Jong Almere City - AFC 1-5 verslag

IJZERSTERK AFC LAAT ZICH IN ALMERE GELDEN

The Reds zijn het nieuwe jaar zeer goed begonnen. De op papier lastige uitwedstrijd tegen Jong Almere City FC werd met klinkende cijfers gewonnen. Voor rust stond AFC al met 0-2 voor door treffers van Oussama Siali en Splinter de Mooij, in het tweede bedrijf maakte Noa Benninga er al snel 0-3 van. Na een tegendoelpunt van Tijmen Wildeboer bepaalden de invallers Wessel Been en Soufiane Hetli de eindstand op 1-5. Een uitslag die nog hoger uit had kunnen vallen, want het TEAM van Benno Nihom domineerde op alle fronten. De in Almere aanwezige delegatie van Vitesse zal van dit alles goede nota hebben genomen.

Vandaag beginnen we de tweede helft van de competitie tegen Jong Almere City FC. De eerste wedstrijd van het seizoen starten we ook tegen deze tegenstander, die toen veel indruk maakte ondanks een 4-1 nederlaag. De beloften van Almere speelden op sportpark Goed Genoeg een prima wedstrijd, maar hadden Vrouwe Fortuna niet aan hun zijde. Het was vooral de wedstrijd van Oussame Siali die maar liefst vier keer scoorde. Jong Almere is inmiddels aardig op stoom gekomen. De ploeg van trainer/coach Danny Schenkel, ooit net als Benno Nihom trainer van de Ajax vrouwen, staat negende, één punt achter AFC, maar met een wedstrijd minder gespeeld. De laatste acht wedstrijden werd niet meer verloren. Van Quick Boys (2-0), De Treffers (0-2) en Rijnsburgse Boys (1-2) werd gewonnen. De laatste nederlaag thuis dateert van 29 augustus jl. toen met 0-1 verloren werd van Katwijk.

Mooie rapportcijfers dus, ons aller eerste staat vanmiddag een lastige klus te wachten. Hopelijk geeft de trainingsstage op Marbella van 4 t/m 8 januari nog een beetje extra energie en nemen we de vorm van voor de winterstop mee. De laatste vijf wedstrijden van 2023 bleef AFC ongeslagen, inclusief de bekerwinst op RKAV Volendam en de knappe overwinning in Assen op ACV. We staan weer in het linker rijtje na een toch wel wat teleurstellend verlopen eerste seizoenshelft, met veel blessureleed en magere doelcijfers. De tweede seizoenshelft lonkt voor The Reds, mét aanstormend talent, dat zich steeds meer aandient in competitieverband maar ook voor een senstioneel vervolg van het bekeravontuur, te beginnen (!) op 18 januari aanstaande in de GelreDome tegen Vitesse.

Maar nu eerst tegen Jong Almere City, op het hoofdveld van De Ruitenheer Football Academy, gelegen naast het Yanmar Stadion, dat binnenkort van een tweede ring wordt voorzien. Als teken dat het goed gaat met deze jonge BVO, die dit seizoen debuteert in de Eredivisie en met de beloften weer terug is in de Tweede Divisie. Als de twee teams hun opwachting maken onder leiding van scheidsrechter Martijn Kieft zien we bij AFC twee wijzigingen in de opstelling ten opzichte van het bekerduel tegen RKAV Volendam: Oussama Siali en Guus van Weerdenburg beginnen in de basis voor Julian Van der Greft (start op de bank) en Gevero Markiet (is geblesseerd). Julian speelde in het verleden voor Almere City, net als onze keepers Gijs van Zetten en Marijn Dijkstra (winnaar van de Zilveren Spoon in Marbella). Op de AFC-bank ook Wessel Been, die vandaag als invaller weer hoopt  te scoren. Door een blessure ontbreekt Raily Ignacio. Jong Almere start in de sterkste opstelling, met de boomlange, 23 jaar oude keeper Stijn Keller, die in het bezit is van een Zwitsers paspoort, en de topscorers Tijmen Wildeboer, Layee Kromah en Pim Lukassen, samen goed voor zeventien goals.

Als scheidsrechter Kieft voor het eerst fluit en de muziekherrie is verstomd op de tribune gaat de bal rollen op het door de regen gladde kunstgras en is het binnen de minuut bijna raak als Splinter de Mooij voor Keller opduikt na een kopbal van Oussama Siali, maar de bal net niet lekker weet te raken. Aan de andere kant kopt Wildeboer niet veel later een voorzet van rechts over het doel van Gijs van Zetten. Onze jongens zitten er vanaf het begin bovenop en gunnen Almere City weinig ruimte op het middenveld waar captain Milan Hoek weer als vanouds de lakens uitdeelt. AFC is gretig en scherp in de aanval. Melvin Platje wordt in de diepte gezocht, nog even zonder resultaat. In de 22e minuut is het wel raak als een knal van Melvin na een rebound door Oussama van ver in de bovenhoek wordt gekopt. 0-1 en vanaf dat moment is AFC de bovenliggende ploeg die volop in de aanval gaat. Het levert enkele corners op en weer een poeier van Melvin die fraai wordt gestopt door Keller. Weer moet de goalie van Almere aan de bak na schoten van Cody Claver en Melvin. De 0-2 hangt in de lucht en in de 28e minuut is het zover: na een doorkopbal van Tim Linthorst vindt Splinter in de linkerbovenhoek het net. Keller is kansloos en AFC gaat door. Een derde doelpunt voor rust zou beslissend kunnen zijn. In de 35e minuut is Melvin heel dichtbij na een fantastische actie van Noa Benninga, maar hij schiet één op éen tegen de keeper aan. De goed spelende Mitch van Kempen, dit keer als rechtsback geposteerd, mikt de rebound maar net naast. Het is in het tweede deel van de eerste helft eenrichtingsverkeer: Jong Almere is aanvallend machteloos. Links buiten Layee Kromah pingelt er wel op los, maar moet tegen Mitch en Dalian Maatsen steeds het onderspit delven. Op een schot van Jory Rullens na, dat ver over vliegt, is de Almeerse koek in het eerste bedrijf wel op en gaan de ploegen met een 0-2 stand rusten.

Hopelijk kunnen we in de tweede helft ook genieten van een goed spelend AFC dat ongewijzigd start. Jong Almere City moet de bakens zien te verzetten en heeft twee keer gewisseld. Net als in het eerste bedrijf is onze aanval direct gevaarlijk. Melvin schiet hard en hoog in, maar de keeper stompt de bal uit de bovenhoek. Niet veel later is het toch raak na een schuiver van Noa Benninga die zijn goede spel bekroont met zijn eerste doelpunt van dit seizoen. 0-3 en de wedstrijd lijkt beslist.  Maar in de 62e minuut wordt het onverwacht 1-3, nadat een pegel van Kromah die via de handen van Gijs voor de voeten van Wildeboer springt. Tegen diens inzet is onze keeper kansloos. Zou de wedstrijd toch nog kantelen? Benno Nihom wisselt direct na dit doelpunt Oussama en Melvin voor Wessel Been en Soufiane Hetli. Dat blijkt een goede keus! Wessel doet wat hij ook in de bekerwedstrijden tegen PEC Zwolle en RKAV Volendam heeft gedaan: snel naar zijn entree scoren. In de 67e minuut is het al raak na een voorzet van uitblinker Splinter de Mooij die op kracht een duel wint van zijn directe tegenstander Eja Dakriet. Vier minuten na zijn competitiedebuut tikt Wessel de bal er bij de tweede paal in, het is een mirakel. AFC staat met 1-4 voor en de wedstrijd is nu echt beslist. Het laatste kwartier gaan The Reds op zoek naar nog meer doelpunten. Vooral Soufiane doet van zich spreken. Zijn doelpunt in de 83e minuut is een beauty. Eerst kapt hij zijn tegenstander knap uit om vervolgens uit een moeilijke hoek prachtig te scoren. 1-5, en de score had nog op kunnen lopen als Guus na een lange rush zijn goede spel had kunnen onderstrepen met een schot binnen de palen en als de bal niet na een combinatie van Wessel en Soufiane in het zijnet maar in het net was beland. Het bleef dus uiteindelijk 1-5 en dat is zeker Goed Genoeg na een uitstekende wedstrijd die perspectief biedt voor de rest van het seizoen, te beginnen aanstaande donderdag tegen Vitesse. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Mitch van Kempen (86’ Milan Eliasar), Dalian Maatsen (86’ Sven Ederveen), Tim Linthorst Guus van Weerdenburg, © Milan Hoek, Cody Claver, Noa Benninga (75’ Julian van der Greft), Splinter de Mooij, Oussama Siali (63’ Wessel Been) en Melvin Platje (63’ Soufiane Hetli).

Voor de TV samenvatting: klik hier