Jong Sparta - AFC voorbeschouwing

Koploper AFC gaat voor eerste zege op Het Kasteel

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Rotterdam-West, naar de wijk Spangen. Hier staat sinds 1916 het stadion van Sparta, dat door de karakteristieke torentjes ‘Het Kasteel’ wordt genoemd. De club bestond toen al een tijdje want de Rotterdamsche Cricket & Football Club Sparta werd in 1888 opgericht. Vanaf 1900 speelde Sparta een voortrekkersrol binnen de organisatie van het Nederlandse voetbal, wat zich o.a. manifesteerde in de eerste officiële wedstrijd van het Nederlands elftal  in 1905 op het eerste terrein van Sparta, het Schuttersveld in de wijk Crooswijk. Daar werd België verslagen met 4-0. De oudste betaald voetbalclub van ons land boekte in de loop der tijd heel wat successen, maar een landskampioenschap, zoals in 1909, 1911, 1912, 1913, 1915 en 1959, en het winnen van de KNVB beker in 1958, 1962 en 1966 zit er al lang niet meer in. Sparta degradeerde afgelopen seizoen naar de Keuken Kampioen Divisie en probeert onder regie van Henk Fräser dit seizoen weer naar de Eredivisie terug te keren. Dit met een budget van € 11 miljoen, waaruit ook het belofteteam betaald dient te worden. Tegen die getalenteerde selectie nemen we het nu voor de derde keer in Rotterdam op in het in de loop der jaren totaal vernieuwde en gedraaide stadion, waarvan alleen het gebouw met de torentjes behouden is gebleven.

Jong Sparta is sinds de komst van de Tweede Divisie één van de drie belofteteams die op het hoogste amateurniveau uitkomt. Alleen AJAX, PSV, AZ en FC Utrecht spelen met hun beloftes hoger. Dat zal in ieder geval volgend seizoen ook zo zijn want er kan, leve de doorstroming(!), dit seizoen niet gepromoveerd worden naar de Eerste Divisie, zoals Jong AZ dat in het seizoen 2016-2017 wel deed. Er kan ook niet worden gedegradeerd uit de Keuken Kampioen Divisie. Degraderen uit de Tweede Divisie kan Jong Sparta wel, indien Jong Vitesse en Jong Almere FC hoger eindigen. Mocht  Jong  FC Volendam uit de Derde Divisie promoveren naar de Tweede Divisie dan degraderen twee van de drie belofteteams uit de Tweede Divisie en dient Jong Sparta dus hoger dan Jong Vitesse én Jong Almere FC te eindigen. Dit alles omdat volgend seizoen niet drie, maar twee beloften teams in de Tweede Divisie zullen spelen. Trainer Jeroen Rijsdijk, die vorig seizoen nog bij Excelsior Maassluis voor de groep stond, moet dus met zijn ploeg behoorlijk aan de bak en dóet dat ook. Jong Sparta staat na acht wedstrijden op een mooie derde plaats met zestien punten, maar drie punten achter koploper AFC, zeven en acht punten voor op resp. Jong Vitesse en Jong Almere FC. En dit na een zwaar programma met wedstrijden tegen GVVV, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, Spakenburg en afgelopen zaterdag uit tegen de kampioen van vorig seizoen. Tegen Katwijk werd het 1-1 in een niet al te beste wedstrijd, waarin  de oranjehemden via invaller Norair Mamedov in de 71e minuut de leiding namen en de zeer goed spelende Gianni dos Santos  twee minuten later de gelijkmaker voor Sparta binnenkopte, zijn zesde doelpunt al weer in  dit nog prille seizoen. Jong Sparta, dat sterk verdedigend speelde, moest in de slotfase nog alle zeilen bijzetten, maar slaagde er uiteindelijk in de 1-1 over de streep te trekken. Dit vooral door toedoen van de uitblinkende 18-jarige keeper Jomar Gomes, die terecht na afloop door zijn trainer op camera in  het zonnetje werd gezet.

AFC staat sinds vorige week weer bovenaan en voert de ranglijst met mooie cijfers aan. Vooral de productie van ons eerste valt op. De 23 goals uit 8 wedstrijden steken er bovenuit en dat geldt natuurlijk ook voor de negen doelpunten van Raily Ignacio, waarmee hij topscorer is van de Tweede Divisie en dat zonder benutte penalty’s. Met elf doelpunten tegen bevindt AFC zich tussen de besten. Opvallend is dat Kon. HFC tot nog toe maar acht doelpunten tegen kreeg. De ploeg van trainer/oud-speler Gertjan Tamerus draait boven verwachting goed en was in Haarlem ook het enige team dat AFC dit seizoen de baas was. The Reds speelden verder in Scheveningen gelijk en wonnen de overige zes wedstrijden, vaak nadat eerst een achterstand was weggewerkt. Zo ook afgelopen zaterdag tegen Excelsior Maassluis dat in Amsterdam nog bij rust niet geheel onverdiend met 0-1 voorstond, maar dat na de gelijkmaker van Tim Linthorst uit een vrije trap van het veld werd gespeeld. De ene goal was nog mooier dan de andere. De prachtige zege op het zeker niet te onderschatten Excelsior Maassluis kreeg later op de dag nog meer glans toen concurrent IJsselmeervogels op Papendal met 2-1 verloor van Jong Vitesse.

Nu dus de wedstrijd tussen de nummers drie en één, van de ranglijst die allebei in vorm zijn. AFC ontmoette Jong Sparta in het verleden totaal vier keer. Thuis, op het natuurgras van sportpark Goed Genoeg. werd twee maal gewonnen (in 2016 met 3-2, in 2017 met 2-0), op het kunstgras van Het Kasteel werd twee keer verloren. In 2017 met 3-1, in een gelijk opgaande wedstrijd die in de slotfase verloren ging. Pieter Koopman scoorde toen nog in de 81e minuut de hoopgevende gelijkmaker. Een jaar later werd het 4-3 voor de thuisclub, in een ‘gekke’ wedstrijd waarin AFC een 0-2 voorsprong nam via Raily en Matthijs Jesse en kansen had op 0-3. Maar door een verkeerde terugspeelbal kwam Jong Sparta nog in de eerste helft weer terug in de wedstrijd en wist in het tweede bedrijf de 2-1 achterstand om te zetten in een 2-4 voorsprong. Pal voor tijd maakte Raily er nog 4-3 van. In dit duel was de achttien jarige Halil Dervisoglu  met drie goals de nog piepjonge  man van de wedstrijd. Hij heeft niet voor niets een langlopend contract gekregen bij de oudste  BVO van Nederland. Dit seizoen speelde Dervisoglu al zeven keer in Sparta I en scoorde daar twee keer. Bij Jong Sparta speelde hij vier keer mee en scoorde ook twee goals. Het is dus de vraag of Dervisoglu tegen AFC mee doet of op de vrijdagavond in Kerkrade met het eerste speelt tegen Roda JC. Dat geldt wel voor meer spelers, want hoewel de regels iets zijn aangescherpt kunnen spelers jonger dan 21 redelijk wat wedstrijden in beide teams spelen (met een maximum van achttien) als dat maar niet in één weekend gebeurt. Het is dus vaak ongewis wie er bij Jong Sparta mee doet.

Hoe het ook zij, het wordt in Rotterdam-West een lastige wedstrijd voor AFC.  In het vrijwel lege, sfeerloze Kasteel, waar plaats is voor 11.000 toeschouwers maar hooguit vier honderd  mensen de wedstrijd zullen bijwonen, kan het voor het bezoekende team behoorlijk spoken. Opperste concentratie is gewenst om niet weer een achterstand op te lopen. In dit geval tegen een getalenteerde ploeg waarvan de spelers zich natuurlijk graag in de kijker willen spelen. De selectie van Jeroen Rijsdijk, die Henk Fräser ook assisteert bij het eerste, traint dagelijks en dat is in de prestaties tegen de top van het amateurvoetbal tot nu toe goed te zien. Collega-trainer Uli Landvreugd moet het doen met veel minder trainingsuren, maar heeft wel een selectie met veel ervaring, kracht en scorend vermogen. Telstar kan er over meepraten. Laten we hopen dat ons aller eerste weer die kwaliteiten etaleert en zaterdag aanstaande op deze historische grond de eerste uitzege op Jong Sparta boekt. Succes!

MvdW