Jong Sparta - AFC met verslag en TV samenvatting

AFC blijft tegen Jong Sparta steken op 0-0  

 In een aantrekkelijke wedstrijd hebben Jong Sparta en AFC doelpuntloos gelijk gespeeld. De beste kansen waren voor The Reds in de slotfase van de wedstrijd, maar meer dan schoten op paal en lat zat er op Sportpark Dijkpolder niet in. Zoals de laatste tijd gebruikelijk was de ziekenboeg bij AFC zeer goed gevuld, maar slaagde Benno Nihom er in een ploeg in het veld te brengen die goed bleek opgewassen tegen de Jonge Spartanen, die de laatste vier wedstrijden hadden gewonnen. Door het gelijke spel blijft AFC twaalfde op de ranglijst, inmiddels veertien punten achter koploper Spakenburg.

 Het is gestopt met regenen als we op het sportpark van Excelsior Maassluis arriveren, het is windstil en de zon is zelfs aan de hemel verschenen. Vanmiddag ontmoeten we dus onder ideale weersomstandigheden Jong Sparta, dat dit seizoen nog bij Excelsior te gast is. Volgend seizoen vertrekken de Rotterdamse beloften naar het volledig gerenoveerde Sportpark Nieuw Ter Bregge waar ook de amateurtak van Sparta gaat spelen. Nu dus nog even op het acht jaar oude kunstgras van Sportpark Dijkpolder, waar we het moeten opnemen tegen een getalenteerde ploeg, die na een moeizame start aardig op stoom is gekomen. De laatste vier wedstrijden tegen Rijnsburgse Boys (2-1), Noordwijk (0-2), HFC (4-1) en Kozakken Boys (1-2) werden gewonnen en dat is niet mis. Ons aller eerste is de laatste tijd minder op dreef, met uitzondering van de prachtige bekerzege op PEC Zwolle. We zullen een tandje bij moeten zetten om vanmiddag een mooi resultaat te boeken. Met welke spelers dat gaat gebeuren is de vraag want er is een groot aantal geblesseerde spelers: Gladwin Curiel, Matthijs Jesse, Soufiane Hetli, captain Milan Hoek, Marciano Mengerink Splinter de Mooij, Joël Tillema en Guus van Weerdenburg. Benno Nihom start met twee basisdebutanten, linksback Mitch van Kempen en spits Wessel Been, inmiddels landelijk bekend door zijn winnende kopbal tegen PEC Zwolle. Melvin Platje, Darren Maatsen en Oussama Siali beginnen op de bank.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Luuk Timmer gaat AFC goed van start, maar een voorzet van Noa wordt door Wessel hoog overgeschoten. De bal gaat aan beide kanten keurig rond, maar veel gevaar is er niet voor beide doelen. In de 18e minuut doet zich de eerste grote kans voor na een overtreding van De Ligt op Raily Ignacio. De vrije trap mag op een mooie plaats genomen worden net buiten het strafschopgebied. Een buitenkansje voor Dalian Maatsen die de bal over de muur krult. Met een fraaie duik plukt keeper Schoonderwalt de iets te zachte bal uit de bovenhoek. In de 30e minuut is Noa met een kopbal dicht bij de openingstreffer, maar weer is Schoonderwalt de reddende engel voor de Spartanen. Het laatste kwartier van de eerste helft meldt Jong Sparta zich wat meer in het strafschopgebied van AFC. Een knal van topscorer Dano Lourens vliegt over de lat en een inzet van Luuk Admiraal, vorig seizoen nog scorend tegen FC Utrecht voor Spakenburg, wordt vlak voor het rustsignaal door Gevero Markiet gered ten koste van de eerste corner van de wedstrijd. AFC heeft in deze fase ook twee mogelijkheden. Raily wordt ter nauwer nood geblokkeerd door De Ligt en een schot van oud-Spartaan Cody Claver vliegt hoog over. Het is rust en nog steeds 0-0, na een aardige eerste helft waarin door beide ploegen goed gevoetbald wordt. De defensies zijn wel de baas, hopelijk treden de aanvallers wat meer op de voorgrond in de tweede helft.

Bij Jong Sparta wordt Admiraal gewisseld voor Yuksel Mehmet, die we nog kennen als gevaarlijke rechtsbuiten van HFC. AFC start de tweede helft ongewijzigd. De Rotterdammers beginnen goed aan het tweede bedrijf. Gelukkig wordt een fout van Gijs niet afgestraft en kan onze keeper niet veel later handelend optreden als Lourens alleen voor hem opduikt. Het is uitkijken geblazen! Ons middenveld, met kilometervreter No Benninga, Julian van der Greft en Djuric Ascension, recht de rug en zorgt dat de wedstrijd snel weer in balans is. Het is spannend en na een diepe bal op Wessel mag ook AFC de eerste corner nemen, direct gevolgd door een tweede die uiteindelijk jammer genoeg niets oplevert. Vervolgens is Djuric dicht bij een doelpunt, maar zijn schot vliegt, licht aangeraak door Delano Vianello op de paal. Benno Nihom wisselt in het laatste kwart vier spelers, waaronder Oussama Siali en Melvin Platje voor Raily en Wessel en AFC trekt ten strijde. In de 80e minuut komt ook Nigel Hasselbaink in het veld voor Djuric. Een voorzet van Oussama wordt door Nigel op de bovenkant van de lat geschoten. AFC verdient in deze slotfase een doelpunt want ook Melvin is heel dicht bij een goal na een gave voorzet van de inmiddels ook ingevallen Segün Owobowale. Zijn schot van dichtbij is net te hoog. Beide ploegen knokken tot het laatst voor de drie punten en ook Jong Sparta kan nog scoren. Een doelpunt van Yuksel wordt wegens buitenspel afgekeurd, een kopbal van invaller Aymane Bais verdwijnt in de veilige handen van onze keeper. Het is en blijft tenslotte 0-0, ook omdat onze spitsen behoorlijk aan de ketting liggen bij Max de Ligt en Augustin Drapke, het centrale duo van Jong Sparta. Laatstgenoemde laatste komt uit voor de nationale ploeg van Togo. Ook keeper Schoonderwalt bleek deze middag voor ons een behoorlijk sta in de weg.

Hoe dan ook: het scorend vermogen van ons aller eerste is nog niet wat het zijn moet. Het lek was in Maassluis nog niet boven. Aanstaande zaterdag spelen we tegen regerend kampioen Katwijk. Een duel om naar uit te zien. En een wedstrijd om ook aanvallend goed en doeltreffend voor de dag te komen. Succes!

MvdW

 Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver, Mitch van Kempen, Julian van der Greft (75’ Segun Owobowale), Djuric Ascension (80’ Nigel Hasselbaink), Noa Benninga, Raily Ignacio (68’ Oussama Siali) en Wessel Been (75’ Melvin Platje). 

Voor de TV samenvatting klik hier 

Voor de interviews zie op de home pagina bij AFC TV Onze highlights