Jong Sparta - AFC met voorbeschouwing, tickets kopen en parkeren

AFC WIL NU EENS WINNEN OP HET KASTEEL VAN JONG SPARTA

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Rotterdam-West, naar de wijk Spangen, waar al sinds mensenheugenis het stadion van Sparta te vinden is. In 1916 geopend, naar Engels model als beoogd centrum van de wijk, in 2000 heropend, met alleen nog de oude gevel intact. Maar daardoor nog steeds Het Kasteel met de karakteristieke torentjes. De eind 2019 overleden dichter Jules Deelder, Rotterdammer en Spartaan in hart en ziel maakte hierover een prachtig gedicht:

Vroeger of later
ga je dood
Dat staat als een paal
boven water
Zo oud als Sparta
word je nooit

En als je gaat 
is het je tijd geweest
Dat is een ding
dat zeker is

Zo niet
ofter een hemel is

maar álster een is
dan zal je zien
dat de Hemelpoort – o!

brok in ons keel –
verdacht veel weg heeft
van het Kasteel.

Dit gedicht staat met grote letters op een bord boven de eretribune van het Sparta-stadion: goed om daar nog even naar te kijken als we Het Kasteel betreden.

De laatste jaren spelen we regelmatig op Het Kasteel. Dat heeft alles te maken met het besluit van de KNVB om de Tweede Divisie met een onderbreking van 45 jaar nieuw leven in te blazen en vervolgens ook met de samenstelling van deze divisie. Die werd in 2016 gevuld met de top zeven van de zaterdag – en zondag Topklasse en vier belofteteams van profclubs: Jong AZ, Jong FC Twente, Jong Vitesse én Jong Sparta. Inmiddels is na heel veel discussie het aantal belofteteams in de Tweede Divisie teruggebracht tot twee, die een eigen competitie hebben. Twee competities dus ineen, nog steeds een onwenselijke situatie met erg complexe promotie- en degradatieregels die ook nog eens beïnvloed worden door gang van zaken in de Eerste Divisie bij de belofteteams. Toespitsend op Jong Sparta: als dit elftal dit seizoen kampioen wordt en het laagst geëindigde belofte-elftal in de Eerste Divisie op de plaatsten elf tot en met achttien eindigt volgt een beslissingswedstrijd om een plaats in de Eerste Divisie. Alleen op deze manier kan Jong Sparta promoveren. Onmogelijk is dat zeker niet gelet op de huidige ranglijsten van de Eerste en Tweede Divisie. Degraderen naar de Onder 21-competitie kan onder bepaalde voorwaarden ook, maar dan moet Jong Sparta in ieder geval onder Jong Volendam eindigen. En daar lijkt het nu niet op.

Jong Sparta speelt dit seizoen dus om promotie en laat dat ook duidelijk blijken. De jonge Spartanen staan op de tweede plaats, die nu in punten gedeeld moet worden met AFC, TEC en De Treffers (drie Zondagverenigingen!). Het had er nog rooskleuriger uit kunnen zien als  ze afgelopen zaterdag hadden  gewonnen van koploper Katwijk, maar dat zat er in het vissersdorp helemaal niet in. De pupillen van trainer en bekende oud-prof Geert Arend Roorda (Heerenveen), gingen met 5-0 hard onderuit. Maar dat kwam misschien ook door de blessures en schorsingen bij het eerste elftal dat in Eindhoven moest aantreden tegen PSV. Daarom ontbraken Jeremy van Mullem en Gaultier Overman in Katwijk en was Jong Sparta defensief behoorlijk verzwakt. Het is een kenmerk van de belofteteams: de samenstelling wisselt regelmatig en daarmee ook het resultaat van de wedstrijden. Het treft dus zeker niet voor AFC dat het eerste van Sparta dit weekend door het interlandvoetbal niet in actie komt.

Sowieso kunnen onze jongens rekenen op een uitdagende wedstrijd. Op Katwijk na zijn de resultaten uit en thuis van Jong Sparta indrukwekkend. Zo werd op Het Kasteel van Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys met 3-1 gewonnen. De beloften van FC Volendam werden in het andere vissersdorp met 2-6 verslagen. De meest opvallende spelende spelers van Jong Sparta zijn de 22-jarige linksbuiten Marouane Afakar (speelde vorig seizoen bij Katwijk) met zes goals en twee assists, de 20-jarige centrumspits Pepijn Doesburg met 4 doelpunten en 2 assists en de 19-jarige middenvelder Marcus Scholten met twee goals en twee assists.

Kijken we naar de onderlinge wedstrijden dan valt één ding direct op: het maakt heel veel uit of er op sportpark Goed Genoeg wordt gespeeld of op Het Kasteel. In totaal ontmoeten AFC en Jong Sparta elkaar zeven keer in de Tweede Divisie. AFC won vier keer thuis, Jong Sparta deed dat drie keer. Daar zaten heel wat spectaculaire duels bij, vooral in Rotterdam. De strijd op 20 oktober 2018 zit ons nog redelijk vers in het geheugen. Na een 1-1 ruststand, maakte Kenny Teijsse zijn tweede goal van de middag en leek er voor een goed spelend AFC  geen vuiltje meer aan de lucht. Totdat Bradley Martin er in de 90e minuut met een zondagsschot 2-2 van maakte en Halil Dervisoglu in de 93e minuut de winnende treffer voor Sparta binnen rommelde. De alom bekende Spartamars, die na ieder thuisdoelpunt uit de speakers knalde, ging alle AFC-supporters door merg en been. Zo verliezen komt hard aan. Dat willen we niet nog een keer meemaken in Rotterdam-West!

Daar geeft het vertoonde spel van The Reds de laatste weken ook geen aanleiding toe. Tegen TEC, IJsselmeervogels en Kozakken Boys werd drie keer op rij gewonnen én op overtuigende wijze. Daardoor kon het rechter rijtje worden verlaten en mag AFC zich inmiddels tot de runners up rekenen. Nu dus een duel tegen een getalenteerd elftal dat niet mag worden verloren om het zeer goed gestarte Katwijk in het vizier te houden. Hopelijk staan onze spitsen op scherp en legt de hechte defensie van AFC de veel scorende beloften van Sparta aan banden. Succes!   

MvdW

Tickets kopen
Supporters van de bezoekende club kunnen vanaf heden voor de wedstrijd een toegangskaart kopen via Wedstrijden (sparta-rotterdam.nl)
Het is ook mogelijk om op de wedstrijddag (vanaf 1,5 uur voor aanvang) bij de Fanshop van Sparta (naast Ingang D) een kaart te kopen. Een ticket kost 6 euro (Kasteeltribune) of 15 euro (Kasteelloge).
Om drukte bij de kassa te voorkomen adviseren wij dringend om tickets in de voorverkoop te kopen via Wedstrijden (sparta-rotterdam.nl)

Parkeren
Rondom het stadion geldt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag. Op parkeerterrein P5 dichtbij het stadion kun je gratis parkeren op zaterdagen. P5 staat aangegeven op borden bij het stadion. Dit parkeerterrein is tot een uur na de wedstrijd geopend. Het adres van stadion Het Kasteel is Spartapark-Noord 1, 3027 VW Rotterdam. Bij thuiswedstrijden van Jong Sparta op zondag is P5 gesloten, dan kan er gratis geparkeerd worden rondom het Sparta Stadion.