevin Visser. Niet veel later valt de eerste en naar later zal blijken enige goal van de wedstrijd. Het ingevallen trio is hier nauw bij betrokken. Noa past in, Matthijs tikt door op Guus die door de Oranje defensie breekt en voorzet op Raily. Onze topscorer aller tijden doet wat hij het allerbeste kan: hij tikt de bal, gehinderd en al, in het net. Het is 0-1, een meer dan verdiend doelpunt waarmee de AFC-spelers op het veld en het ‘supporterslegioen’ op de tribune zichtbaar blij mee zijn. Het is vooral ook een hele opluchting. Hoewel Jong Volendam in de tweede helft nauwelijks nog aan aanvallen toekomt is zo’n kleine voorspring natuurlijk geen garantie voor een zege. Zo houden we onze adem in als Tayrell Wouter een vrije trap mag nemen op een mooie plek net buiten het strafschopgebied. Gelukkig vliegt de bal tien minuten voor tijd hoog over het doel van onze keeper. Verder is het AFC wat de klok slaat, maar verschillende mogelijkheden worden niet benut. De bal vliegt vaak hoog over. Als de goed leidende scheidsrechter na zes minuten extra tijd voor het laatst fluit kan AFC drie punten toevoegen aan het totaal, Dit na een niet al te beste wedstrijd, waarin Gijs van Zetten zijn twaalfde clean sheet van dit seizoen kon bijschrijven.

Doordat ook Katwijk en Rijnsburgse Boys hun wedstrijden wisten te winnen is er aan de kop van de ranglijst niets veranderd. Katwijk blijft koploper, op maar één punt gevolgd door AFC en op vier punten door de Uien. Nog vijf wedstrijdronden te gaan. Zaterdag as ontvangen we Noordwijk dat zo goed als veilig is na een 3-0 zege op OFC, ontvangt Katwijk Kon. HFC dat jl. zaterdag knap met 2-0 won van HHC Hardenberg en spelen de Rijnsburgse Boys thuis tegen Kozakken Boys dat goede zaken deed door met 4-1 van TEC te winnen. Het blijft spannend, zeker ook zaterdagmiddag als we ons aller eerste in de titelrace komen ondersteunen op sportpark Goed Genoeg. Graag tot dan!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Joël Tillema, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver, Segün Owobowale (’66 Guus van Weerdenburg), Kevin Visser (’72 Noa Benninga), © Milan Hoek, Soufiane Hetli (’91 Julian van der Greft), Melvin Platje (’66 Matthijs Jesse) en Raily Ignacio (’91 Oussama Siali).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier