Jong Almere - AFC met verslag

KOPLOPER AFC IN ALMERE TERUG IN HET WINNENDE SPOOR

Na het gelijke spel tegen Katwijk en de onfortuinlijke nederlaag tegen IJsselmeervogels heeft AFC de winnende draad weer opgepakt. Het goed spelende belofteteam van Almere City werd met de nodige moeite met 0-2 verslagen op een van kunstgras voorzien bijveld, omdat het natuurgras van het Yanmar Stadion door de vorst niet bespeelbaar was. Door deze zege lopen The Reds weer iets uit op de Rooien, die thuis bleven steken op een gelijkspel tegen de Blauwen van ‘nextdoor’.  

In alle vroegte arriveren we op het complex van Almere City FC, dat de laatste jaren aardig is uitgebreid. In het verleden speelden we hier in de Hoofdklasse tegen FC Omniworld en was de ontvangst altijd hartelijk, je kwam er als gast niets tekort. Die traditie bestaat nog steeds en als we ons een uur of wat later richting het veld begeven heeft onze delegatie er al een maaltijd opzitten. En een goed gesprek met algemeen directeur John Bes, technisch directeur Robert Maaskant en enkele oudgedienden uit het Omniworld-tijdperk, waaronder onze vriend René ter Borgh. Inmiddels heeft de scheidsrechter van dienst, de 25-jarige Robin Hengens, het te harde en dus gevaarlijke natuurgras van het Yanmar Stadion afgekeurd en wordt de wedstrijd op een kleiner bijveld met kunstgras gespeeld. Er is geen geluidsinstallatie en geen scorebord en dat maakt het geheel een beetje surrealistisch. Gelukkig is er een lekker zonnetje en we wanen ons in het koude Almere een beetje op wintersport.

Als de teams zich in alle stilte presenteren aan het publiek zien we dat de van Cambuur overgekomen Cody Claver, nog maar pas kort clubgenoot, in de basis staat op de plek van Thomas van den Houten die na een blessureperiode nu op wintersport is. Een andere nieuwkomer, Vincent Weyl, die lang geleden al in onze jeugd speelde, zit op de bank, samen met Joey Potveer, Moiz da Silva, Sam Nijpels, Rob Rietveld, Matthijs Jesse en Magid Jansen. Tim Linthorst is geblesseerd, Johan Kulhan neemt zijn plaats in het centrum van de defensie in. Tom van den Brink is nog steeds geblesseerd, hopelijk zien we hem weer snel terug op het veld. Bij een belofteteam is het altijd afwachten wie er speelt. De regels zijn ruim en je mag jonge spelers gedurende een flink deel van het seizoen zowel in het eerste als in het belofteteam opstellen. Meespelen bij beide teams in één weekend behoort ook de mogelijkheden, zoals bij Sparta regelmatig het geval is. Kijkend naar de line up van Jong Almere blijkt dat niemand afgelopen vrijdag heeft meegedaan met het eerste tegen Go Ahead Eagles. Annas Ahannach en Anwar Bensabouh zaten in Deventer wel op de bank. De 20-jarige Ruggero Mannes en de 19-jarige spits Stijn Meijer, afkomstig van Willem II, die vrijdagavond tegen de Eagles wel in de basis stonden, staan nu niet op het wedstrijdformulier.

De wedstrijd kent een pittige start. Jong Almere vliegt er na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hengens flink in. De eerste gele kaart is echter al na vier minuten voor Kenny Teijsse voor een overtreding op het middenveld. De eerste mogelijkheid is er voor Jong Almere na een corner, maar de schuiver wordt goed gepakt door Patrick Zonneveld, die gelukkig ook volgend jaar bij AFC tussen de palen staat. Onze jongens zijn gewaarschuwd. Thuis werd weliswaar met 5-1 gewonnen van Jong Almere, maar we zijn nu een half jaar verder en de ploeg van trainer Ivar van Dinteren is in fysiek en mentaal opzicht gegroeid. Kozakken Boys en Spakenburg verloren onlangs in Almere met 2-1 van dit belofteteam en Katwijk won voor de winterstop thuis met de nodige mazzel met 1-0. We kunnen dus wat verwachten vanmiddag. Gelukkig komen we al snel op voorsprong als Raily Ignacio na een diepe bal van Johan Kulhan goed doorzet en 0-1 laat aanteken. Een knap doelpunt, zijn 16e dit seizoen. Het spel golft hierna redelijk op en neer. Almere-spits Jelle Gosselink kopt een bal naast na een puike voorzet van rechts van Ahannach, Fouad Belarbi knalt in goede positie een bal hoog over na een fraaie pass van Raily. Een lob van Yordi Teijsse is te kort en even later wordt een gevaarlijke actie van Alfred Mensah net op tijd onschadelijk gemaakt door de AFC-defensie. De jonkies van Almere blijven knap overeind en hebben in deze fase vaak het beste van het spel. Onze buitenspelers laten zich weinig zien en ons onvolprezen middenveld heeft het dit keer moeilijk met het kunstgras, de bal is moeilijk onder controle te brengen. In de 40e minuut gaat Gosselink in het strafschopgebied te graag onderuit na een duwtje van Johan Kulhan en we mogen blij zijn dat de scheidsrechter het met onze waarneming eens is. Een week eerder kregen we immers voor minder een penalty tegen. Vlak voor de thee haalt Kenny uit maar zijn schot wordt fraai uit de bovenhoek getikt door de 19 jarige keeper Stijn Keller die mede door zijn lengte een mooie toekomst tegemoet kan gaan.

Na rust wisselt het spelbeeld niet echt. AFC is niet minder, maar ook zeker niet de baas op het veld ondanks het grote verschil op de ranglijst. Het zijn vooral de keepers die de aandacht opeisen. Stijn Keller en Patrick Zonneveld zweven door de lucht om de gekrulde ballen van Melvin Grootfaam en Ahannach, die niet voor niks vaak in het eerste speelt, uit de bovenhoek te tikken. Formidabel! Het kan halverwege de tweede helft nog alle kanten op als Yordi Raily aan het werk zet via een doorkopbal. De topscorer van de Tweede Divisie gaat hierbij niet voor eigen succes, maar speelt Fouad in de diepte aan tussen twee verdedigers. Het passje is perfect van lengte én snelheid en Fouad is er als de kippen bij om deze buitenkans te verzilveren. 0-2 en de wedstrijd lijkt gespeeld. Maar niet veel later kan het toch nog verkeren als AFC een penalty tegen krijgt. De aanleiding is schlemielig, want Derre Kwee raakt zijn tegenstander op ongelukkige wijze aan de zijkant van het strafschopgebied, een grote kans gaat hiermee zeker niet verloren. Scheidsrechter Hengens ziet het anders, waarna Almere-captain Sam Krant de bal huizenoog over schiet van elf meter. Daarmee is de wedstrijd wel beslist. AFC ontsnapt nog één keer als Tarik Evre een harde voorzet bij de tweede paal niet weet in te koppen. Onze jongens laten dit keer de zege echter niet meer glippen en spelen de laatste minuten rustig uit. Na het laatste fluitsignaal is AFC drie punten rijker en is de voorsprong op IJsselmeervogels weer gegroeid tot vier punten. Na het onfortuinlijke verlies van vorige week zit ons allereerste weer in het winnende spoor en dat biedt perspectief voor de komende weken. Te beginnen thuis tegen Kozakken Boys dat het na een zwakke start de laatste tijd goed doet. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Johan Kulhan, © Jonathan Richard, Cody Claver (87’ Moiz da Silva), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio, Melvin Grootfaam.

Voor de samenvatting en interviews zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier