Jong Sparta - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT OP HET KASTEEL VOOR DE WINST

Zaterdag aanstaande, aanvang 15.30 uur, staat de dubbelbelangrijke wedstrijd tegen Jong Sparta op het programma. Dubbel omdat we ieder puntje heel hard nodig hebben én omdat de Rotterdammers een regelrechte concurrent zijn in de zware strijd tegen degradatie. Jong Sparta staat na 21 wedstrijden dertiende met 22 punten, AFC zestiende met 19 punten.  Zoals het er nu naar uitziet knokken zes ploegen het uit wie er volgend seizoen een treetje lager moet aantreden: Jong Sparta, De Treffers, De Dijk, AFC, TEC en Achilles’29. Het verschil tussen Jong Sparta en nummer laatst Achilles’29 bedraagt slechts vijf punten, er is dus nog van alles mogelijk, ook omdat de nummers 15 en 16 zich nog kunnen redden via de nacompetitie.

De jonge Spartanen, die af en toe helemaal niet zo jong zijn, hadden dit seizoen een belabberde start en stonden na negen wedstrijden met 3 punten stijf onderaan. Kennelijk is na de nipte 2-3 thuisnederlaag op 21 oktober 2017 tegen  Kozakken Boys, met het winnende doelpunt van Raily Ignacio (!) in de 92e minuut,  het roer helemaal omgegaan, want in de volgende zeven wedstrijden tot de winterstop werd vier keer gewonnen, te beginnen tegen De Treffers met 5-1 en later met 3-2 van koploper Katwijk. Eén keer werd het gelijk, uit tegen GVVV en maar twee keer werd uit verloren, van HHC Hardenberg en Kon. HFC. Na de winterstop zijn de resultaten iets minder, maar met twee zeges op IJsselmeervogels (3-1) en op Achilles’29 in Groesbeek (2-4) timmert Jong Sparta in de onderste regionen nog steeds goed aan de weg. Opvallend bij dit alles is dat de ploeg van trainer Frank van Kempen, die dit seizoen Ole Tobiasen opvolgde,  makkelijk scoort. Met 38 doelpunten is Jong Sparta na Kozakken Boys, HHC, Katwijk en Barendrecht de meest productieve ploeg. Anderzijds gaan de ballen er ook vrij makkelijk in bij de Rotterdammers. Alleen De Dijk TEC en Achilles’29 incasseerden meer goals tegen dan de 48 van Jong Sparta. Nog opvallender is dat de resultaten thuis veel beter zijn dan die buitenshuis. Op het kunstgras van Het Kasteel werden veertien punten behaald, in uitwedstrijden acht.

Bij AFC liggen de kaarten iets anders. The Reds waren op thuisbasis Goed Genoeg minder op dreef dan in de uitduels. Voor de winterstop werd thuis alleen gewonnen van Jong Sparta. Uit werden in die periode twee zeges geboekt. In Spakenburg werd met 0-1 van  IJsselmeervogels gewonnen, in Schellingwoude met 1-2 van De Dijk. Bij elkaar presteerde AFC in de eerste competitie helft erg mager. Vooral de productiviteit was bijzonder laag.  Er werden in zeventien wedstrijden maar twaalf doelpunten gemaakt. Gevolg hiervan was dat AFC de eerste competitiehelft als hekkensluiter afsloot en dat er in het  tweede deel van de competitie nog heel wat moet gebeuren om degradatie te ontlopen. Met Raily Ignacio erbij, die tussentijds overkwam van Kozakken Boys, gaat het in 2018 beter met de ploeg van André Wetzel die na de overwinning op IJsselmeervogels het trainersstokje overnam van Ton du Chatinier. Na de geslaagde trainingsstage in Valencia tijdens de winterstop lijkt ons aller eerste beter te draaien. Jammer was het dat na de zeges op IJsselmeervogels in Amsterdam en op De Treffers in Groesbeek de uitwedstrijd tegen FC Lienden pal voor tijd met 3-2 verloren ging. AFC had in deze wedstrijd zeker een gelijk spel verdiend, ging in de laatste minuten voor de volle winst maar werd hier niet voor beloond. De wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys van afgelopen zaterdag eindigde in een 1-1 gelijkspel en die uitslag gaf de verhoudingen goed weer. In de slotminuten waren onze jongens dit keer wél succesvol. Malcolm Esajas, vlak voor tijd ingevallen, bewees met zijn treffer nog maar eens hoe gevaarlijk hij kan zijn. 

Zaterdagmiddag dus naar Rotterdam-West, naar de wijk Spangen. Hier staat sinds 1916 het stadion van Sparta, dat door de karakteristieke torentjes die vroeger de ingang markeerden ‘Het Kasteel’ wordt genoemd. In de loop der tijd is er een hoop veranderd aan het eerste voetbalstadion van Nederland en moest het natuurgras zelfs plaats maken voor kunstgras. Mocht Sparta niet degraderen uit de Eredivisie dan zal dit wel worden teruggedraaid, maar zover is het dus nog niet. Vorig seizoen verloren The Reds op dit kunstgras met 3-1, in een gelijk opgaande wedstrijd die in de slotminuten in het voordeel van Jong Sparta werd beslist. Pieter Koopman scoorde in de 81e minuut nog de hoopgevende gelijkmaker. Eerder dat seizoen waren de rollen omgekeerd en werd op Sportpark Goed Genoeg een 0-2 achterstand weggepoetst en in de slotfase omgezet in een 3-2 zege. De AFC –doelpunten waren toen van Teun van Zweeden, Matthijs Jesse en Pieter. Ook dit seizoen was AFC  in Amsterdam de winnaar. Op 16 september 2017 werd het 2-0 door scores van Malcolm Esajas uit een vrije trap en een kopbal van Eelke de Graaf na een puntgave voorzet van Ilias Zaimi. Hopelijk kunnen we dit keer wél op Het Kasteel winnen.

Makkelijk zal het niet worden, want Jong Sparta beschikt over veel talentvolle spelers, zoals spits Halil Dervisoglu, topscorer met zeven goals, rechtsbuiten Youri de Winter die er zes maakte,  en de aanvallende middenvelders Ayoub Boukhari en Abdou Harroui.  Daarnaast  kan trainer Frank van Kempen beschikken over spelers uit de A-selectie,  ook over oudere spelers zoals Paco van Moorsel, Thomas Verhaar, Marlon Pareira, Sander Fischer en de boomlange Duitse spits Nick Proschwitz. Van een gelijk speelveld is in ieder geval geen sprake, maar een kniesoor die daar bij onze KNVB op let. Het is in ieder geval zaak voor onze defensie om er vanaf het eerste moment te staan, want dat ging vorig seizoen goed mis. Toen scoorde Ragner Achne al in de derde minuut voor Jong Sparta en kostte het bijna 80 minuten om op gelijke hoogte te komen. Die moeite kunnen we ons komende zaterdag beter besparen. Laten we hopen dat het aansprekende clublied van SP .. AR.. TA alleen voor de wedstrijd klinkt en dat we na afloop kunnen verhalen over dat ‘nietige clubje, echter dat … ‘ Succes!

MvdW