Jong AZ - AFC 2 - 2 met verslag en samenvatting

Jong AZ en AFC spelen in spannende topper gelijk

In de tiende wedstrijdronde hielden Jong AZ en AFC elkaar in evenwicht. Op het schitterende trainingscomplex van AZ bezorgden beide ploegen het goed opgekomen publiek een aangename middag met een tot het eind zeer spannend duel. Door deze puntendeling in Wijdewormer blijft Jong AZ koploper, nu samen met GVVV, AFC is derde op drie punten achterstand.

Na Spakenburg en Katwijk staat er weer een topper op het programma. Vandaag ontmoeten we Jong AZ, de koploper van de Tweede Divisie. Daarvoor moeten we naar het AFAS trainingscomplex al waar het beloften team van AZ de thuiswedstrijden speelt. De bestuursdelegatie van AFC wordt hier gastvrij ontvangen door algemeen directeur Robert Eenhoorn die met gepaste trots de zeer ruim bemeten ruimtes laat zien voor de A-selectie, de Jeugdopleiding én de staf. Eén van de vele faciliteiten in dit 3.500 m2 tellende gebouw betreft een bioscoopzaal waar afgelopen week ongetwijfeld ook de verrichtingen van ons eerste bekeken zullen zijn. AZ-trainer Martin Haar en zijn staf hebben kunnen zien dat AFC het tot nog toe goed doet op dit niveau en juist in de laatste minuten hard kan toeslaan. Ze hebben ook kunnen waarnemen dat The Reds in de afgelopen negen wedstrijden nog niet één keer de openingstreffer hebben gemaakt en dat het aantal doelpunten tegen relatief hoog is. Omgekeerd zullen AFC-trainer Ton du Chatinier en zijn staf kennis hebben genomen van de uitstekende rapportcijfers van Jong AZ voor zowel de aanval als de verdediging. De doelcijfers 23 voor en 10 tegen liegen niet. Anderzijds blijft het met de beloften teams wel gissen in welke opstelling ze zullen verschijnen en in dit opzicht vormt Jong AZ daar geen uitzondering op.

Wat betreft dit laatste vormt de samenstelling van de hoofdmacht van AZ een dag eerder tegen Vitesse een indicatie. Enkele vaste krachten van Jong AZ, Robert Mühren, Muamer Tankovic en Fred Friday zijn in de tweede helft ingevallen en doen vandaag waarschijnlijk niet mee. Wanneer de opstelling van Jong AZ bekend gemaakt wordt blijkt dat voor Mühren, die tegen Vitesse twee keer scoorde, en Zweeds international Tankovic wel het geval te zijn. De Nigeriaanse spits Fred Friday, die tot voor kort topscorer was in de Noorse competitie, doet daarentegen vandaag ‘gewoon’ mee en maakt zijn debuut bij bij Jong AFC. Naast Friday staan nog zes spelers van de A-selectie van AZ  in de basis: de Griekse captain Pantelis Hatzidiakos, Mart Seuntjes, Jeremy Helmer, Guus Til, Thomas Ouwejan en de 19-jarige international van Trinidad en Tobago Levi Garcia, die tot op heden negentien keer in competitieverband voor het eerste van AZ uitkwam. Een heel sterk team dus, onze jongens kunnen flink aan de bak. De opstelling van AFC is niet verrassend: Sam Nijpels staat weer in het hart van de verdediging, Teun van Zweeden op links achter. Verder staan Koen Bosma en Tom van den Brink respectievelijk centraal en rechts in de spits.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter De Winter gaat de wedstrijd op het zonovergoten kunstgras met de roemruchte zwarte rubber korrels in rustig tempo van start. Heel veel spannends gebeurt er niet in het eerste kwartier op een handsbal na in het strafschopgebied van AZ na een inzet van Koen, maar de scheidsrechter vindt het nog te vroeg voor een penalty. In de 16e minuut doet AFC iets wat ze nog niet eerder dit seizoen deed: als eerste scoren. Dit via een prachtige aanval over rechts waarbij Tom de opstormende Marien Willemsen op maat bedient en Koen de fraaie voorzet van Marien even mooi met het hoofd afrondt. Het is 0-1, ongekende luxe! Even later is Koen weer gevaarlijk, maar ook Jong AZ laat zich in deze fase niet onbetuigd. We mogen beslist niet klagen als Helmer een uitstekende voorzet van Levi Opdam van dichtbij over het doel van Patrick Zonneveld kopt. AFC krijgt nog twee mogelijkheden in de eerste helft maar de voorzetten van Daan Sutorius  zijn te laag om echt gevaar te stichten. Jong AZ is nog een keer heel dicht bij een doelpunt, maar captain Hatzidiakos kopt de bal uit een vrije trap tegen de paal. Het laatste kwartier valt Jong AZ één stuk door aan, maar echt gevaarlijk is het allemaal niet. De AFC-defensie staat onder regie van captain Magid Jansen goed opgesteld en als er al een bal door heen slipt is het Sam Nijpels die redding brengt . 0-1 dus bij rust, een mooie uitgangspositie.

Als de teams in ongewijzigde samenstelling aan de tweede helft beginnen is het bijna meteen raak voor AFC als Jonathan de bal op middenveld aanneemt en Daan, die helemaal vrij staat in het strafschopgebied, aanspeelt. Daan, samen met Johan Kulhan en Jonathan onvermoeibaar op het middenveld, krijgt de bal helaas net niet helemaal lekker mee en schiet de bal naast. Geen 0-2 dus, ongetwijfeld een cruciaal moment in de wedstrijd.  Hierna laat Patrick zien dat hij in goede vorm is. Schoten van Helmer, Garcia en Friday worden door onze keep onschadelijk gemaakt. En net als je denkt dat onze defensie het wel zal houden vandaag slaat jong AZ toe met een vlijmscherpe combinatie van Garcia en Friday dwars door het midden. Oog in oog met Patrick laat Friday onze keeper volkomen kansloos en het is in de 67e minuut weer gelijk, 1-1.  Met nog een kwart wedstrijd te gaan is er nog van alles mogelijk en de eerste grote kans dient zich in deze fase aan voor AFC. Jammer genoeg is de vrije trap rand strafschopgebied van Koen een makkelijke prooi voor keeper Nick Olij. Hierna is het initiatief weer aan de ploeg van trainer Martin Haar die beschikt over een aantal getalenteerde spelers die uit niets iets kunnen maken. Eén van die spelers is Friday die op de rand van ons strafschopgebied de bal in de 74e minuut aanneemt, draait à la Gert Müller en vervolgens de bal onhoudbaar hoog in de touwen schiet. Een schitterend doelpunt. Het is 2-1 en als Patrick even later Garcia niet op fantastische wijze belet had te scoren was de wedstrijd beslist geweest. Nu is er nog kans op de gelijkmaker. Met Matthijs Jesse, inmiddels in het veld gekomen voor Tom van den Brink, weet je het in de slotminuten immers nooit.

Met nog een klein kwartier te gaan is de spanning groot. AFC gaat noodgedwongen in de aanval, maar moet daardoor ook veel ruimte weggegeven. Gelukkig grijpt uitblinker Nijpels weer heel goed in bij een gevaarlijk situatie. Even later gebeurt waar je als toeschouwer met een roodzwart hart vurig op hebt gehoopt. Magid, mee aan het front, zet heel goed door in het strafschopgebied en de bal rolt voor de voeten van invaller Matthijs die, het is bijna niet te geloven, in de 86e minuut doeltreffend afrondt door de benen van keeper Olij. Weer hij! Een jongensboek dat nog veel dikker zou zijn geweest als Matthijs twee minuten later een voorzet van Melvin Grootfaam achter Olij had geschoten. Dat grote feest gaat helaas niet door en omdat Garcia pal voor tijd  een nog veel mooiere kans mist blijft het 2-2 en met die uitslag kunnen we in Wijdewormer gelukkig zijn. Na Spakenburg en Katwijk is nu ook tegen Jong AZ gebleken dat we in Tweede Divisie goed ons mannetje kunnen staan en dat we vanaf nu ook in staat zijn de score te openen. De derde plaats, op drie punten achterstand van de koplopers Jong AZ en GVVV geeft na 10 wedstrijden  veel perspectief voor een succesvol vervolg van de competitie. Te beginnen over twee weken thuis tegen Jong Sparta. Weer een wedstrijd om naar uit te kijken.

MvdW
Opstelling AFC
: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Teun van Zweeden, Johan Kulhan, Jonathan Richard (84’ Glenn van Zoolingen) , Daan Sutorius, Tom van den Brink (‘ 73 Matthijs Jesse). Koen Bosma (75’ Pieter Koopman), Melvin Grootfaam. 
 

Bekijk hier de foto's en onderstaand de samenvatting: