In Memoriam Karel van Osch

Onze bijna 128 jaar oude club  wordt ook dit seizoen helaas getroffen door het heengaan van zeer gewaardeerde clubgenoten. Deze week bereikte ons het verdrietige bericht van het overlijden van AFC-Ridder Karel van Osch  in de nacht van 10 januari op de leeftijd van 84 jaar, na een lange periode van afnemende gezondheid.

Voor Karel van Osch was cricket de belangrijkste sport, zie het In Memoriam van ACC’s Erevoorzitter Max de Bruin op www.acc-cricket.nl. Hij speelde maar liefst 18 seizoenen in ACC 1 en kwam daarbij 3 keer uit voor het Nederlands Cricketteam! Hij werd na zijn periode in ACC 1 voorzitter van het ACC-bestuur en toen hij stopte benoemd tot Erelid.
Via de Amsterdamsche Cricket Club werd Karel in 1971 op 33-jarige leeftijd ook lid van AFC. Hij speelde in de Zaterdag 1 en later in Zaterdag 2 en maakte vanuit dat team in 1983 de overstap naar AFC’s Klassieke Veteranen. Als captain van dit team was hij samen met zijn vriend, vaste grensrechter en teammanager Jaap Pluim meer dan 20 jaar de verbindende factor van dit elftal. Zijn laatste wedstrijd speelde Karel in 2005, toen de AFC-Veteranen een geweldige trip maakten naar Londen, zie bijgaande foto.

Karel van Osch nam tussen 1983 en 2015 intensief deel aan het clubleven. Hij was enkele jaren praeses van het AFC-Jaardiner en in 1986 bij de start van de AFC – Vriendelijke bedrijven als directeur van Olivetti Nederland één van de eerste bedrijven die deelname bevestigde! Olivetti was ook met een groot reclamebord op het dak van het ‘oude’ AFC clubhuis een aantal seizoenen belangrijk voor onze club.

Naast cricket en voetbal was Karel een fanatiek golfer en met een groep AFC’ers lid van de ASGS, een golf-club die mede door hem was opgericht. Een andere passie was muziek. Karel van Osch was conservatorium pianist en speelde met veel plezier in verschillende ensembles met optredens in binnen – en buitenland. Ook op diverse AFC-feesten.

Bij het 100-jarig bestaan van AFC in 1995 was één van de hoogtepunten van alle jubileum-festiviteiten een 2-daags Veteranen toernooi op Goed Genoeg met deelname van 16 clubs ouder dan 100 jaar. De prijsuitreiking voor alle spelers en begeleiders van dit toernooi en hun partners vond met een groot feest plaats in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum! Dat was ongekend. De organisator daarvan was Karel van Osch. De aanwezigen van toen hebben het er 28 jaar later nog over.

De laatste jaren kwam Karel als gevolg van zijn afnemende gezondheid nauwelijks meer op AFC. De laatste keer dat hij in ons midden was, was bij het Jaardiner in het Okura Hotel op 18 januari 2020. En nu moeten wij de aanwezigheid van deze AFC-coryfee ** voorgoed missen. AFC condoleert zijn vrouw DidiAnne, zijn kinderen en overige familie en Karel van Osch zal zeker bij alle oud AFC-Veteranen en andere clubgenoten in vele mooie herinneringen blijven voortleven.

KG.

**   Zie AFCoryfee Karel van Osch door Andre Wijnand.
Op  www.afc.nl –  Archief,  de AFC-Schakel van 21-01-2008.