In Memoriam Robert Domhof

IN MEMORIAM RIDDER ROBERT DOMHOF

Op 18 augustus 2023 is Robert Domhof op 80-jarige leeftijd overleden. Robert werd op 22 februari 1943   in Hampstead/Groot Londen geboren en verhuisde na de oorlog naar de Johan Verhulststraat in Amsterdam-Zuid. Op 10-jarige leeftijd werd Robert lid van AFC en bleef dat tot zijn overlijden. 70-jaar lid  dus,  op zich al heel bijzonder, opvallender nog is het feit dat Robert een groot deel van die periode (ver) buiten Amsterdam heeft gewoond en AFC toch met hart en ziel op de voet bleef volgen. 

Robert start in 1953 bij de aspiranten. In het seizoen 1956-57 is hij aanvoerder van de B 4. Op 10 januari 1957 speelt dit team om 10.00 uur tegen De Volewijckers in Amsterdam-Noord. Verzamelen bij Peek en Cloppenburg op De Dam. Per fiets! Een jaar later is hij captain van de B3, en speelt samen met o.a. Ger van Caspel, sinds 2003 Erelid van AFC. Eind 1958 biedt Robert in de Schakel zijn voetbalschoenen ter overname aan. ‘Hoewel er ontzaglijk veel doelpunten mee zijn gemaakt verkeren ze in goede staat’. Hij stopt tijdelijk met voetbal, maar is in 1961 nog wel de nieuwe teamleider van het welpenteam de Steenbokken. Tot zijn vertrek naar Engeland later in dat jaar, waar hij na zijn middelbareschooltijd gaat werken in de horeca. In Parijs volgt hij ondertussen in Parijs ook nog een opleiding aan het beroemde Lycée Technique Hotelier Jean Drouant. 

Vanuit Engeland laat Robert regelmatig van zich horen via een flink aantal interessante artikelen over het voetbal in de bakermat. Goed geschreven verhalen, waard om nog eens gebundeld te worden. In 1967 is hij weer even terug op sportpark Goed Genoeg. “Qua voetbal", zo laat hij in de Schakel weten, “is AFC, vergeleken bij vroeger, niet te herkennen, zo goed. Hoewel wij net als in die goede ouwe tijd op de tribune zeker tienmaal een hartaanval kregen.” “Ja”, zo vervolgt hij, “AFC is een club uit duizenden, waar een vriendenband alleen maar verstevigd wordt, ik ben er trots om een AFC’er te zijn”. In 1968 is Robert definitief terug in Nederland en gaat als manager aan de slag in het Esso Motor Hotel (nu het Holiday Inn Hotel) op een steenworp afstand van sportpark Goed Genoeg, al waar meerdere keren het Jaardiner van AFC werd gehouden.

Bij de senioren voetbalt hij ook nog een tijdje bij AFC zoals op 1 september 1969 tegen TWHZ, waar de aanvoerder van het vijfde meldt dat helaas is verloren, maar dat het verdrietiger is dat de nieuwe doelman Robert Domhof een hersenschudding heeft opgelopen. Een slechte start, maar er volgen gelukkig nog leukere wedstrijden voordat hij zijn voetbalschoenen definitief aan de wilgen hangt in verband met een functie elders. Hij vertrekt uit Amsterdam en gaat in Capelle aan den IJssel wonen. Het voetbal laat hij zeker niet los en is in die tijd zeer actief in de scheidsrechterswereld, in het bijzonder de Rotterdamse Scheidsrechter Vereniging (RSV) waar hij na een lange bestuursperiode in 2006 tot Erevoorzitter wordt benoemd. Ook na die benoeming is Robert nog lang actief is bij de RSV. Verder is hij in die tijd bestuurslid van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) en wordt onderscheiden met de Gouden Scheidsrechter. Met zijn bedrijf is hij hoofdsponsor van Sparta Rotterdam.

Op 5 november 2005 wordt Robert Domhof samen met Jos Lonnee, Tom Nooij, Frank Reddering en Roel Ridderikhof tijdens de Zilveren Ploeg bijeenkomst benoemd tot AFC-ridder. In het geval van Robert twee jaar te laat, want hij staat al sinds 1953 ingeschreven als lid. In zijn nieuwe hoedanigheid woont hij de eerste Ridder-lunch bij op 4 april 2006 (zie foto) en is de volgende jaren als het even kan aanwezig bij dit unieke evenement. Dat geldt ook voor het Jaardiner en de Zilveren Ploeg bijeenkomsten, die hij altijd met veel plezier bijwoont. Samen met zijn vriend en collega-ridder Jos Lonnee, jarenlang de rots in de branding van AFC 1, die bij hem in de buurt (Bleiswijk) woont en graag met hem meerijdt. Bij bijzondere wedstrijden van het eerste zit Robert op de tribune, op Goed Genoeg, maar ook bij uitwedstrijden bij hem in de buurt. Zoals bij Excelsior Maassluis, waar hij ook sponsor is. Bij de wedstrijden Excelsior – AFC is Robert eregast en wordt in de pauze en na afloop van deze wedstrijden uitgenodigd aan de bestuurstafel. Hij maakt er geen geheim van van welke club hij supporter is. AFC!

Rotterdammer Robert heeft tot voor kort nog gewerkt in Amsterdam, als locatie-manager op het Leidseplein, als secretaris van de belangenvereniging Leidsebuurt en als bestuursvoorzitter van een horecabedrijf met fameuze cafés in deze buurt. In deze functies schuwde hij de publiciteit niet en schreef hij in 2021 nog mee aan een toekomstvisie voor het uitgaansgebied Leidsebuurt.

Robert Domhof was een actief, veelzijdig en vooral aardig mens, die veel vrienden had in uiteenlopende organisaties en verenigingen. Voor AFC ‘ers was hij een clubgenoot met een grote C, die we ons graag blijven herinneren.

Robert was 34 jaar getrouwd met Ina Varwijk. AFC wenst zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.

Machiel van der Woude
————————————————————
*Met dank voor informatie aan Ed van Leeuwen van de RSV en mijn clubgenoten Ger van Caspel, Edwin Geluk en Ron Limburg.