In Memoriam Peter van den Dungen senior

Tweeënveertig jaar geleden, op 1 september 1978 werd Peter van den Dungen lid van AFC.
Op dezelfde dag werd zijn zoon Peter jeugdlid; junior was toen net 7 jaar oud.
Over 2 maanden, op 14 december 2020 zou Peter sr. 87 jaar zijn geworden, maar tot groot verdriet en in het bijzijn van zijn echtgenote Truus en zoon Peter jr. is Peter van den Dungen sr. op maandag 5 oktober j.l. na een kort ziekbed thuis overleden.

Met Peter van den Dungen verliest de AFC een markant clubgenoot, die in die 42 jaar van zijn lidmaatschap intens heeft deelgenomen aan het verenigingsleven op Goed Genoeg.

In het seizoen 1982-1983 maakte Peter junior deel uit van AFC E-1 pupillen en senior was samen met Henk Bijlsma elftalleider van dit succesvolle team met de later in Amsterdamse voetbalkringen bekende Ton Ojers als trainer-coach. Met dat team (met jeugdspelers als Nils Adriaans,  Erwin Smit, Arjan Coorengel , Ronald van de Meent en David Bijlsma ) leverden Peter sr. en jr. een mooie prestatie en dat liet sr. graag aan een ieder weten. AFC E-1 won dat seizoen de bekende Van Wagtendonk Beker, die werd uitgereikt door niemand minder dan Johan Cruijff.

18 (!) Seizoenen was van den Dungen sr. elftalleider van het binnen AFC alom bekende ‘Zami Quattro’ en met vele bekende clubgenoten in de gelederen werd in het seizoen 1986-1987 een Kampioenschap behaald, waar in De Schakel uitvoerig verslag over werd gedaan.

Van 1986 tot 1994 maakte Peter sr. deel uit van het bestuur van de ATC en samen met collega bestuurslid / penningmeester Edwin Geluk was hij in de zomermaanden zeer actief (de firma ‘GeDu’) om op en om de tennisbanen de accommodatie picobello in orde te maken.
Voor al zijn activiteiten voor ATC in lengte van jaren werd hij benoemd tot Erelid.

Maar Peter deed meer voor de AFC gemeenschap. Zo was hij inspiciënt bij het jubileum optreden t.g.v. het 95-jarig bestaan van de AFC in 1990 o.l.v. Jack van Gelder, Nicky Hekster en Ron van Doesburg in het Cultureel Centrum in Amstelveen, was hij jarenlang organisator van een Golf toernooi voor AFC’ers en verrichtte hij ook op Goed Genoeg door de jaren heen vele werkzaamheden rond de velden en opstallen.

Als zelfstandig taxiondernemer klom hij op tot voorzitter van de Taxicentrale Amsterdam en in die hoedanigheid verscheen hij in die jaren regelmatig voor de camera’s van AT5. Later was hij pachter van de bekende parkeergarage Byzantium en ook dat was bij vele AFC’ers in die periode genoegzaam bekend.

Nadat hij zijn maatschappelijke activiteiten beëindigde was hij, wanneer het maar kon, ieder weekend zowel op zaterdag als op zondag en regelmatig ook door de week op de velden en in het clubhuis prominent aanwezig. Geen thuiswedstrijd van ons Eerste elftal werd overgeslagen. En na afloop altijd de derde helft met vrienden als Ger Smit, Peter Brans, Tom van Otterlo, Richard de Metz, Hans Coorengel, Jacques van der Glas en Ab Springer en hun partners, waarbij Peter sr. meestal aandacht vroeg voor één van zijn vele zgn. ‘anekedotes’.
Peter streefde er immers naar om zo veel als mogelijk van het leven te genieten en dat deed hij dan ook vaak op ‘zijn’ AFC !

Wij condoleren zijn toegewijde vrouw Truus die haar man op AFC regelmatig vergezelde, hun zoon Peter jr. en verdere familieleden en vrienden met dit grote verlies.
Ook AFC zal onze Zilveren Ploeger Peter van den Dungen zeker gaan missen.

Kees Gehring


Junior en senior van den Dungen