Jong Almere City FC - AFC voorbeschouwing

OPTIMISTISCH AFC BEGINT 2024 MET LASTIGE KLUS IN ALMERE 

Zaterdag 13 januari is Jong Almere City FC de eerste tegenstander van 2024. Op het met kunstgras bedekte hoofdveld van de Almere City Football Academy (dus niet op het natuurgras van het Yanmar Stadion) moet ons aller eerste behoorlijk aan de bak want de ploeg van trainer/coach Danny Schenkel, vorig jaar als trainer actief bij Sparta Rotterdam en eerder net als Benno Nihom coach van de Ajax Vrouwen, is na een zwak begin inmiddels uitstekend op dreef in de Tweede Divisie. De Almeerse beloften zijn al acht wedstrijden ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 28 oktober jl. toen op de Westmaat nipt (4-3) van koploper Spakenburg werd verloren. Daarna werd o.a. van Quick Boys (2-0), De Treffers (0-2) en Rijnsburgse Boys (1-2) gewonnen. De laatste wedstrijd van 2023 leverde thuis een 1-1 gelijkspel op tegen HFC. De Koninklijken kwamen pas in blessuretijd langszij, nadat topscorer Tijmen Wildeboer (zes goals tot nu toe) direct na rust voor de trots van Flevoland had gescoord. Jong Almere was de bovenliggende ploeg, schoot twee keer op de paal en trof het niet dat de Haarlemse keeper Mitchel Michaelis weer eens in topvorm was. De scheidsrechter keurde bovendien een doelpunt van die andere topscorer, Layee Kromah, wegens buitenspel af.

Begin 2024 staat Jong Almere na zestien wedstrijden op een negende plaats met 23 punten, maar 1 punt minder dan AFC, dat een wedstrijd meer speelde. De voorsprong op concurrent Jong Sparta bedraagt 3 punten. De Jonge Spartanen speelden ook een wedstrijd meer dan de Almeerse talenten. Alles bij elkaar zal Danny Schenkel tevreden zijn over zijn jonge ploeg die makkelijk scoort via centrumspits Wildeboer, rechtsbuiten Kromah en de nog niet genoemde middenvelder Pim Lukassen.

Dan AFC. Onze spelers komen in Almere goed voorbereid aan de start na een trainingsstage in Marbella van 4 t/m 8 januari (incl. een met 4-2 gewonnen oefenwedstrijd tegen OJC Rosmalen). Zonder Darren Maatsen die tussentijds, na anderhalf seizoen, AFC verruilt voor Excelsior Maassluis. Geplaagd door blessures speelde Darren slechts achttien wedstrijden voor AFC 1. We wensen hem veel succes bij de Tricolores, waar hij vroeger al in de jeugd speelde. In de A-selectie wordt Darren opgevolgd door Wessel Been, speler van AFC O 21, die furore maakte in de bekerduels tegen PEC Zwolle en RKAV Volendam.

Tot nog toe heeft de ploeg van Benno Nihom met ongeveer dezelfde selectie minder gepresteerd dan in het afgelopen seizoen toen op een haar na het kampioenschap werd gemist. Vooral in de eerste en tweede periode verliep het toen crescendo getuige de twee periodekampioenschappen. Daarna ging het stroever omdat de doelpuntenproductie haperde. En dat is dit seizoen nog zo. AFC maakte in de eerste helft van dit seizoen 22 goals, maar vijf clubs scoorden minder. Hopelijk staat het vizier de komende 17 wedstrijden scherper afgesteld en is het aantal geblesseerde spelers drastisch geslonken.

AFC had dit seizoen wel een goede start, met o.a. een mooie uitzege (0-2) op Spakenberg. Na vier wedstrijden stond AFC er met tien punten riant voor, maar in de volgende tien wedstrijden werd maar één keer gewonnen en kwamen The Reds in het rechter rijtje terecht. Gelukkig werd daarna in Assen met 0-2 van ACV gewonnen en eindigde de wedstrijd thuis tegen HHC Hardenberg in een 1-1 gelijkspel. De laatste competitiewedstrijd van 2023 werd uit met 0-1 van FC Lisse gewonnen door een doelpunt van Cody Claver en staat AFC door dit resultaat weer in het linker rijtje. Vier dagen later werd de achtste finale van de KNVB-beker bereikt door een zege op de RKAV Volendam. In het KRAS-stadion scoorde invaller Wessel Been het enige doelpunt en dat hij eerder ook in de het bekerduel tegen PEC Zwolle. Vooralsnog het hoogtepunt van dit seizoen.

We richten ons nu op 2024 met de achtste finale KNVB tegen Vitesse in het GelreDome op 18 januari aanstaande, dus op de 129e verjaardag van onze mooie club. Vijf dagen daarvoor dus de competitiewedstrijd tegen Jong Almere City FC, waar we op 19 augustus 2023 al thuis tegen speelden. Het werd dé wedstrijd van Oussama Siali, die die dag met scherp schoot en maar liefst vier keer scoorde. Voor rust uit twee penalty’s, na rust met een kopbal uit een ingooi van Darren Maatstem, doorgekopt door Tim Linthorst, en een stuiterbal na een voorzet van Gladwin Curiel. De snelle buitenspeler Loyee Kromah redde kort voor tijd de Almeerse eer. 4-1, een zege met duidelijke cijfers, maar ook een uitslag die lang niet het hele verhaal vertelt. AFC kwam zeker voor rust wel heel makkelijk aan de twee doelpunten, Jong Almere was conditioneel sterker en miste enkele 100% kansen.

Na drie nederlagen bij de start van de competitie (ook van Katwijk en Excelsior Massluis werd verloren) is de ploeg van Schenkel, zoals gezegd, inmiddels goed op stoom: er wordt veel beter verdedigd en de aanval schiet met scherp. Goede berichten dus ook voor het eerste elftal van Almere City, dat dit seizoen met verve debuteert in de Eredivisie. Verschillende spelers van Jong Almere maakten al de overstap naar het eerste: verdediger Christopher Mamengi en de middenvelders Jochem Ritmeester van de Kamp en Stije Resink. Een soort AZ-scenario dus dat Almere City in de toekomst veel kan brengen.

Onder de naam FC Omniworld maakte Almere City FC in 2005 zijn entree in het betaalde voetbal en kwam tot 2023 uit in de Eerste Divisie. Het beloften team speelde in die periode één seizoen in de Tweede Divisie. AFC werd dat seizoen (2018-2019) overtuigend kampioen en won twee keer van Jong Almere: thuis met 5-1 door vier goals van de gebroeders Teijsse en een doelpunt van Raily Ignacio. In Almere werd het 0-2 door goals van Raily en Fouad Belarbi. Aan het eind van vorig seizoen beleefde Almere City de grote doorbraak met promotie van het eerste naar de Eredivisie en promotie van de beloften naar de Tweede Divisie. De ambitieuze BVO uit Almere heeft de wind dus behoorlijk in de zeilen. Laten we hopen dat die wind op 13 januari niet te guur is voor ons aller eerste, dat met goede voornemens aan de start staat voor een geweldige tweede helft van het seizoen. Succes!

MvdW