Jong Sparta - AFC voorbeschouwing

AFC WIL IN MAASSLUIS WEER WINNEN VAN JONG SPARTA

Komende zaterdag rijdt de AFC-bus naar Maassluis, waar ons aller eerste tegen Jong Sparta Rotterdam speelt. Door de vervanging van het kunstgras voor natuurgras op Het Kasteel heeft Sparta voor de beloften een tijdelijk onderdak gevonden bij Excelsior Maassluis. Volgend seizoen treffen we Jong Sparta op een vernieuwd sportcomplex waar ook de amateurs spelen. (Een digitale impressie van het sportcomplex Nieuw Terbregge is te vinden op You Tube). Maar nu eerst de 80 kilometer lange rit naar sportpark Dijkpolder van Excelsior Maassluis aan de Lavendelstraat. Daar treffen we een sterk en getalenteerd team dat de laatste vier wedstrijden wist te winnen van Rijnsburgse Boys (2-1), Noordwijk (0-2), HFC (4-1) en Kozakken Boys (1-2). Vooral de 4-1 thuiswinst op HFC is niet mis, maar ook de uitzege op Noordwijk mag er zijn. Wat betreft HFC moest de nieuwe trainer Jeff Stans, opvolger van Geert Arend Roorda, heel wat puzzelen om een goed team te formeren, omdat maar liefst vijf van zijn spelers aansloten bij de hoofdmacht van Sparta. Toch begon zijn ploeg goed aan de wedstrijd, kreeg kansen, maar werd uit het niets getrakteerd op een doelpunt van Cas Dijkstra, die te veel ruimte kreeg. Vlak voor rust werd een HFC-speler met rood van het veld gestuurd en kon Jong Sparta na rust met een man meer in de aanval. Na een snelle gelijkmaker vanaf elf meter duurde het nog lang voordat Jong Sparta via Dano Lourens op voorsprong kwam. In de slotminuten brachten Dean Zandbergen en invaller Jorn Triep de stand op 4-1. Tegen het toen nog ongeslagen Noordwijk toonde Jong Sparta na rust de nodige veerkracht, na een matige eerste helft waarin keeper Youri Schoonderwaldt en Vrouwe Fortuna Noordwijk het scoren beletten. De tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht en bleken de Jonge Spartanen tenslotte het slagvaardigst door doelpunten van buitenspeler Luuk Admiraal en de ingevallen centrumspits Dano Laurens. Een knappe zege. Met 0-2 winnen op Sportpark Duinwetering is maar voor weinig ploegen weggelegd.

Zoals onderstreept, we hebben zaterdag aanstaande te maken met een uitstekende ploeg, die dicht aanzit tegen het eerste elftal van Sparta. Vaak zitten de beloften op de bank bij de hoofdmacht, Mehmet Yüksel (die we nog kennen van HFC), de Amsterdammer Rick Meissen en Metinho mogen regelmatig mee doen In de Eredivisie. Middenvelder Metinho wordt dit seizoen gehuurd van het Franse Troyes. Deze 20-jarige speler heeft al heel wat van de wereld gezien. Geboren in Congo voetbalde hij in Brazilië bij o.a. Fluminense voor hij naar Europa vertrok. Mogelijk doet hij komende zaterdag mee bij de beloften. Na een zeer zwakke start met vier nederlagen op rij heeft Jong Sparta inmiddels de smaak te pakken. De ploeg van Jeff Stans staat nu tiende met evenveel punten als AFC, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld. Voorop staat de opleiding van spelers voor het eerste, niet zozeer de plaats op de ranglijst. Om op dit niveau te kunnen blijven spelen is het wel belangrijk voor Jong Sparta dat het hoger eindigt dan Jong Almere City JC, het andere beloften team in de Tweede Divisie. Als Sparta Almere voorblijft, nu bedraagt de voorsprong zeven punten, is er sowieso niets aan de hand. Als Almere hoger eindigt dan Jong Sparta is degradatie naar de Onder 21-competitie mogelijk, als de jonge Spartanen op de plaatsen tien tot zestien eindigen. Dan volgt een beslissingswedstrijd tegen de kampioen van de Onder 21 (Feyenoord?). Degradatie volgt automatisch als Jong Sparta op de plaatsen zeventien of achttien eindigt. Waarschijnlijk is dit allemaal niet. Daarvoor lijkt het team van Jeff Stans te sterk.

Dan AFC dat onlangs een heerlijke bekeravond beleefde tegen PEC Zwolle. Nog nooit wisten The Reds te winnen van een BVO uit de Eredivisie. Een paar keer zaten we er dichtbij, op 1 november 2023 was het zover. Na een spannende wedstrijd viel de beslissing in de 86e minuut. Het was een heel bijzonder doelpunt, niet alleen omdat PEC Zwolle daardoor uit de KNVB-beker werd geknikkerd, maar ook omdat het ging om de gouden invalbeurt van debutant Wessel Been, speler van O 21, die bij met zijn eerste balcontact zijn oude club PEC Zwolle met een kopbal de das om deed. Een jongensboek! Natuurlijk was er de hoop dat dit geweldige resultaat drie dagen later een positieve uitwerking zou hebben op de altijd lastige wedstrijd tegen HFC, maar dat was helaas niet zo. AFC stond al snel met 0-3 achter en hoewel het doelpunt van Julian van der Kreft weer wat perspectief bood, liepen onze jongens zich in de tweede helft vast op de hechte defensie van de ‘Good Old’. Een domper op de feestvreugde dus, want AFC zakt nog meer weg op de ranglijst. Een tiende plaats na elf wedstrijden, twaalf punten achter koploper Spakenburg, is teleurstellend. Op de een of andere manier lukt het nog niet de veelbelovende start een goed vervolg te geven. Na vier wedstrijden stond de puntenteller op 10, nu na elf duels op 15. Dit alles met ongeveer dezelfde selectie als vorig seizoen Toen stond de puntenteller na elf wedstrijden op 21, wat nu goed zou zijn voor plek vier op de ranglijst. Verzachtende omstandigheid is de grote ziekenboeg dit seizoen: tegen HFC ontbraken o.a. de middenvelders Splinter de Mooij, captain Milan Hoek, Guus van Weerdenburg en Joël Tillema. Laten we hopen op een goed vervolg, te beginnen tegen Jong Sparta.

Als we tot slot nog even kijken naar de onderlinge duels dan zien we dat AFC in totaal zeven keer won en vier keer verloor. Nooit werd het gelijk. De resultaten uit en thuis verschillen dus nogal van elkaar. Op Goed Genoeg won AFC vijf van de zes duels, in Rotterdam/Maassluis won Jong Sparta drie van de vijf duels. Dit met de aantekening dat ons aller eerste de laatste twee uitwedstrijden wist te winnen. Dat biedt perspectief! Op 9 oktober 2021 werd het 1-4 op Het Kasteel door goals van Raily (2x), Kenny Teijsse en Splinter. Het eerste doelpunt van Raily viel toen al na 8.8 seconden, een record! (klik hier). Op 11 maart 2023 werd het 2-3 in Maassluis na een 2-0 achterstand. De AFC-goals waren van Soufiane Hetli, Melvin Platje en Milan Hoek, een penalty na een overtreding op Soufiane. (klik hier). Twee mooie wedstrijden waar AFC zich van zijn beste kant liet zien. Voor herhaling vatbaar. Succes!

MvdW

De thuiswedstrijden van Jong Sparta  worden gespeeld op het sportpark van Excelsior Maassluis.
Lavendelstraat 2
3142 NC Maassluis