Jong Vitesse - AFC met verslag

KOPLOPER AFC WINT OP PAPENDAL EN MELDT ZICH VOOR DE TITEL

AFC won tegen Jong Vitesse voor de vijfde keer op rij. Zoals te verwachten viel was het een lastige wedstrijd voor de koploper. Jong Vitesse onderstreepte andermaal dat het veel kwaliteit in huis heeft en thuis, op het magnifieke sportcentrum Papendal, moeilijk te kloppen is. De aanvalskracht van The Reds liet de balans uiteindelijk doorslaan in Amsterdams voordeel. Door de 2-3 winst én het verlies van IJsselmeervogels in Veenendaal tegen GVVV zag AFC de voorsprong op de Rooien oplopen tot 8 punten en is met vier wedstrijden te gaan nog vier punten verwijderd van de titel.

Het is heerlijk zonnig als we zeer ruim op tijd richting Arnhem vertrekken. De stemming zit er goed in ondanks het belang van de wedstrijd tegen Jong Vitesse. De vijf punten voorsprong op runner up IJsselmeervogels met nog vijf duels te gaan is behoorlijk, maar kan zo weer verdampen met een nederlaag op Papendal, een zege van de Vogels in Veenendaal, een lastige uitwedstrijd in Maassluis in het verschiet én een onderling duel tegen de Rooien in Spakenburg op de laatste competitiedag. Om maar wat te noemen. Er zijn zeker ook zonniger scenario’s te bedenken, ook omdat de Vogels de laatste tijd niet onoverwinnelijk zijn gebleken. Het beste is om maar van onze eigen kracht uit te gaan en die zou in principe toereikend moeten zijn. Niet alleen hebben we de meeste punten, maar ook verreweg het beste doelsaldo, allereerst gebaseerd op een degelijke defensie met captain Magid Jansen, Dalian Maatsen, Johan Kulhan en onze superkeep Patrick Zonneveld.  Maar met vooral ook een geweldige aanval die niet alleen geschraagd wordt door drie spelers, Raily Ignacio en de gebroeders Teijsse, die alle drie hoog op de topscorerslijst staan, maar ook door spelers, die zorgen voor mooie voorzetten vanaf de vleugels (Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi) of een subtiele steekpass verzenden door het midden (Milan Hoek). Bovendien is AFC al vier wedstrijden op rij zonder puntverlies, aan de vorm hoeft het vandaag dus ook niet te liggen.

Vroeg weggaan houdt meestal vroeg arriveren in en dat doen we dit keer ook. Dat biedt voldoende tijd om het Vitesse deel van het 160 hectaren (!) grote sportcentrum Papendal te bewonderen. Veel mooier kan je het niet hebben en we kijken vol bewondering, maar ook in verband met ons nieuwe sportcomplex met veel belangstelling, naar de inrichting van het innovatieve clubgebouw, waar net als bij AFC in de nabije toekomst, de tribune in is geïntegreerd en we lopen langs de schitterende kunstgras- en hybridevelden, die tussen de bomen van dit deel van de Veluwe zijn gedrapeerd. Terecht is onze rondleider, studiecoördinator van de Vitesse Voetbal Academie Wim Jansen, op dit alles zeer trots. Het moet heerlijk zijn om in deze omgeving te kunnen voetballen. In de ontvangstruimte is het ook goed toeven, want de gastvrijheid staat bij Vitesse hoog in vaandel en er lopen veel aardige mensen rond die er al een lang leven Vitesse op hebben zitten. Het aantal AFC’ers dat naar Papendal is afgereisd is opvallend groot en het is erg leuk om ons erelid Rob Duis en Ruud van Ommeren, allebei weer op de barricade na een verblijf in het ziekenhuis, hier te kunnen begroeten.

Langzamerhand is het half drie geworden en nemen we plaats op de fraaie tribune. Het is inmiddels erg warm en dat moet behoorlijk lastig zijn voor de spelers op het kunstgrasveld dat vlak voor de wedstrijd nog wel uitgebreid wordt gesproeid. Als de spelers onder leiding van scheidrechter Marc Nagtegaal het veld betreden zien we dat onze trainer Ulrich Landvreugd zijn basiselftal van afgelopen zaterdag op één plaats heeft gewijzigd. Cody Klaver vervangt Jonathan Richard op de linksback plaats, die op zijn beurt Thomas van den Houten lange tijd moest vervangen in verband met een fikse blessure, die nog wel de nodige hersteltijd zal kosten. Zoals bekend zijn ook Tim Linthorst en Tom van den Brink niet beschikbaar. Neemt niet weg dat onze reservebank met Sam Nijpels, Derre Kwee, Matthijs Jesse, Tiemen van Hezel, Vincent Weijl, Dean Huisman en keeper Joey Potveer toch goed bezet is. Bij Jong Vitesse zijn er weinig verrassingen. De 18-jarige Thomas Buitink speelt inmiddels definitief in het eerste en is niet langer beschikbaar voor het belofteteam. Van de andere spelers heeft alleen Richonell Margaret dit seizoen een beetje ervaring in het eerste opgedaan. Hij begint op de bank. Vitesse-trainer Joseph Oosting heeft een jong team, met een gemiddelde leeftijd van ruim 20 jaar. Het is door de leeftijdgrens inmiddels niet zo eenvoudige meer om ervaren spelers van het eerste af en toe over te hevelen naar het opleidingsteam en dat is precies de reden waarom het management van Vitesse serieus overweegt het belofteteam met ingang van het volgend seizoen uit de voetbalpiramide te halen. Met vindt de eisen die door de KNVB/Topamateurs worden gesteld aan de BVO’s veel te streng. Zo mag een geblesseerde speler van het eerste van boven de 23 niet meer revalideren bij de beloften. Begrijpelijke kritiek, maar omgekeerd is het ook zo, omdat de belofteteams vaak van samenstelling en sterkte wisselen en de speeldag van het eerste hierbij zeer bepalend is. Veel beter zou het zijn als de topamateurs (appels) en belofteteams (peren) weer gescheiden worden. Helaas is die communio opinio nog steeds niet doorgedrongen bij het management in Zeist.

Daarom vanmiddag nog de wedstrijd tussen Jong Vitesse en AFC, die zeer spectaculair begint. Al na twee minuten is het raak als Patrick Vroegh een lange bal geeft op Martijn Berden. Zijn voorzet is op maat en op fraaie wijze tikt Lars ten Teije de bal achter Patrick Zonneveld. Verrassend! Gelukkig is AFC direct bij de les en kan Raily al heel snel laten zien waar hij heel goed is. In de lucht klopt hij Younes Zakir en kopt de fraaie voorzet van Cody Klaver in de 5e minuut in de touwen, nummer 21 van dit seizoen. Direct hierna had het 1-2 kunnen staan in een soortgelijke situatie. De kopbal van Yordi na een voorzet Melvin wordt echter fraai gestopt door Vitesse-keeper Bilal Byazit. Na deze onstuimige start wordt het spel wat gedoseerder. Het is vooral Jong Vitesse dat de bal, vooral op eigen helft, langdurig heen en weer laat gaan om af en toe met een ‘give and go’ het doelgebied van AFC te penetreren. Echt gevaarlijk wordt het zelden. Een schot van Berden gaat net naast en ook Ten Teije heeft een schietkans, maar daarmee is de Arnhemse koek wat betreft de eerste helft wel op. Hoewel veel minder in balbezit is AFC voor rust veel gevaarlijker. Vooral Yordi laat zich in deze fase gelden en ziet een mooie goal wegens buitenspel afgekeurd. Over de vleugels komen The Reds een paar keer goed door en is vooral Johan Kulhan met zijn voorzetten knap gevaarlijk. Zo ook in de 28e minuut als een strakke bal van hem Ignacio bij de tweede paal bereikt. Het schot gaat van onze topscorer via de bovenkant van de lat over. Toch pakt AFC nog voor rust de verdiende voorsprong als een voorzet van Johan door Kenny bij de tweede paal wordt doorgekopt naar zijn broer Yordi. Die kopt eerst nog op de lat, waarna hij de rebound zelf over de lijn werkt, zijn 19e doelpunt van dit seizoen. Het is in de 34e minuut 1-2 en met die stand wordt er thee gedronken.

Ongetwijfeld zal in de AFC-kleedkamer het snelle doelpunt van de geelzwarten aan de orde zijn geweest en zal er gewaarschuwd zijn voor herhaling, maar veel geholpen heeft dat niet want in de 47e minuut is het weer gelijk als de goed spelende rechterspits Berden Richie Musaba weet te bereiken. Milan Hoek is net te laat om de fraaie intikker van Musaba te verhinderen. 2-2 en Jong Vitesse laat het hier niet bij. Musabe en Vroegh zijn in deze fase dicht bij een voorsprong van de thuisploeg en de naar Utrecht vetrekkende Hicham Acheffay, tegen HHC Hardenberg onlangs nog goed voor drie doelpunten, laat zich in de tweede helft ook meer gelden. Voor AFC is een gelijkspel niet genoeg, hoewel GVVV op dat moment met 2-1 voor staat tegen IJsselmeervogels. De wil is er wel om Jong Vitesse onder druk te zetten, maar de uitvoering schiet te kort. Te veel balverlies en mogelijk ook de hitte spelen onze jongens parten. Kenny krijgt in de 53e minuut nog een kans als hij van ver mag aanleggen na een overtreding op zijn broer, maar de bal vliegt hoog over.

Dan breekt de 60e minuut aan en die zal achteraf beslissend blijken te zijn. Een aanval op de linkervleugel, opgezet door Melvin, wordt door Cody hard voorgetrokken waarna keeper Bayazit de bal voor de voeten van Yordi stompt. Zijn schot van een meter of tien wordt met een duik van de doellijn gewerkt door Younes Zakir. Met de arm? De AFC-spelers claimen een penalty en ook de  scheidsrechter ziet een handsbal. Jong Vitesse protesteert, maar er is geen VAR en dus mag Kenny aanleggen vanaf elf meter en maakt zo zijn 14e doelpunt van het seizoen. Later zal uit de TV-samenvatting blijken dat hands misschien toch geen hands was. De bal wordt waarschijnlijk met de schouder gestopt. Erg zuur voor Jong Vitesse dus dat ook nog Zakir met rood ziet vertrekken naar de kleedkamer. Geluk dit keer voor AFC, dat zich in een enigszins vergelijkbare penaltysituatie tegen IJsselmeervogels ook bestolen voelde. Wie gedacht zal hebben dat de jonge ploeg van trainer Oosting met tien man nu wel in elkaar zou storten komt bedrogen uit. Jong Vitesse speelt ‘gewoon’ op de aanval en maakt het onze defensie enkele malen knap lastig. Schuurman is nog het dichtst bij de gelijkmaker na een gewonnen duel met Dalian Maatsen, maar zijn inzet caramboleert gelukkigerwijze uit het doel. In de slotfase is ook AFC dicht bij een doelpunt, maar een panklare voorzet van Matthijs Jesse, ingevallen voor Melvin Grootfaam, wordt door Ignacio net te zacht ingeschoten waardoor Bayazit de bal nog net uit de hoek kan tikken. Het blijft 2-3 en met die is de AFC-aanhang erg blij. De teleurstelling van Jong Vitesse is ook begrijpelijk, want de thuisploeg speelde goed en had wel iets meer verdiend. Van driekwart van deze getalenteerde spelers wordt het contract met Vitesse niet verlengd. Ze zullen ongetwijfeld elders aan de slag kunnen in Nederlandse of buitenlandse voetbal.  

Na het laatste fluitsignaal van de goede leidende scheidsrechter Nagtegaal gaat de aandacht vooral uit naar de wedstrijd in Veenendaal. GVVV stond met 2-1 voor maar inmiddels is de stand op 2-2 gekomen. Dit duel is om 15.30 begonnen in verband met uitzending op FOX Sports. Dus nog even te gaan. AFC staat virtueel zeven punten voor. Blijft dat zo? Het is spannend en op veel telefoons wordt de wedstrijd gevolgd. Vlak voor we de bus instappen scoort GVVV in blessuretijd. Het AFC-feest op Papendal is compleet. Acht punten voor met nog vier wedstrijden te gaan, eeuwige roem lonkt. De busreis naar Amsterdam is een fluitje van een cent. Ons voetballeven is, om Remco Campert te parafraseren, vurrukkulluk. Houden zo, te beginnen binnenkort met de thuiswedstrijd tegen Scheveningen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, © Magid Jansen, Cody Klaver,  Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse (85’ Tiemen van Hezel), Fouad Belarbi (83’ Vincent Weijl), Raily Ignacio, Melvin Grootfaam (70’ Matthijs Jesse).

Voor de beeldsamenvatting en interviews: zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
..