Jong Sparta - AFC met verslag en TV samenvatting

KOPLOPER AFC IS JONG SPARTA NA ACHTERSTAND DE BAAS

AFC heeft de lastige uitwedstrijd tegen Jong Sparta met veel moeite gewonnen. The Reds toonden veerkracht door een 2-0 achterstand om te zetten in een 2-3 zege. Aan de basis van de comeback lag de goal van Soufiane Hetli vlak voor rust. In de spannende tweede helft waren Melvin Platje en captain Milan Hoek (penalty) succesvol voor The Reds. Door deze belangrijke zege blijft AFC koploper op korte afstand gevolgd door Katwijk, Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg.

Zaterdag gaat de bus voor de tweede keer dit seizoen naar Maassluis. Nu in verband met de uitwedstrijd tegen Jong Sparta dat dit seizoen het complex van Excelsior benut om de hoogste opleidingsteams daar te laten spelen. Volgend seizoen is het eigen trainingscomplex, dat nu verbouwd wordt, beschikbaar voor wedstrijden van o.a. Jong Sparta, dat sinds de komst van het natuurgras niet meer welkom is op Het Kasteel. Wij dus ook niet en dat is wel jammer. De busreis verloopt voorspoedig, geen sneeuw en/of ijzel, zoals elders in het land, en ook de protesterende boeren laten deze route ongemoeid. Hartelijk dank!

Omdat het eerste van Excelsior op deze dag een uitwedstrijd heeft (tegen Rijnsburgse Boys), en Sparta 1 het ’s avonds moet opnemen tegen Vitessen op Het Kasteel is het aantal toeschouwers op sportpark Dijkpolder bijna op éen hand te tellen. Dat heeft natuurlijk ook met de late aanvangsuur, 17.00 uur, van onze wedstrijd te maken. Het is een raadsel waarom er niet eerder gevoetbald kan worden, want op het complex van Excelsior wordt die middag niet gepeeld. Jammer, want deze belangrijke wedstrijd verdient meer entourage. Om 17.00 uur heeft onze concurrentie goede zaken gedaan. Katwijk, Rijnsburgse Boys en De Treffers (0-4 tegen Kon. HFC!) voegen drie punten toe aan hun totaal. De wedstrijd van een andere concurrent, HHC, is door de sneeuwval in Hardenberg afgelast.

Er moet vanmiddag gewonnen worden door ons aller eerste, dat de afgelopen drie wedstrijden acht verliespunten incasseerde. Ontzettend jammer, want door drie keer te winnen was het kampioenschap wel heel dichtbij gekomen. In plaats daarvan is het weer super spannend aan de kop van de ranglijst. Jong Sparta is een team dat op aarde is om goede spelers op te leiden voor Sparta 1. Het team van trainer/coach Geert Arend doet het desondanks zeer goed te midden van de beste amateurclubs van Nederland en heeft deze competitie niets meer te vrezen van Jong Volendam, de enige ‘echte’ concurrent van de Rotterdammers. Jong Sparta staat op een elfde plaats en is thuis moeilijk te kloppen, ook in de afgelopen jaren.  AFC verloor op Het Kasteel drie van de vier wedstrijden. Alleen op 9 oktober 2021 wisten we te winnen. Het werd toen 1-4. Railly Ignacio opende toen de score al na 8.8 seconden! Eens kijken of we vanmiddag ook in Maassluis snel kunnen scoren.

Helaas is Raily er vandaag niet bij wegens een blessure. Ook Gévero Markiet, Joël Tillema en Splinter de Mooij staan niet op het wedstrijdformulier. Splinter heeft tegen Kon. HFC een zware knieblessure opgelopen en komt dit seizoen niet meer in actie. Wat een pech! We wensen Splinter een voorspoedig herstel toe. Ondanks de geweldige teleurstelling en het nodige ongemak moedigt Splinter zijn ploeg in Maassluis wel aan. Hulde!

Trainer/coach Benno Nihom kiest voor de volgende spelers om genoemd kwartet vanmiddag te vervangen: Tim Linthorst staat in het hart van de defensie, Djuric Ascension op de rechterflank, Segün Owobowale op het middenveld en Soufiane Hetli naast Melvin Platje in de aanval.  Bij Jong Sparta missen we topscorer Mohammed Tahiri. Hij zit vandaag bij de selectie van Sparta 1, die later op de dag tegen Vitesse speelt. In de ploeg van Jong Sparta staat Mehmet Yüksel wel in de basis. We kennen deze getalenteerde speler nog van Kon. HFC.

Als scheidsrechter Niels Boer voor de eerste keer fluit is het droog en kunnen de teams op het goede kunstgras van sportpark Dijkpolder aan de slag. Na een beetje aftasten met veel breed spel en soms een diepe bal leidt een foutieve breedtepass van AFC op het middenveld al in de zesde minuut tot de openingsgoal van Jong Sparta. Dano Laurens glijdt de voorzet van Jerrel Hak uitstekend binnen en Gijs van Zetten kan de bal uit het net halen. AFC reageert en Soufiane stelt op links de Rotterdamse defensie op de proef. Nog zonder succes. Aan de andere kant van het veld laat ook Jong Sparta zich niet onbetuigd en dat levert in de 15e minuut wél succes op als de sterk spelende Dylan van Wageningen Yüksel weet te vinden in het strafschopgebied. Zijn pass op Jerrel Hak is precies goed en de bal verdwijnt onhoudbaar in de verste hoek. De koploper staat dus snel met 2-0 achter, de concurrentie elders in het land rekent zich al rijk. Maar AFC recht de rug en onder aanvoering van captain Milan Hoek, Dalian Maaatsen en Guus van Weerdenburg wordt het tempo flink opgevoerd. De eerste mogelijkheid dient zich voor The Reds aan als Soufiane op de rand van het strafschopgebied wordt gevloerd en Dalian de vrije trap prachtig richting kruising schiet. Helaas tikt keeper Youri Schoonderwalt de bal de bal met een geweldige reactie over de lat. In de negentiende minuut biedt Segün Kevin Visser een geweldige kopkans, maar Kevin laat de bal aan zich voorbij gaan.  Langzamerhand is AFC de baas op het veld. Af en toe is er nog een speldenprik van Jong Sparta, maar meer ook niet. In de 41e minuut krijgen onze jongens loon na werken en wordt een fraaie dieptepas van Melvin Platje verzilverd door Souffiane. Keeper Schoonderwaldt wordt omspeeld en het is 2-1. Vlak voor rust wordt Soufiane gevloerd in het strafschopgebied maar het vergrijp is te licht in de ogen van de scheidsrechter voor een penalty.

2-1 dus bij rust en er is nog van alles mogelijk. Na de thee is de eerste kans voor AFC maar de  ijverige Segün wordt de voet op het laatste moment dwars gezet. Daarna volgt een sterke periode van Jong Sparta dat zomaar een paar keer had kunnen scoren, o.a. via een schot op de lat van Yüksel en een schuiver op de paal van Rayvien Rosario. In de 60e minuut gaat Hak voor eigen succes en verprutst op deze manier een 100% kans. Daarna slaat AFC aan de andere kant ongenadig toe als Segün Melvin schitterend wegstuurt en onze spits prachtig scoort. Een juweel van een doelpunt. Het is weer gelijk en even later legt scheidsrechter Boel de bal op de stip als de prima spelende Soufiane wordt getorpedeerd door Farouq Limouri. Captain Milan Hoek pakt zijn verantwoordelijkheid en schiet zijn ploeg naar een 2-3 voorsprong.

Nog een kwart wedstrijd te gaan. Er wordt door beide trainers gewisseld en de spanning stijgt. Hoewel Jong Sparta aandringt krijgt AFC de beste kansen. Een kopbal van Tim Linthorst na een corner gaat rakelings naast, Melvin knalt een bal in mooie positie veel te wild over en Darren Maatsen, na veel blessureleed eindelijk weer eens actief via een invalbeurt, mist ook een grote kans. Jong Sparta perst er nog wel een slotoffensief uit, maar erg gevaarlijk wordt het niet meer voor The Reds, mede door het goede spel van Tim Linhorst. Een rots in de branding!
Als de scheidstrechter voor het laatst fluit is de overwinning van AFC een feit en kunnen de drie punten mee terug naar Amsterdam.

AFC toonde in Maassluis karakter en blijft door deze zege nog steeds koploper. Jammer van het slechte begin, want het had op sportpark Dijkpolder ook anders kunnen aflopen. Nog negen wedstrijden te gaan. Te beginnen over twee weken huis tegen Kozakken Boys. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg (58’ Matthijs Jesse), Djuric Ascension (66’ Noa Benninga), Kevin Visser (74’ Julian van der Greft),   © Milan Hoek, Segün Owobowale (66’ Curiel Gladwin), Cody Claver, Melvin Platje en Soufiane Hetli (74’ Darren Maatsen).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier