Jong Vitesse - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT OP PAPENDAL VOOR VIJFDE OVERWINNING OP RIJ

Zaterdag aanstaande gaat de 92 kilometer lange reis naar Arnhem, waar we op het het grootste topsporttrainingscentrum van Nederland Jong Vitesse ontmoeten. We spelen hier niet voor het eerst. Op 28 augustus 2016 vond de eerste ontmoeting plaats en werd onverwacht door AFC met 4-2 verloren van een piepjong team, waarin vooral de 16-jarige Thomas Buitink opviel met twee doelpunten. Teleurstellend, maar niets vergeleken met de zware blessure van onze spits Pepijn Kluin die na een lange revalidatie in deze wedstrijd weer moest uitvallen en hierna niet meer zou kunnen voetballen. In de return ging het weer mis en won Jong Vitesse met 2-6, het grootste verlies van ons eerste sinds tijden. Ook nu viel aan de kant van de Arnhemmers weer een jeugdig talen op. De 16-jarige Hicham Acheffay scoorde net als Buitink eerder deed twee keer. The Reds hadden het in het eerste jaar in de tweede Divisie moeilijk maar wisten degradatie te voorkomen.

Ondank de twee zeges op AFC degradeerde Jong Vitesse in dat seizoen wél. Na een jaar  derde divisie is dit belofteteam weer terug en kan het zich meten met de beste amateurs van ons land. Op 2 december 2018 ontmoetten The Reds en de geelzwarten elkaar weer in Amsterdam. Even leek het er op dat de zeer jeugdige ploeg van trainer Joseph Oosting, die we nog kennen van WKE, AFC weer zou verrassen, maar na een minuut of twintig kantelde de wedstrijd en wisten onze jongens de 0-1 achterstand nog voor rust om te buigen door goals van Thomas van den Houten en Yordi Teijsse. Na de thee bleef het lang 2-1 en dat AFC had vooral te danken aan  Patrick Zonneveld die heel sterk stond te keepen. Jong Vitesse was in deze fase minstens gelijkwaardig, maar wist het net maar niet te vonden. Aan de andere kant waren onze spitsen ook niet erg gelukkig met het afronden. In de slotfase liep de score toch nog op via doelpunten van Tim Linthorst en Yordi Teijsse. Door deze  geflatteerde (4-1) zege nestelde AFC zich nog vaster op kop en stond de ploeg van Ulrich Landvreugd begin december na veertien wedstrijden zes punten voor op Jong Sparta en Katwijk, de runners up van dat moment. AFC had toen 34 punten, het toen in het rechter rijtje staande Jong Vitesse 17 punten.

Inmiddels zijn we vijftien wedstrijden verder en is AFC (weer) koploper met 62 punten. Jong Vitesse heeft 41 punten. Met nog vijf wedstrijden te gaan zitten The Reds in de titelrace met IJsselmeervogels dat vijf punten minder heeft plus een veel minder doelsaldo. De nummers één en twee van de Tweede Divisie hebben allebei nog een lastig programma, er is dus nog niets beslist. Op de situatie bij de drie belofteteams is langzamerhand geen peil meer te trekken. Zoals het er nu uitziet degradeert Jong Almere, maar als Jong Volendam kampioen wordt in de Derde Divisie degradeert nog een belofteteam. Dat is waarschijnlijk Jong Sparta dat zes punten achter staat op Jong Vitesse. Maar er is ook een gerede kans dat Jong Vitesse zijn team terugtrekt uit de voetbalpiramide, omdat de KNVB ‘verstikkende beperkingen‘  oplegt aan de opleidingsteams, die geconfronteerd worden met een leeftijdsgrens (alleen spelers onder de 23) en niet onbeperkt spelers mogen opstellen die ook regelmatig in het eerste elftal spelen. Mocht Jong Vitesse zich terugtrekkendan  zou de degradatie van Jong Sparta in ieder geval niet meer aan de orde zijn.

Hoe het ook zij, Jong Vitesse is aanstaande zaterdag voor AFC een geduchte tegenstander. Op Papendal werd dit seizoen zes keer gewonnen, drie maal gelijk gespeeld en vijf keer verloren. De laatste thuisnederlaag dateert van 12 januari jl., toen met 1-3 verloren werd van Excelsior Maassluis. Daarna werd o.a. van HHC Hardenberg gewonnen. Op 6 april werd het 4-1. In deze wedstrijd maakte linksbuiten Hicham Acheffay met zijn rechterbeen drie doelpunten. De inmiddels 18-jarige Acheffay is topscorer van Jong Vitesse met negen goals. Lars ten Teije maakte er zes, Martijn Berden en Richie Musaba vijf, Ozgur Aktas vier. Het grote talent Thomas Buitink scoorde drie keer voor het belofteteam, maar ook vijf keer voor Vitesse 1. Afgelopen zondag verloor Jong Vitesse met 3-0 van De Treffers. Anders dan de uitslag doet vermoeden waren de geelzwarten de roodzwarten duidelijk de baas, maar ze konden het grote veldoverwicht niet in doelpunten omzetten. Vooral Richie Musaba, ook 18 jaar oud, was enkele malen dicht bij een score, zoals in de 25e minuut toen hij op de paal schoot. Pal voor rust nam De Treffers de leiding en breidde die voorsprong in blessuretijd uit door twee rake vrije trappen. Drie doelpunten tegen dus en dat is veel voor de jonge geelzwarten, die dit seizoen in totaal 37 goals moest incasseren. Op HFC, Katwijk en AFC na hebben de beloften uit Arnhem de minst gepasseerde defensie. Aanvallend doet Jong Vitesse het met 46 doelpunten wat minder. Hiermee staan de geelzwarten op een met VVSB gedeelde dertiende plaats.

Als we nog even naar de prestaties van ons aller eerste kijken zien we dat het vooral de aanval is die zich onderscheidt in de Tweede Divisie. Met 73 doelpunten steekt AFC er duidelijk bovenuit en hebben The Reds met Raily Ignacio (20 goals), Yordi Teijsse (18) en zijn tweelingbroer Kenny (13) drie topschutters in huis. In het eerste jaar van de Tweede Divisie maakte een oppermachtig Jong AZ 85 doelpunten. Mogelijk gaat AFC dit seizoen over dat totaal heen. Belangrijker nog is het gegeven dat The Reds weer regelmatig weten te winnen. Na de teleurstellende 4-2 nederlaag tegen GVVV in Veenendaal op 16 maart jl. werden de laatste vier wedstrijden tegen Jong Sparta (2-1), FC Lienden (4-1), Katwijk (2-3) en Barendrecht (3-0) gewonnen. Vooral de fraaie uitzege op regerend kampioen Katwijk was belangrijk voor het vertrouwen van ons eerste dat zich in de komende wedstrijden kan bewijzen in de titelstrijd met IJsselmeervogels.

Te beginnen dus op het kunstgras van Papendal. Tegen een jong en getalenteerd team dat gedisciplineerd speelt en weinig doelpunten incasseert. Hopelijk kunnen we dit keer in de Veluwse bossen wel winnen en met een vijfde zege op rij een belangrijke stap zetten richting eeuwige roem. Succes!

MvdW