Jaardiner AFC

Op woensdag 24 januari vierde AFC zijn 129e verjaardag met het traditionele Jaardiner.
Weliswaar 6 dagen te laat, maar op 18 januari, de verjaardag, moest AFC aantreden in de bekerwedstrijd tegen Vitesse.
Het was, zo als altijd, een mooie avond met zo’n 160 genodigden, die onder de uitstekende leiding van tafelpraeses Ronald Koster prima verliep.
Zoals gebruikelijk  vermelden wij hieronder de speech van onze voorzitter Brian Speelman:

Beste clubgenoten,
Wat een eer en genoegen is het om u allen hier te verwelkomen in ons prachtige clubhuis ter gelegenheid van de 129ste verjaardag van onze club. Onze Horeca Commissie, onder leiding van Remco Post is er samen met Danielle Timmerman opnieuw in geslaagd om ons clubhuis om te toveren tot een warme en gastvrije plek voor deze viering. Traditiegetrouw doen wij dit op 18 januari, maar vanwege ons bekeravontuur, waarover later meer, vindt deze vandaag op 24 januari plaats.

Onze tafelpraeses Ronald Koster die alweer voor het derde op een volgende jaar deze taak op zich neemt heeft u allen al hartelijk welkom geheten. Zijn inzet draagt bij aan de warme en vertrouwde sfeer die ons jaardiner kenmerkt.

Een speciaal welkom aan de Ereleden die vandaag aanwezig zijn en aan de AFC vriendelijke bedrijven. Jullie steun is essentieel voor het voortbestaan en de bloei van onze vereniging.

Als ik zo de zaal inkijk is het voor mij bijzonder om te zien dat er diverse generaties aanwezig zijn die door AFC met elkaar verbonden zijn. De aanwezigheid van families als Bijlsma, Huisman, Koster, Westerhof en Speelman, zijn daar mooie voorbeelden van.

Op 18 januari jl. heb ik samen met EP, Nino en Ad stilgestaan bij onze oprichter Schaf Scheepens, door bloemen te leggen op zijn graf op de begraafplaats Zorgvlied.

Aan zijn graf kwamen helaas ook de namen voorbij van de dierbare clubgenoten die ons na het laatste jaardiner zijn ontvallen.
Hans Honsdrecht, Jacques van der Glas, Henny Cruijff, Nico Holzappel, Marien Willemsen, Ben Slaap, Tom Nooij, Bob Neseker, Hans Loonstijn, Robert Domhof, Arthur Reddering, Hans Slaap, Henk van der Jagt en recent Bennie Muller.
Ik wil u graag verzoeken om, indien mogelijk, even te gaan staan voor een moment van stilte om hen te herdenken.
Dank u wel. Dat hun herinneringen voortleven in onze gedachten en in de geschiedenis van AFC.

We kunnen inmiddels terugkijken op een eerste seizoenshelft van ons Eerste elftal, waarbij we moeten vaststellen dat het ten opzichte van vorig seizoen helaas niet helemaal volgens verwachting verloopt. Vorig seizoen grepen we net naast het kampioenschap, en nu bevinden we ons halverwege de competitie op de 7de plaats. Mede door de nodige lange blessures van een aantal spelers, en ‘soms zit het mee, en soms zit het tegen’ tijdens sommige wedstrijden loopt het ten opzichte van het vorig seizoen allemaal wat stroever. Daar tegenover staat ons KNVB-bekeravontuur. Zoals ik al aangaf is dit de reden dat we vandaag ons jaardiner houden en niet zoals gewoontegetrouw op 18 januari. Wat een geweldige prestatie hebben wij neergezet in de eerste drie rondes van de KNVB-beker. De eerste wedstrijd thuis tegen Eredivisionist PEC Zwolle, die met 1-0 werd gewonnen zal niemand snel vergeten.
Een spannende wedstrijd die werd bekroond met een doelpunt in de laatste minuten gemaakt door onze jeugdspeler Wessel Been. Het was ook nog eens zijn debuut bij het Eerste elftal.

Voorafgaand aan deze wedstrijd was er een zeer geslaagd diner georganiseerd voor ongeveer 150 sponsoren. Het was een fantastische gelegenheid om onze waardering te tonen aan degenen die onze club financieel steunen. Ook onze jeugd werd niet vergeten. Voor hun was er een heerlijke pasta maaltijd, allemaal mogelijk gemaakt door onze geweldige horeca.

Natuurlijk ging het succes tijdens die avond niet alleen over wat er op het veld gebeurde. Achter de schermen hebben John de Lange, eindverantwoordelijk voor onze veiligheid binnen de club, en Remco Post verantwoordelijk voor het sportpark en de horeca, wekenlang keihard gewerkt om alles tot in de puntjes te organiseren. Ook onze jeugdvoorzitter Wiebe Westerhof heeft een belangrijke rol gespeeld door op de schermen bij de politie mee te kijken om de boel nauwlettend in de gaten te houden.

En toen volgde de tweede ronde tegen RKAV Volendam, die werd met 0-1 gewonnen door opnieuw een doelpunt van Wessel Been. Onze reis ging daarna verder, want vorige week gingen we met bussen vol naar de Gelredome in Arnhem om tegen Eredivisionist Vitesse te spelen. In ons clubhuis werd er via de vele beeldschermen ook meegenoten, en werden onze jongens op deze manier aangemoedigd. Helaas wisten we deze keer niet te stunten, en eindigde hier ons bekeravontuur.

Tijdens het trainingskamp wat ook dit jaar weer plaatsvond in Marbella, was het mooi om te zien dat hierbij meerdere jeugdspelers aanwezig waren. Spelers die inmiddels ook al hun debuut in ons Eerste elftal hebben gemaakt.

Bij AFC is het beleid erop gericht dat de jeugd de toekomst heeft, en dat we ons richten om spelers op te leiden voor ons Eerste elftal. De naam Wessel Been is al gevallen. Tijdens het trainingskamp kreeg hij te horen dat hij per direct is toegevoegd aan de A-selectie. Daarnaast hebben Milan Eliaser, Mitch van Kempen, Sven Ederveen dit seizoen als spelers die uit onze jeugd afkomstig zijn de overstap gemaakt naar het Eerste elftal. Een aantal namen gingen hen al voor, zoals Julian van der Greft, Soufiane Hetli en Gladwin Curiel.

Het is een cliché, maar tijdens het trainingskamp zijn er opnieuw mooie herinneringen gemaakt, waar het traditionele Silver Spoon diner elke keer een belangrijk onderdeel is.
De teambuilding is tijdens dit trainingskamp alleen maar versterkt en we gaan dan ook zeer positief de tweede seizoenshelft in.

Terugkomend op ons beleid om de jeugd een kans te geven. Onze trainer Benno Nihom deelt dit beleid, en heeft inmiddels in diverse wedstijden de net genoemde spelers de kans gegeven om zich verder te ontwikkelen. Ook de ervaren spelers in het team, spelen daarbij een belangrijke rol. Een mooie kweekvijver is het team onder de 21 onder leiding van Erik Jahn. In de eerste seizoenshelft zijn zij kampioen geworden en daardoor gepromoveerd naar de Derde Divisie. Het is een talentvol elftal waarin spelers zitten waarvan wij verwachten dat zij de komende jaren ook de overstap kunnen maken. Benno houdt dit team dan ook nauwlettend in de gaten.
Zijn betrokkenheid bij de club is niet te onderschatten, en zijn inzet om jeugdspelers te laten debuteren is bewonderingswaardig. Het bestuur van AFC is dan ook verheugd om vanavond te kunnen meedelen dat Benno ook volgend seizoen trainer is van ons Eerste elftal.

Dit is een mooi bruggetje naar de jeugd bij AFC. Ook dit jaar heeft jeugdvoorzitter Wiebe Westerhof samen met zijn commissie de handen vol aan het in goede banen leiden van de vele jeugdteams. De groei van de jeugdafdeling heeft niet alleen betrekking op de jongens, maar ook bij de meisjes is er een enorme groei te zien. Een rondje langs de velden in het weekend, laat dan ook zien dat AFC niet voor niks één van de grootste amateurverenigingen is. Van vroeg tot laat wordt er op diverse niveaus gevoetbald wat een prachtig gezicht is. De jeugd heeft ook dit seizoen alweer de nodige succesvolle festiviteiten gehad, te denken aan de Herfst tweedaagse, Sinterklaas en het kerstdiner. Tijdens dit kerstdiner was de mystery guest Million Manhoef. Een oud jeugdspeler van AFC, die op dit moment bij Vitesse voetbalt, en voor deze gelegenheid werd geïnterviewd door Benno Nihom. Hij vond het ontzettend leuk om na zoveel jaar terug te zijn bij AFC. Dat hij tegen ons zou spelen in de beker was uiteraard een toevalstreffer.

Ook de voetbalkampen in de zomer waren weer een ongekend succes. Honderden kinderen hadden tijdens beide kampen de tijd van hun leven. Roan van Geelen, Xander Kristel, Mathijs van den Hazel en Willan Westerhof hebben samen het stokje overgedragen gekregen van Lars Folkertsma. Ze zijn er zonder meer in geslaagd om er voor de deelnemers weer een groot feest van te maken.

Dat wij een goede jeugdopleiding hebben is algemeen bekend. Zoals het er nu naar uitziet is er na een omvangrijk her certificeringstraject, een advies aan de KNVB gegeven om AFC voor de komende drie jaar opnieuw te certificeren als regionale jeugdopleiding. Een ongelofelijke prestatie, waarmee wij ons kunnen plaatsen in een mooi lijstje van grote verenigingen in Nederland.

Onze club kent inmiddels vele traditionele evenementen die niet alleen de jeugd aangaan.
Op 18 januari vond het damesjaardiner plaats. Met ongeveer 200 dames werd er in het café Americain op het Leidseplein in Amsterdam tot in de late uurtjes een prachtig feest gevierd. Maar wat te denken van de Zilveren Ploeg. Een jaarlijks terugkerend diner waarbij er dit jaar weer een aantal nieuwe leden zijn bijgekomen die minimaal 25 jaar lid van AFC zijn. De Ridderlunch is ook altijd een bijzonder evenement voor de ‘Ridders’ die minimaal 50 jaar lid zijn. Ook de Kienavond kon deze keer weer rekenen op een grote opkomst en was een groot succes. Dit zijn maar een paar voorbeelden van evenementen die diepgeworteld zijn bij AFC.

Dit seizoen hebben wij ook onze nieuwe website geïntroduceerd, een project waar we trots op mogen zijn. Samen, met de inzet van David Westerhof, Hans Elias, Ger van Caspel en Danielle Timmerman, heeft dit geresulteerd in een moderne en functionele website die onze clubwaarden en activiteiten weerspiegelt. Wat deze website uniek maakt, is de geautomatiseerde vulling van pagina’s door de informatie die wij van de KNVB ontvangen. Onze teampagina’s zijn daardoor altijd up-to-date. Daarnaast is de website gemaakt met de nieuwste technologie en eenvoudig te onderhouden. Dit project was een flinke klus, maar het resultaat mag er zeker zijn. 

Beste clubgenoten,
Het is vandaag niet alleen de viering van de leeftijd en geschiedenis van AFC, maar ook een moment om stil te staan bij de trots en passie die onze club door de jaren heen heeft gekenmerkt, met alle ups en downs die daarbij horen. Met meer dan 2500 leden is AFC niet zomaar een vereniging, het is een belangrijke sociale plek. Jong en oud vinden dagelijks de weg naar ons sportpark om daar hun passie te beoefenen. Ons clubhuis is een warme ontmoetingsplek om in de ‘derde helft’ de prestaties te analyseren.

Graag wil ik ook dit jaar stilstaan bij de vrijwilligers, de kantoormedewerkers, de trainers en de talloze commissies, kortom iedereen die dag in dag uit bijdragen aan het succes van onze vereniging. Zij vormen de ruggengraat van AFC.  Als voorzitter ben ik enorm trots en dankbaar voor hun inzet en toewijding.

Tenslotte wil ik vanaf deze plek Ronald Koster, Remco Post, David Westerhof, Nino Ockhuizen, Danielle Timmerman, Ad Westerhof, Henny Kottman en Joost van Doolen bedanken voor de organisatie van het jaardiner. Het blijft één van de hoogtepunten van het jaar, waar we met elkaar niet alleen terugblikken naar het verleden maar ook uitkijken naar wat de toekomst voor onze mooie club in petto heeft.

Namens het bestuur wil ik U nog een fijne avond wensen.

De laureaten op deze avond  waren:
De Goed Genoeg Award:  Derek van der Vlugt en Jochen Blaffert (Heeren Competitie)
De Henne Boskamp Nobel Prijs:  John Hazel
Lid van verdienste:  Ernst Pieter Knupfer

Foto’s van deze avond zijn gemaakt door Tom Poederbach.
Klik hier om deze te bekijken.