Inleiding AFC - TOP Oss 2e ronde KNVB beker

AFC – TOP Oss, dinsdag 30 oktober, aanvang 19:00 uur.

Afgelopen zaterdag speelde AFC in de KNVB Tweede Divisie de tiende wedstrijd van het seizoen en door een prachtige 4-0 thuisoverwinning tegen GVVV neemt AFC opnieuw de eerste plaats op de ranglijst in, een prestatie van formaat.

En dan nu, dinsdagavond 30 oktober speelt de huidige nummer 1 van de Tweede Divisie in de 2e ronde van de KNVB Beker tegen de huidige nummer 6 uit de Keuken Kampioen Divisie, TOP Oss.
De wedstrijd wordt gespeeld in het Olympisch Stadion waar vandaag een week geleden, zondag 21 oktober 2018, nog de finish van de Amsterdam Marathon plaatsvond.
De aanvang van de wedstrijd AFC – Top Oss is vastgesteld om 19:00 uur.

AFC speelde in het verleden al eerder belangrijke wedstrijden op de heilige grond van het Olympisch Stadion.
Bijv. aan het eind van het seizoen 1945-46 voor 43.000 ( !!!) toeschouwers een beslissingswedstrijd om het Kampioenschap van de Tweede Klasse tegen KFC, die door AFC (met bekende spelers als Dick Disselkoen, Chris Geluk, e.a.) met 4-2 werd gewonnen.
Ook speelde AFC in de 70- en 80-er jaren regelmatig oefenwedstrijden tegen FC Amsterdam en zelfs 1 keer tegen het grote AJAX om de nieuwe kunstverlichting uit te proberen voor een aankomende Europa Cup wedstrijd,
AJAX met in de gelederen toppers als Johan Cruyff, Piet Keizer, Sjaak Swart, Theo van Duivenbode, Klaas Nuninga, e.a. en AFC met toppers als Nol Kulkens, Jos Kemna, Jos Lonnee, Hans Vlietman, Jaap Draisma e.a.

In het seizoen 2005-2006, 13 jaar geleden, wist AFC zich op 20 september 2005 in het Olympisch Stadion voor het eerst te plaatsen voor de derde ronde van de KNVB Beker door BVO FC Omniworld (nu Almere City FC) uit te schakelen. Zie het verslag van deze wedstrijd, ook toen van de hand van Machiel van der Woude, hieronder.

En nu dan de bekerwedstrijd tegen TOP Oss. Zal onze AFC kans zien om zich opnieuw te kwalificeren voor de derde ronde van de KNVB Beker? Veel jeugdspelers en spelertjes van AFC zullen aanwezig zijn om onze jongens aan te moedigen.

De kaartverkoop is bij de Eretribune van het Olympisch Stadion en de kassa’s gaan open om 17:30 uur, volwassenen € 10 en jeugd tot 16 jaar en 65+ € 5.

KOMT ALLEN!! De gebruikelijke voorbeschouwing volgt later.

Commissie Media

 

Amsterdam, 20 september 2005.
AFC LAAT OUDE TIJDEN HERLEVEN IN HET OLYMPISCH STADION

2e ronde KNVB BEKER seizoen 2005-2006

Het was voor AFC op 20 september 2005 al met al een historische gebeurtenis, wat je overigens aan het aantal van de circa vijfhonderd toeschouwers niet kon afleiden.
De thuisblijvers hebben ongelijk gekregen. AFC leverde een karaktervolle prestatie. Alle spelers toonden 100% inzet en kregen na 120 minuten aantrekkelijk voetbal loon naar werken.
Het was op deze mooie dinsdagavond vooral heel spannend en dat had alles te maken met het feit dat AFC een flink aantal kansen niet wist te benutten. Zo mikte een verder uitstekend spelende Laurens Bianchi twee keer in vrije positie de bal over de lat.
Toch kwam AFC in de eerste helft aan de leiding toen captain Robert Gehring een rush vanaf het middenveld knap afrondde. De 1-0 ruststand was dik verdiend, omdat FC Omniworld nauwelijks gevaarlijk was.
Wie had gedacht dat de wedstrijd in de tweede helft zou kantelen, kwam bedrogen uit. Ook nu bleek AFC de betere ploeg, maar ook dit keer werd het overwicht niet omgezet in doelpunten.
En als je zelf niet scoort… Deze ijzeren voetbalwet liet zich zeven minuten voor het eindsignaal gelden. Omniworld kwam uit een fel betwiste corner via Hessing langszij en de toekomst zag er plotsklaps minder rooskleurig uit.
Zou de trots (en de profs) van Almere in de inmiddels bereikte verlenging, steunend op een betere conditie en meer trainingsarbeid, dan toch gaan doorbekeren? Maar ook in deze fase bleef het team van trainer John Kila kaarsrecht overeind.
Tot de laatste minuut werd voor iedere grasspriet geknokt en werd vol overgave de aanval gezocht voor de beslissende treffer.
Helaas, ook een imponerende sprint van Ken Watanabe dwars over het veld stierf in schoonheid.

Strafschoppen daarom en AFC verliest de toss. Ergun Cakir laat Edwin van Holten kansloos, waarna Robert Gehring de eerste penalty onberispelijk inschiet.

Daarna mist Omniworld twee keer. De eerste penalty vliegt over de lat, de tweede wordt schitterend gepakt door Van Holten. En wat doet AFC?
Murat Böke en Ken Watanabe scoren schijnbaar moeiteloos. Per saldo 4-2, zou het dan toch gaan lukken? De vierde penalty scoort Omniworld wèl en nu kan de pas 19-jarige Peter Post, die wederom een prima wedstrijd speelde, AFC in de derde ronde schieten.
Maar helaas, de bal is te zacht. Dan stopt Van Holten de vijfde hard ingeschoten bal van Omniworld en begint hij aan een rush die ergens op het middenveld eindigt.
Alle teamgenoten storten zich bovenop Van Holten en dat doen de ballenjongens van de junioren C1 ook. Wat een vreugde, wat ontzettend leuk! En dat alles na een teleurstellende competitiestart met onder meer een 0-3 nederlaag tegen de amateurs van FC Omniworld.
Het bleef met de aanwezige AFC'ers nog lang onrustig in de Phanos-kantine onder de Marathontribune van het Olympisch Stadion!
Het kan dus raar lopen. AFC gaat nu aantreden voor de derde ronde, die AFC in haar lange geschiedenis nooit eerder bereikte.

Machiel van der Woude

Opstelling AFC: Edwin van Holten, Joey Esionye, Bobby Gehring, Peter Post , Arif Akgün, Ken Watanabe, Murat Böke, Robert Gehring, Laurens Bianchi (Gijs Roodbeen), Enrique Zschuschen en Rody Turpijn (Dave Osei).