Jong Vitesse - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT OP PAPENDAL VOOR DERDE OVERWINNINNING

Zondag as. gaat de 112 kilometer lange reis naar het Nationaal Sportcentrum Papendal, fraai gelegen in de Veluwse bossen bij Arnhem. Op Papendal vinden we ook het prachtige trainingscomplex van BVO Vitesse, februari 2013 geopend, met zeven (!) velden, waarvan  er drie kunnen worden verwarmd. Gelet om de weerberichten hoeft de kachel beslist niet aan als AFC aantreedt tegen Jong Vitesse op het hoofdveld met tribune. Dit in de derde competitieronde van de nieuwbakken Tweede Divisie, waaraan ook vier BVO belofteteams deelnemen. In de openingsronde speelden wij al uit tegen Jong Twente, op het trainingscomplex zonder tribune, naast het indrukwekkende Fanny Blankers-Koen stadion. In een matige wedstrijd met een knotsgek slot werd in Hengelo de eerste wedstrijd in de Tweede Divisie met 1-2 gewonnen. Matchwinner was captain Magid Jansen, die in de allerlaatste minuut  op koele wijze een penalty benutte. Een week later wist Magid pal voor tijd opnieuw te scoren uit een penalty, waardoor thuis met 3-2 gewonnen werd van De Treffers. Knap gedaan.

Door deze twee overwinningen staat AFC ongedeeld bovenaan. Niets meer of minder dan een lekker begin. Duidelijk is dat in deze competitie puntverlies aan de orde van de dag zal zijn. De krachtsverhoudingen lopen niet ver uiteen. Jong Vitesse verloor weliswaar de eerste twee duels, maar we moeten niet heel raar opkijken als Jong Vitesse bij de top zes eindigt. De afgelopen drie seizoenen deed het team van trainer John Lammers, die in het betaalde voetbal maar liefst 194 doelpunten maakte, het heel goed In 2014 en 2015 kon bij de beloften van de eredivisie de kampioensvlag worden gehesen,  in 2016 werd Jong Vitesse nipt tweede. Een sterke ploeg dus in principe, ook een beetje veel afhankelijk van wie er van de selectie van het eerste beschikbaar zijn. Maar daarover later meer. Hoe het ook zij, Jong Vitesse staat nu nog onderaan door nederlagen tegen FC Lienden en Jong Twente. In de Betuwe opende het Russische talent Arshak Koryan nog wel de score, waarna Abderahim Loukili FC Lienden op gelijke hoogte bracht na een foutje van keeper Jeroen Houwen. In de tweede helft trok de algemeen amateur kampioen van 2015 de winst naar zich toe door een treffer van Arjan Goorman. Fysiek en ervaring waren techniek en snelheid uiteindelijk de baas op sportpark De Abdijhof. Op Papendal werd voor 732 betalende toeschouwers een week later opnieuw verloren. Jong FC Twente was met 1-3 te sterk. De vleugelspits Dylen George maakte alle doelpunten voor de Tukkers. Kai Koreniuk redde aan het eind van de wedstrijd de Arnhemse eer.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? AFC verloor midweeks dik (1-5) voor de beker van Kozakken Boys dat veel gretiger was en in de allersterkste opstelling speelde.  Het team van trainer Ton du Chatinier was niet altijd helemaal bij de les en trof het niet dat twee schoten van veraf in het begin van de wedstrijd doel troffen. Negen van de tien van dit soort schoten gaan over of naast, maar nu ploften ze fraai in het net. Beker is toch iets heel anders dan competitie, in ieder geval voor AFC. We gaan er dan ook vanuit het hier om incident gaat, met weinig invloed op de te leveren prestatie tegen Jong Vitesse. John Lammers zal met zijn ploeg nu eindelijk punten willen sprokkelen, hoewel de primaire functie van dit belofteteam een geheel andere is dan bij AFC. In Arnhem hoopt men vooraleerst dat via deze jonge selectie nieuw talent voor het eerste kan worden aangeboord. De plaats op de ranglijst geniet daarbij minder prioriteit.

Belangrijk is aanstaande zondag wat de samenstelling is van Jong Vitesse. Dat kan van week tot week flink verschillen, mede afhankelijk van de vraag wanneer de hoofdmacht van Vitesse speelt. Het gaat om een vorm van competitievervalsing, met de hartelijke zegen van de KNVB. Treurig! Vrijdagavond as. speelt Vitesse 1 in het GelreDome tegen FC Utrecht , dus is er de mogelijkheid dat enkele spelers uit de selectie van het eerste zondag mee doen. In ieder geval hebben de keepers Jeroen Houwen en Michael Tornes, de verdedigers Julian Lelieveld en Thomas Oude Kotte, de middenvelder Mohammed Osman en de al even genoemde spits Arshak Koryan, die allen deel uitmaken van de selectie van Vitesse 1, al meegedaan bij Jong Vitesse. Mogelijk doen ook de van FC Chelsea gehuurde Braziliaanse spits Nathan Allan de Souza en de jeugdinternational Wellington Verloo zondag ook mee. We zullen wel zien wat er allemaal in het spelersreservoir van Vitesse zit. Hopelijk kunnen onze jongens, geconcentreerd en wel,  zorgen voor een sterk vervolg van de eerste twee competitiewedstrijden. Met een klein beetje geluk en heel veel drive moeten we een heel eind kunnen komen op het mooie Papendal. Heel veel succes!

MvdW

Sportpark: Complex Papendal
Locatie: Papendallaan 40, 6816 VD Arnhem