In Memoriam Jos Lonnee

Op de voorlaatste dag van 2021 is op de leeftijd van slechts 76 jaar na een kort ziekbed AFC Ridder Jos Lonnee overleden. AFC condoleert Jos’ echtgenote Marjo, hun zoons Sander en Jasper en overige naaste familie en vrienden met dit grote verlies.

 “Ik heb mijn leven doorgegeven” stond op de rouwkaart geschreven. Zo’n 11 jaar geleden heeft Jos een nier afgestaan aan zijn jongste zoon Jasper, die er nu voor gezorgd  heeft dat de naam Lonnee binnen AFC zal blijven bestaan. Jasper’s zoon en kleinzoon van Jos, Bram Lonnee is namelijk donateur geworden van AFC. 

Jos Lonnee (17-01-1945) werd in 1955 lid van AFC. Hij speelde tot 1962 op de Zuidelijke Wandelweg en daarna op Sportpark Goed Genoeg in alle standaard jeugdelftallen. In 1962 in de Junioren A-1 met Nol Kulkens, Jaap Draisma, Jos Kemna, Ernst Seunke, Ben Slaap en Hans Loonstijn, die allen later voor het Eerste elftal uitkwamen. Zie onderstaande foto.

Jos speelde zelf van 1965 tot 1973 in AFC 1, werd captain van het Nederlands Amateur elftal en speelde voor het Olympisch elftal. Jos was een sterke voorstopper die hard maar fair speelde, hij was moeilijk te passeren en had de bijnaam ‘’de spijker’’, want hij was lang en dun. Een aanbieding van AJAX legde Jos naast zich neer. Hij was AFC’er in hart en nieren en daar kon geen profclub aan tornen.

Met het eerste elftal van AFC behaalde hij in 1967 en 1969 het Kampioenschap in de KNVB Eerste Klasse (destijds de hoogste afdeling) en speelde onder grote publieke belangstelling wedstrijden om het Kampioenschap van Nederland tegen clubs als Unitas, Middelburg en sc Enschede.  Jos was trots op zijn Gouden Bal met diamantje.

In 1973 besloot hij op jonge leeftijd (28)  ten gunste van zijn maatschappelijke carrière te stoppen met voetballen op het hoogste amateurniveau, maar  later heeft hij nog een periode deel uitgemaakt van AFC’s Klassieke Veteranen.

Jos was met zijn financiële achtergrond (hij was directeur van Rabobank Bleiswijk) jarenlang lid van de kascommissie en functioneerde van 1994 tot 2008 als penningmeester van AFC’s supportersclub “the Reds”. Hij was ook kritisch op bepaalde ontwikkelingen binnen de AFC en dat liet hij blijken als hij op de Club aanwezig was.

In 2005 werd Jos Lonnee benoemd tot AFC-Ridder. Hij bezocht regelmatig de thuiswedstrijden van het Eerste en was trouw aanwezig op ieder Jaardiner en de bijeenkomsten van de Zilveren Ploeg. De laatste jaren sukkelde Jos met zijn gezondheid en dat belemmerde hem in zijn bezoeken aan AFC.  De laatste keer dat Jos op Goed Genoeg aanwezig kon zijn was op de Zilveren Ploeg avond in het nieuwe Clubhuis op 5 november 2021. Hij genoot van deze avond op “zijn” AFC en dat AFC hem zeer na aan het hart lag bleek wel uit het feit dat hij tijdens zijn ziekbed een oud AFC-shirt droeg.

AFC zal de vertrouwde aanwezigheid van deze oer-AFC’er zeer gaan missen, maar Jos Lonnee zal in de herinneringen van veel oudere AFC’ers blijven voortleven. De crematie heeft op zijn verzoek in besloten kring plaatsgevonden, op 6 januari j.l.  

AFC KAMPIOEN KNVB EERSTE KLASSE A, SEIZOEN 1968-1969.

Staand vlnr: Ernst Huisman, Rob Brouwer (E.C.), Ge van Dijk (trainer), Nico van Til, Cor Kerker (E.C.), Ernst Seunke, Frans van den Bor, Henny Cruyff, Jos Lonnee, Nol Kulkens,  Peter van der Valk, Ton van der Valk (E.C.), Hans Vlietman, Rob Duis (leider).   Zittend: Nico Leloux, Kees Gehring, Ben Slaap, Jos Kemna, Theo Husers, Jaap Draisma en Hans Loonstijn.