In Memoriam Marc de Hond

Met veel verdriet en grote verslagenheid heeft AFC kennis genomen van het overlijden van ons lid Marc de Hond. Marc was echtgenoot van Remona, vader van James en Livia , zoon van AFC’er  Maurice en oudere broer van onze clubgenoot Michel.

Marc werd op 11-jarige leeftijd in 1989 lid van AFC en ontwikkelde zich tot keeper van zijn vriendenteams, waarin hij vele jaren samen speelde met zijn boezemvriend Brian van Gelder. Als keeper reikte hij in 1998 tot de Zaterdag 1 en hij was tevens nooit te beroerd om in te vallen bij andere elftallen die hem nodig hadden. Marc werd geroemd om zijn inzet en teamgeest en om zijn wil om altijd beter te worden. Hij was bij iedere training en iedere wedstrijd aanwezig.

Zaterdag 1 seizoen 2000-2001. Marc als keeper op de achterste rij links.

Marc was als 18-jarige één van de eerste internet-ondernemers in Nederland met zijn bedrijf 'Hatchoo!' en was in 1998 initiatiefnemer bij het tot stand komen van de website van AFC.  

18 jaar geleden werd hij getroffen door het noodlot. Bij een operatie aan zijn rug werd een fatale medische fout gemaakt waardoor Marc na een dwarslaesie werd veroordeeld tot een leven in een rolstoel, hetgeen abrupt een eind maakte aan zijn voetbalambities. 

Ondanks deze kolossale tegenslag zette Marc op weergaloze wijze door; hij stortte zich vol overgave op het rolstoelbasketbal en werd notabene international en was met Oranje actief op het Europees Kampioenschap. Daarnaast schreef hij een boek ('Kracht'),  hij toerde door het land met verscheidene theaterprogramma's, was actief als radio DJ bij 3FM en Caz! . Begin dit jaar was hij finalist bij het TV-programma de Slimste Mens.

In 2014 trad Marc samen met zijn broer Michel toe tot de Zilveren Ploeg van AFC voor hun 25 jarig lidmaatschap.

Van links naar rechts: Frank Kramer, Bennie Muller, Bep Thomas, Marc de Hond, Rogier de Boer en Michel de Hond 

Vorig jaar werd Marc zeer ernstig ziek maar begon vol overgave en positiviteit aan de hem voorgeschreven therapie. Met ongeloof en grote ontsteltenis vernamen wij echter dat onze generatiegenoot Marc gisteren, 3 juni 2020,  op de leeftijd van slechts 42 jaar aan zijn ziekte is overleden.

Marc de Hond was een toonbeeld van moed, doorzettingsvermogen en creativiteit. Daarnaast was hij een zeer gewaardeerd team- en clubgenoot. AFC wenst Remona en hun kinderen, zijn vader Maurice en zijn broer Michel en overige naaste familie en vrienden alle sterkte met het verwerken van dit onvervangbare verlies.

Zie ook "A different ballgame" , gemaakt door Tom Poederbach en oud zaterdag 1 teamgenoten Nils Adriaans en Thomas Rijsman, waarin Marc te zien is:
B.G.