Jong Sparta - AFC met verslag, foto's en TV samenvatting

AFC is op het Kasteel eindelijk het spook de baas

AFC won in Rotterdam-West voor de vierde keer op rij en staat inmiddels op een tweede plaats, vier punten achter koploper Katwijk. De ruime zege op Jong Sparta was even verdiend als aantrekkelijk. Beide ploegen speelden op de aanval en dat leverde heel wat kansen op. Raily Ignacio maakte op het Kasteel twee van de vier Amsterdamse doelpunten en staat zoals zo vaak bovenaan de topscorerlijst, samen met o.a. de jonge Spartaan Marouane Afakar, die één doelpunt aan zijn totaal toevoegde.

Het is fantastisch voetbalweer als de nummers twee en drie van de Tweede Divisie het heilige (kunst)gras van het Kasteel betreden. Jong Sparta heeft afgelopen zaterdag uit dik verloren van Katwijk, interessant te zien of trainer/coach Geert Roorda zijn elftal heeft omgegooid. Mogelijk heeft hij zijn selectie aangevuld met spelers van Sparta 1, dat geen competitieverplichtingen heeft in verband met het interland weekend. Met de wijzigingen valt het reuze mee. Anders dan tegen Katwijk kan Roorda nu wel beschikken over de Gaultier Overman en Jerremy van Mullem, de verdedigers die in het vissersdorp node werden gemist. Verder doet dit keer Jason Meerstadt mee, die regelmatig op de bank zit bij het eerste, maar dit seizoen nog niet mocht invallen in de Eredivisie. Collega Uli Landvreugd houdt vast aan dezelfde elf spelers, die afgelopen week begonnen tegen Kozakken Boys. Die wedstrijd werd ruim gewonnen, dus is de keus van de AFC-coach begrijpelijk, maar natuurlijk wel  zuur voor de basiswaardige spelers die (ook) dit keer op de bank moeten starten.

The Reds staan vandaag voor een moeilijk karwei, want Jong Sparta komt dit seizoen vooral thuis heel goed voor de dag. Bovendien heeft AFC in Rotterdam altijd verloren van de beloften van Sparta, op het Kasteel kan het behoorlijk spoken. Wedstrijden die al bijna gewonnen waren werden alsnog verloren. Het was af en toe om gek van te worden. Hopelijk wordt aan deze traditie vandaag een eind gemaakt, de voortekenen wijzen daar wel op. Onze jongens raken steeds beter op dreef getuige het vertoonde spel en de opmars naar de top van de Tweede Divisie. De defensie staat als een huis en onze aanval laat zich steeds meer gelden. Wordt in Rotterdam voor de vierde keer gewonnen? Als scheidsrechter Jesse Rozendal voor het eerst gefloten heeft gaan we het zien.

Dat eerste fluitsignaal is uitermate belangrijk, want de toeschouwers die dat gemist hebben, hebben hoogstwaarschijnlijk ook het doelpunt van Raily Ignacio gemist. TV Rijnmond klokte 8.8 seconden tussen het eerste fluitsignaal, de aftrap van Splinter de Mooij de pass van Dalian Maatsen, de kopbal van Kenny Teijsse en de score van onze goalgetter. Een doelpunt dat waarschijnlijk niet alleen de boeken in gaat als het snelste in de AFC-geschiedenis, maar ook op andere lijstjes hoge ogen gooit. Het record in de Eredivisie staat op naam van Koos Waslander die ooit in 1981 na 8 seconden voor NAC scoorde tegen PEC Zwolle. In de Premier League scoorde Shane Long al na 7.69 seconden tegen Watford, veruit het snelste doelpunt in Engeland. Maar het kan nog sneller. In de uitwedstrijd tegen Sassuola scoorde de Portugese aanvaller Leãno van AC Milan al na 6,2 seconden. Hoe dan ook, deze openingsgoal van Raily is wel heel erg bijzonder, en dat wordt dan ook uitbundig gevierd door het hele team op de Sparta-helft.

Jong Sparta lijkt behoorlijk onder de indruk van deze vroege tegengoal en laat in de eerste helft niet zo heel veel zien. Er wordt wel aardig gecombineerd, maar in de buurt van het strafschopgebied van AFC ontbreekt het aan stootkracht en fantasie. Enkele afstandsschoten van Achraf Madi en Delano Vianello vliegen ver over of naast het doel van keept Patrick Zonneveld, die niet veel te doen heeft. De aanvallen van AFC ogen een stuk gevaarlijker en oud-Spartaan Thomas Verhaar laat zich gelden. Dat geldt ook voor die andere aanwinst uit Rotterdam. Splinter maakt het zijn leeftijdgenoten bij Sparta regelmatig knap lastig. Het is wachten op een tweede goal van AFC en in de 26e minuut is het raak na een schitterende voorzet van Verhaar, die door Kenny Teijsse fraai achter keeper Rijk Janse wordt gekopt. 0-2, maar er is natuurlijk nog niets beslist want op het Kasteel kan het zo maar gaan spoken. Vlak voor rust duikt Splinter alleen voor keeper Janse op, die op formidabele wijze de lob weet te stoppen. Een omhaal van Thomas brengt voor rust ook geen verandering meer in de stand.

Na rust starten de jonge Spartanen wat feller. Mét de lange spits Pepijn Doesburg, die Meerstadt vervangt, wordt de defensie van AFC wat meer onder druk gezet, maar Dalian Maatsen en Tim Linthorst geven in het hart van de verdediging geen krimp. Een vrije trap van Overman wordt uitstekend door Patrick Zonneveld over de lat getikt.

Na een kwartier in de tweede helft lijkt de wedstrijd beslist te worden als Raily een prachtige voorzet van Guus van Weerdenburg in de verste hoek kopt. 0-3, geen vuiltje in de lucht. Zou je zeggen.  Maar na nog een mooie kans voor Raily wordt het plotsklaps 1-3 door Afakar, die net als Raily in totaal op zeven doelpunten komt en daarmee, samen met Floris van der Linde van Spakenburg en Sietse Brandsma van Kon.HFC, de topscorerlijst aanvoeren van de Tweede Divisie,.Met nog ruim een kwartier te spelen ziet de wedstrijd er weer anders uit, want de ploeg van Roorda doet er een tandje bij en is het weer even spannend. Gaat het toch nog  spoken op het Kasteel?

Gelukkig schiet Afakar bij een tweede mogelijkheid over en blijft het 1-3. In de 86e minuut wordt iedere twijfel weggenomen door een goal van Splinter die een voorzet van Joël Tillema, eerder ingevallen voor Thomas Verhaar, onhoudbaar inkopt. In de slotminuten is Raily nog heel dichtbij zijn derde doelpunt en noteren we ook nog een fantastische rush van uitblinker Dalian Maatsen die helaas in schoonheid sterft. Als de goed leidende scheidsrechter Rozendal tenslotte voor het laatst fluit is er eindelijk gewonnen op het Kasteel en is AFC Jong Sparta voorbij op de ranglijst. Nog steeds wel vier punten achter koploper Katwijk dat met pijn en moeite in Werkendam van Kozakken Boys wist te winnen. Nog 26 wedstrijden te gaan, tijd genoeg voor een inhaalactie. Succes, te beginnen tegen Jong Volendam aanstaande zaterdag.   

MvdW

Curieus: binnen 9 seconden na aanvang wedstrijd scoorde Raily Ignacio de 1-0.
Zie https://twitter.com/i/status/1446840745109987332 

Voor foto's zie ons AFC Foroalbum of klik hier

Voor de TV samenvatting klik hier