Jong Sparta - AFC voorbeschouwing

AFC gaat op het Het Kasteel voor tweede overwinning op rij

Zondag aanstaande gaat de niet zo heel lange reis naar Rotterdam West.  In de wijk Spangen worden wij door Sparta Rotterdam ontvangen op Het Kasteel. In 1916 werd dit stadion gebouwd en na heel wat tussentijdse aanpassingen in 1998-1999 op dezelfde plaats volledig vernieuwd. Slechts het gebouw met de bekende torentjes bleef overeind en zo kon de naam van het stadion behouden blijven. Sparta Rotterdam speelt dit jaar met wisselend succes mee in de Tweede Divisie met een belofteteam en werkt de thuiswedstrijden af op het Het Kasteel. Dat inspireert kennelijk want Jong Sparta wint thuis veel meer dan buiten Rotterdam. Toch werd in en tegen Barendrecht de grootste zege tot nu toe (1-6) behaald en werd in  Wijde Wormer met 1-2 gewonnen van Jong AZ, de enige thuisnederlaag van de kampioensploeg van Martin Haar. De grootste overwinning thuis was op UNA. Op het snelle kunstgras van Het Kasteel werd het 4-0.

Opvallend is verder dat Jong Sparta gedurende het seizoen het steeds beter is gaan doen. Vooral na de winterstop is de door Ole Tobiasen getrainde ploeg heel goed op dreef. De laatste vier wedstrijden tegen Katwijk (2-1), Barendrecht (1-6), De Treffers (3-1) en Jong FC Twente (0-3) werden gewonnen. Door deze tussensprint is Jong Sparta, dat eerder dit seizoen nog in de onderste regionen bivakkeerde, gestegen naar een achtste plaats met 39 punten, maar zes punten achter op runner up GVVV. Met nog zes wedstrijden te gaan staan de Rotterdammers zeven verliespunten boven de degradatiezone. Het verschil met AFC bedraagt drie punten, maar onze jongens speelden wel twee wedstrijden minder.

Als we Jong Sparta en AFC verder vergelijken springt het verschil  in doelcijfers er flink uit. De jonkies van Sparta scoren er behoorlijk op los. Alleen Jong AZ doet het met 71 goals beter dan de ploeg van Tobiasen die er tot nog toe 60 maakte. Topscorers zijn Ilias Alhaft (9), Lovette Felicia (9), Cyril Chevreuil (8) en Deroy Duarte (8). Deroy is pas 17 en dat geldt ook voor Jaimy Brute die dit seizoen ook al scoorde. AFC  schoot er tot nog toe 45 in maar kreeg veel wel minder doelpunten tegen dan Jong Sparta (46 vs 54). Al met al kunnen we gerust stellen dat Jong Sparta een zeer getalenteerde selectie heeft waarvan, anders dan bij Jong AZ en Jong Vitesse, maar weinig spelers regelmatig mee doen in de hoofdmacht van Sparta. Wel trainen de beloften dagelijks mee met de A-selectie. De Spanjaard Iván Calero kwam acht  keer uit voor Sparta 1 en acht keer voor Jong Sparta en scoorde hierbij resp. twee en vier goals. De 27 jarige Fransman Chevreuil speelde zestien keer in Jong Sparta en twee keer in Sparta 1.

Is Sparta vooral na de winsterstop goed op gang gekomen, bij AFC is het precies omgekeerd. Na een uitstekende eerste seizoenshelft ging het in de eerste zeven wedstrijden in 2017 behoorlijk mis. Een 2-0 voorsprong werd in Zeelst tegen UNA uit handen gegeven. Het 2-2 gelijkspel werd gevolgd door maar liefst zes nederlagen en dat betekende uiteraard een vrije val op de ranglijst want de laagstaande ploegen lieten zich, al dan niet fors versterkt tijdens de winterstop, niet onbetuigd in een poging om uit de degradatiezone te komen. Gelukkig werd afgelopen zaterdag er op sportpark Goed Genoeg dit jaar eindelijk gewonnen van Spakenburg. Een verdiende overwinning, die gelet op het zeer grote aantal kansen ook veel hogere dan 2-1 had kunnen, uitvallen. De ‘fighting spirit’ van zijn ploeg zal trainer Ton du Chatinier goed hebben gedaan. Ondanks een flinke ziekenboeg bleef ons eerste kaarsrecht overeind tegen een op papier ijzersterk Spakenburg, dat vooral defensief kwetsbaar bleek. De zege geeft de Reds weer wat lucht en ook het nodige vertrouwen  om het laatste deel van het seizoen succesvol af te sluiten. Te beginnen aanstaande zondag in de Maasstad.

Eerder dit seizoen ontmoetten AFC en Jong Sparta elkaar In Amsterdam. Op 30 oktober 2016 was er maar één ploeg die de eerste helft voetbalde en dat was niet de ploeg van Ton du Chatinier.  De jeugdige Spartanen waren heer en meester en zetten onze defensie zwaar onder druk. Het was dan ook geen verrassing dat Ilias Alhaft het zoveelste balverlies van AFC knap wist af te ronden. Langzamerhand kwamen onze jongens wat beter in de wedstrijd en was Koen Bosma heel dicht bij een goal, maar zijn snoeiharde kopbal stuiterde via de onderkant van de lat het veld weer. In plaats van 1-1 werd het 0-2 voor rust doordat  Sparta spits Finn Stokkers een schot op de lat van Iván Calero het beste beoordeelde. In de tweede helft waren de rollen omgekeerd, mede door een vroege rode kaart voor de Spartaan Rick Ketting die Koen aan zijn shirt trok toen hij alleen op keeper Ricardo Kieboom afging. AFC viel aan en verkleinde na een rush van Teun van Zweeden al snel de achterstand tot 1-2. Maar de gelijkmaker wilde  er maar niet in.  In de spannende slotminuten besliste AFC dit duel toch nog door goals van Matthijs Jesse en Pieter Koopman. Maar de Reds mochten keeper Patrick Zonneveld en Sam Nijpels beslist heel dankbaar zijn dat zij de jonge Spartanen in de slotfase van het scoren afhielden.

Drie punten dus voor AFC in de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta en met dat resultaat bleef ons eerste toen in de kopgroep van de Tweede Divisie. Tien punten voor op Jong Sparta dat een matige competitiestart kende. Inmiddels draaien de pupillen van Ole Tobiasen op volle toeren en zijn vooral thuis bijna niet meer te kloppen. Het wordt zondagmiddag om 14.00 uur dus ongetwijfeld een zware wedstrijd die hoge eisen zal stellen aan de defensie van AFC en onze middenvelders. Hopelijk inspireert Het Kasteel én de zege op Spakenburg zó dat de zegereeks van Jong Sparta doorbroken wordt en AFC zondag voor de tweede keer in 2017  de overwinningsvlag kan hijsen. Heel veel succes!  

MvdW