Jong Sparta - AFC 3-1

In Rotterdam én Zeist loopt AFC op tegen duur puntenverlies

AFC heeft op Het Kasteel een onnodige nederlaag geleden tegen Jong Sparta, dat een matige eerste helft afsloot met een 1-0 voorsprong. In de tweede helft waren de Reds veel gevaarlijker dan de jonge Rotterdammers en stapelden de kansen zich op. Na de late gelijkmaker van Pieter Koopman leek AFC nog op een zege af te gaan, maar door twee defensieve blunders in de slotminuten bleven de drie punten toch nog in Maasstad. Een bittere pil voor AFC dat een paar dagen eerder ook nog eens een winstpunt moest inleveren op grond van een onbegrijpelijke uitspraak van de Beroepscommissie Licentiezaken van de KNVB. Per saldo zakt AFC hierdoor naar de twaalfde plaats van de ranglijst, nog maar vijf punten verwijderd van de degradatiezone.

Vandaag staat een belangrijke wedstrijd op het programma tegen Jong Sparta dat het onder regie van de sympathieke trainer Ole Tobiasen steeds beter doet. De laatste vier wedstrijden werden zelfs gewonnen. Vooral op Het Kasteel is de nog zeer jeugdige selectie van Sparta moeilijk te verslaan. Een zware kluif dus voor ons eerste dat vorige week de eerste zege van 2017 realiseerde tegen Spakenburg. Als de ploegen het kunstgras betreden valt bij Sparta op dat het om een wel erg jong team gaat. De leeftijd is gemiddeld 19 jaar. Jaimy Brute en Deroy Duarte zijn 17 jaar de jongsten. Bij AFC is de gemiddelde leeftijd 26,5.  Bij ons eerste ontbreken Marien Willemsen, Johan Kulhan, Glenn van Zoolingen, Koen Bosma en Daan Sutorius door blessures. Ook Edip Biberoglu is niet beschikbaar. Ongetwijfeld dus een hele puzzel voor trainer Ton du Chatinier, die begint met Tom van den Brink op het middenveld en Matthijs Jesse op de rechtervleugel. Teun van Zweeden en Guido Moelee spelen resp. op rechts en links in de achterste linie.

Om precies 14.00 uur fluit scheidsrechter Smit voor het eerst en laten onze jongens in het fraaie, maar vooral ook erg lege stadion, al snel hun tanden zien. Al in de eerste minuten mag AFC twee corners nemen, maar meer dan een geblokkeerd schot van Tom levert deze ouverture niet op.  Aan de andere kant noteren we een rush van aanvoerder Abdul Kamara die maar net op de rand van het strafschopgebied gestuit kan worden. In de tiende minuut is het plotseling 1-0 voor de thuisploeg als een uittrap van Sparta-keeper Michael Verrips door Sam Nijpels en vervolgens Magid Jansen zwak wordt behandeld  en de achttienjarige spits Ragnar Ache in vrijstaande positie Patrick Zonneveld passeert. Even later mogen we niet klagen als Brute uit kansrijke positie hoog over schiet. De wedstrijd is in deze fase erg rommelig met veel blessurebehandelingen. De meeste spelers worden opgelapt, met uitzondering van Tom die wordt vervangen door Sem Witteveen, die na afloop kan terugzien op een goede invalbeurt. De laatste tien minuten van de eerste helft zijn voor AFC, maar enkele kansen worden door Pieter, Matthijs en Jonathan gemist. Het blijft 1-0 tot de rust, ondanks de tomeloze inzet van Mark van den Boogaart en de talloze acties van Melvin Grootfaam, die een beter lot verdienen.

De tweede helft start met een knal van de jonge Duarte op het doel van Zonneveld, maar de bal vliegt gelukkig over. Het is niet het signaal voor een alles beslissend offensief van de jonge Spartanen. Integendeel. AFC wordt gedurende tweede helft sterker en sterker en lijkt te gaan profiteren van de ruimte die de pupillen van Tobiasen achter weggegeven. Een groot aantal kansen zijn het gevolg. Uw scribent telt er wel acht. Jammer genoeg staat het vizier vaak niet goed afgesteld, missen we ook een beetje geluk en laat Verrips zien dat hij een uitstekende keeper is. Maar we kunnen de hand vooral in eigen boezem, steken. Zelfs een drie tegen één aanval loopt op niets uit. In de 72e minuut lijkt het uiteindelijk te gaan lukken. Eerst stelt Tim Wulffraat, goed ingevallen voor Matthijs,  Verrips op de proef, waarna Pieter mag aanleggen net buiten het strafschopgebied. De bal lijkt in de verre hoek te verdwijnen, maar het is optisch bedrog. Op de een of andere manier ligt Verrips weer in de weg. De klok tikt door. Zou het in de laatste tien minuten toch nog gaan lukken?

Het antwoord is ja en nee. In de 81e minuut is het raak als Pieter na een pass van Tim het net weet te vinden, mede omdat een jonge Spartaan op het moment suprême in het doelgebied uitglijdt. Het is 1-1 en de gedachten gaan direct uit naar de heenwedstrijd op Goed Genoeg toen AFC een 1-2 achterstand in de slotminuten omboog in een 3-2 zege. Gaat dat vandaag weer gebeuren? Het heeft er alle schijn van, want de jonge ploeg van Ole Tobiasen zit er flink door heen.  Maar ditmaal herhaalt de geschiedenis zich helaas niet. In de slotminuten is een verder goed spelende Guido Moelee twee keer niet bij de les en laat zich op de vleugel volledig aftroeven door de achttienjarige invaller Youri de Winter. Zijn voorzetten worden door Ragnar Ache en Lovette Felicia verzilverd. Het is 3-1 voor Jong Sparta en scheidrechter Smit fluit niet veel later de wedstrijd de geschiedenis in. Wat een teleurstelling! Net als tegen TEC in de slotfase weer verloren, terwijl er ook kansen waren op een zege. Maar natuurlijk is er ook het gevoel dat we vandaag beslist niet de mindere waren en dat er ondanks alle blessures kwaliteit voldoende is om de komende wedstrijden met het nodige vertrouwen tegemoet te zien.

Helaas werd aan de zege tegen Spakenburg vandaag geen vervolg gegeven en zakt ons aller eerste weer op de ranglijst. Inmiddels staan we op een twaalfde plaats maar vijf punten verwijderd van de degradatiezone. Het wordt langzamerhand echt oppassen geblazen. Hopelijk wordt aanstaande zaterdag de urgentie onderkend en weten we opnieuw te winnen van GVVV. In Veenendaal waren we met 1-3 te sterk voor de ploeg van John de Wolf.

Tot slot. Na de winterstop werden tot nog toe vier punten gehaald uit negen wedstrijden. Dat is niet veel, zoveel is duidelijk, maar als de KNVB dan ook nog volkomen onterecht  een winstpunt in mindering brengt is het wel heel zuur. Wat is het geval? AFC en nog dertien verenigingen uit de Derde Divisie voldeden niet aan de licentievoorwaarden van de KNVB en kregen daarvoor drie punten aftrek van de licentiecommissie. Om verschillende redenen wensten AFC en de andere verenigingen niet akkoord te gaan met de licentie-eis om dit seizoen acht en volgend seizoen dertien arbeidsovereenkomsten te sluiten. Genoemde verenigingen zijn in beroep gegaan bij de Beroepscommissie Licentiezaken Amateurvoetbal in de verwachting dat de uitspraak van de Licentiecommissie vernietigd resp. herzien zou worden omdat er inmiddels sprake was van een door de Bondsraad goedgekeurd samenstel van licentie-eisen waar alle clubs wèl mee kunnen leven. In de uitspraak van de Beroepscommissie wordt met dit nieuwe gegeven rekening gehouden. De opgelegde straf van drie wedstrijdpunten wordt teruggebracht tot één en daarmee lijkt de Commissie de kool en de geit te willen sparen. Maar erg logisch en consequent is dit niet gelet op een eerdere uitspraak van de Commissie inzake FC Twente. Zoals bekend werd FC Twente door de Licentiecommissie een licentie onthouden omdat FC Twente zich stelselmatig had schuldig gemaakt aan ernstige misleiding van de licentiecommissie en ernstige financiële malversaties.  Desondanks werd dit besluit vernietigd door de Beroepscommissie omdat de Licentiecommissie een ‘schoon-schip’-verklaring van FC Twente niet voldoende had meegewogen in haar oordeel.  Nu wordt  de Commissie geconfronteerd met een besluit van de Bondsraad waaruit op zijn minst blijkt dat de eerder geformuleerde licentie-eisen te zwaar bevonden zijn en daarnaast ook te snel zijn ingevoerd. Een besluit bovendien waaraan genoemde veertien verenigingen bij de totstandkoming hard aan hebben meegewerkt. Dat een schoon-schipverklaring wél en een gemeenschappelijk gedragen besluit niet tot een vernietiging van het besluit van de licentiecommissie leidt laat zich slechts raden. Redelijk en billijk is het in ieder geval allerminst.
Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Sam Nijpels, (C) Magid Jansen, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Jonathan Richard, Tom van den Brink, (28' Sem Witteveen), Matthijs Jesse (65' Tim Wulffraat), Pieter Koopman en Melvin Grootfaam. 
MvdW

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier