In Memoriam Pim Adriaansz

In memoriam Pim Adriaansz

Op 29 november 2016 is op 92 jarige leeftijd ons erelid Pim Adriaansz overleden in zijn woonplaats Castricum. Tot en met het afgelopen seizoen was Pim nog vaak te vinden op ons sportpark, verzorgde zijn bijdrage voor De Schakel en bezocht als het even kon ook de uitwedstrijden van het eerste. De laatste maanden schoot zijn gezondheid dusdanig tekort dat dit alles niet meer mogelijk was. Een moeilijke tijd waar nu een eind aan is gekomen. Verdrietig nemen wij op 6 december aanstaande afscheid van Pim in de aula van crematorium Westerveld en wensen wij zijn lieve echtgenote Olga en nabestaanden alle sterkte toe.

AFC is Pim heel dankbaar wat hij allemaal heeft gedaan voor onze vereniging over een hele lange periode. En zoals hij alles grondig deed werd Pim ook twee maal lid van AFC. De eerste keer was in 1944 op 19 jarige leeftijd. Twee jaar later speelde hij al mee in de 50 jaren revue, een opmaat voor wat hij in de toekomst zou gaan betekenen op artistiek gebied binnen onze club. Omdat Pim geen jeugdvoetbalverleden had kon hij zich sportief niet goed nestelen en zegde zijn lidmaatschap op. Een flink aantal jaren later, op 1 november 1952, meldde hij zich weer als lid bij AFC aan en nu voorgoed. Voetballend ging het nu beter en trad hij als keeper én als aanvoerder aan in alle elftallen vanaf het zevende tot en met het veertiende.

De grote kwaliteiten van Pim lagen echter niet op het voetbalveld. In de Schakel manifesteerde hij al snel zijn schrijverstalent, o.a. met zijn vele bijdragen als verslaggever van het zevende elftal onder het pseudoniem Ad Onderdelat. Vervolgens raakte Pim betrokken bij de Nieuwjaarsvoorstelling, een sinds 1927 bestaande traditie om op Nieuwjaarsdag speciaal voor AFC gemaakte liedjes ten gehore te brengen en spraken Thomavaer en Pieternel in de loop der tijd een wens uit op 1 januari. Samen met Bob Wildeboer schreef Pim vanaf 1968 alle teksten hiervoor. In 1970 regisseerde hij met Wildeboer de musical ‘Ja, zo ben je’ ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van AFC. Na het vertrek van Bob Wildeboer in 1975 ging Pim solo door en schreef tot en met 1985 de teksten van nog elf nieuwjaar voorstellingen. 

Ondertussen had Pim de befaamde Mixed Pickles-rubriek in de Schakel samen met George Wijnand in 1976 voortgezet na het overlijden van Jo Wijnand, die de Mixed Pickcles jarenlang had ingelegd. Na het vertrek van George naar het buitenland in 1979 heeft Pim zich tot voor kort alleen ontfermd over de Mixed Pickles. In die lange periode beschreef hij 399 keer op geheel eigen wijze het wel wee van AFC. Soms een tikkeltje kritisch, maar altijd weloverwogen en met verzorgd taalgebruik. Het citaat in Pim’s laatste Mixed Pickles luidde: “Dag in dag uit oeverloos gepraat over alles en nog wat.  Maar laatste woorden worden nooit gesproken”.

Naast zijn vele pennenvruchten was Pim ook actief als commissielid in de perscommissie, de zaterdagcommissie en de archiefcommissie. Pim heeft vooral in de archiefcommissie, samen met Rick de Boer en Hans de Wijs, baanbrekend werk geleverd. Mede ter voorbereiding van het 100 jarenboek is onder het voorzitterschap van Pim vorm en inhoud gegeven aan een AFC-archief, dat in de eerste helft van de negentiger jaren in de vorige eeuw nog in de verste verte niet bestond. Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Pim tot voor kort de pers ontving vooraf aan de wedstrijd van ons eerste. Ook van die taak heeft hij zich lange tijd op zorgvuldige maar vooral ook bijzondere innemende wijze gekweten. AFC prijst zich gelukkig dat Pim zijn talent zo lang voor AFC heeft willen inzetten. Om dit te onderstrepen werd Pim in 1975 benoemd tot Lid van Verdienste en in 2011 benoemd als Erelid.

Machiel van der Woude, namens het Bestuur