Jong Almere City FC - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC HOOPT IN ALMERE WEER IN HET WINNENDE SPOOR TE BELANDEN

Zondag aanstaande gaat de reis naar Almere waar ons aller eerste de degens kruist met het belofteteam van Almere City FC. Dit nadat we elkaar op vrijdag 18 januari gefeliciteerd hebben met de 124e verjaarjaardag van onze mooie CLUB en de spelers en begeleiding net hersteld zijn van het jaardiner in The Grand en de onfortuinlijke nederlaag tegen IJsselmeervogels hebben verwerkt. Wat een wedstrijd was dat! Spannend tot het laatste moment met ploegen die gingen tot het gaatje. Onze jongens werden uiteindelijk niet beloond voor hun goede spel, maar toonden ook in deze wedstrijd aan op het hoogste amateurniveau uitstekend mee te kunnen. Mocht er gewonnen zijn dan was het gat op de concurrentie behoorlijk groot geweest, nu staan de Vogels, Katwijk en Kon. HFC op resp. twee, zes en zeven punten niet ver weg. En dat in een competitie waar de onderlinge verschillen niet erg groot zijn. Verrassende uitslagen zijn aan de orde van de dag, bijna alle ploegen kunnen van elkaar winnen. Dat geldt ook voor Jong Almere, dat op de helft van de competitie veertiende staat, maar de laatste twee thuiswedstrijden met 2-1 won van Spakenburg en Kozakken Boys. Het is zondag dus oppassen geblazen in het Yanmar Stadion.

Wanneer we iets meer inzoomen op de resultaten van de ploeg van trainer Ivar van Dinteren dan valt vooral het verschil tussen de thuis- en uitwedstrijden op. Thuis werd vier keer gewonnen, uit één keer (tegen Scheveningen werd het 0-3). In Almere werd drie keer verloren, buitenshuis zeven keer. Ook de doelcijfers verschillen nogal: 11-13 thuis, 9-21 uit. Een ander markant punt is het grote aantal spelers dat tot nu is gebruikt door Van Dinteren, 31 in totaal. Het heeft natuurlijk alles te maken met de nog steeds (te) soepele regels, die het mogelijk maken om met spelers onder de 24 veel en onder de 21 heel veel te kunnen switchen tussen het eerste elftal en het belofteteam, ook in hetzelfde weekend. Het is dus maar de vraag tegen welk team we aanstaande zondag spelen, het wisselt van week tot week, ook afhankelijk van de speeldag van het standaard team. De 20 doelpunten werden gescoord door 9 spelers. Topscorer is Jelle Goselink met 4 goals, Anwar Bensabouh, die als jeugdspeler ook het AFC-shirt droeg, maakte er 3.  

Hoewel AFC en Jong Almere op dezelfde ranglijst prijken is er van onderlinge competitie in het geheel geen sprake. In feite gaat het om twee competities: die tussen de 15 amateurteams en tussen de 3 belofteteams. Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere vechten het dus onderling uit wie van de drie degradeert. Mocht Jong Volendam kampioen worden in de Derde Divisie dan degraderen zelfs twee van de drie belofteteams uit de Tweede Divisie. Tot op heden heeft Jong Sparta met 30 punten het beste perspectief op handhaving, gevolgd door Jong Vitesse met 22 punten. Jong Almere, nu met 17 punten, zal er alles aan willen om in ieder geval Jong Vitesse te achterhalen. Te beginnen aanstaande zondag. We zijn gewaarschuwd! Dat deze competitieopzet tot rare dingen kan leiden is zonneklaar. Mochten de drie belofteteam onderaan eindigen dan gaat het amateurelftal er op plaats 15 rechtstreeks uit, de nummers 13 en 14 spelen dan p/d wedstrijden. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Wanneer drie belofteteams bovenaan eindigen degradeert de nummer drie van de ranglijst naar de Derde Divisie. Zeer waarschijnlijk blijven deze scenario’s ons bespaard en zullen ze daarover in Zeist ook een zucht van verlichting slaken.

Wanneer we ook nog even kijken naar de prestaties van ons eerste zien we toch een kleine dip rond de jaarwisseling na een prachtige reeks successen. De bekerstrijd in Tilburg tegen Willem II bracht niet wat we gehoopt hadden en de twee belangrijke thuiswedstrijden tegen regerend kampioen Katwijk en runner up IJsselmeervogels vielen wat betreft het resultaat tegen. Gelukkig bood het vertoonde spel in beide duels wel voldoende perspectief. Maar het gaat uiteindelijk om de vraag of je een wedstrijd in je voordeel weet te beslissen. En wat dat betreft kan het soms heel gek lopen, zoals we al eerder meemaakten op Spangen tegen Jong Sparta. Hopelijk pakken we snel weer het winnende spoor met het oogstrelende maar vooral ook productieve voetbal van eerder dit seizoen en wordt de koppositie met verve verdedigd. Te beginnen zondag in Almere, waar we vroeger in de Hoofdklasse onze wedstrijden speelden tegen FC Omniworld.

Hoe gaan we de tweede helft van de competitie beginnen? Als koploper ben je natuurlijk favoriet tegen een tegenstander die veertiende staat. Thuis won AFC op 29 september jl. met 5-1 van Jong Almere, dat furieus begon en zelfs op knappe wijze de leiding nam via Haji Adoma. Voor rust kwamen onze jongens goed terug en werd thee gedronken met een 2-1 voorsprong door 2 goals van Yordi Teijsse. In de tweede helft werd deze voorsprong snel en vaardig uitgebreid. Doelpuntenmakers waren Kenny Teijsse (2 x) en Raily Ignacio. Maar uit of thuis maakt veel verschil voor Jong Almere, zoals Spakenburg en Kozakken Boys onlangs hebben ervaren. We kunnen rekenen op veel tegenstand, van een jonge, technisch begaafde ploeg die dicht tegen het eerste team aanleunt. Hopelijk maken we dit keer wél de openingsgoal en kunnen we via die voorsprong bouwen aan een mooi verjaardagscadeau voor onze dan 124 jarige club. Succes!

MvdW