In memoriam Jan Otsen

Vandaag, woensdag 28 januari, namen vele honderden aanwezigen op De Nieuwe Ooster in Amsterdam afscheid van AFC’s Zilveren Ploeger Jan Otsen. Er waren mooie speeches van de voorzitter van ACC Guido Dukker, van Jack van Gelder als ambassadeur van AFC, van Jan’s zuster Sieny en namens zijn zuster Ans droeg de bekende actrice Kitty Courbois een gedicht voor van Willem Wilmink. Er waren gevoelige afscheidswoorden van Jan’s inmiddels volwassen kinderen, Mels en Floor, waaruit bleek dat hun vader ook hun beste vriend was en als afsluiting emotionele laatste woorden van Jan’s partner Constance, ondersteund door haar dochter Sophia en dat alles soms onderbroken door het zachte gehuil van Jan’s beste maatje, zijn hond Bob. Ook het muzikale optreden van Constance’s broer, saxofonist Frank Breeveld, maakte de nodige emoties los. Kortom, een indrukwekkend afscheid.

Als jongen van 12 jaar speelde Jan voor de Amsterdamse voetbalclub De Spartaan en zijn oudere zuster Sieny en Jan’s vader sloegen nooit een wedstrijd over. Jan was een talentvolle en razendsnelle rechtsbuiten en na een aantal jaren werd hij gescout door AJAX, waar hij na een korte periode de begeleiding te prestatief vond ingesteld en besloot te stoppen met voetballen; daar stonden ze destijds bij AJAX toch wel van te kijken. Een paar jaar later vertelde hij zijn zuster Sieny dat hij het voetballen miste. “Misschien moet je naar AFC gaan”, opperde zij, maar ja, dan kreeg je in die tijd wel mensen van AFC’s enquêtecommissie op visite en daar had Jan niet echt zin in. Kort daarna ging Sieny met haar man Evert op vakantie naar Benidorm en toeval bestaat niet, in hetzelfde hotel logeerden Bert Witteveen en Frans van den Bor, waar zij al snelmee in contact kwamen.Toen daar bleek dat Frans en Bert AFC’ers waren, liet Sieny direct weten dat zij een jonger broertje had die bij AJAX in de jeugd had gespeeld en lid van AFC wilde worden, maar geen zin had in een bezoek van de enquêtecommissie. “Oh, dat maken wij wel in orde”, reageerden Frans en Bert en zo is Jan in 1972 op 16-jarige leeftijd lid van AFC geworden.

In het seizoen 1973-1974 speelde Jan in AFC’s Junioren A-1 o.l.v. Gé van Dijk en Karel Baarschers met jongens als Dirk-Jan Verhaal, Pieter Sandberg, John Parsser, Benno Leeser, Henny Kottmann, e.a. en bij zijn overgang naar de senioren koos hij voor de zaterdag 1, waar hij een aantal seizoenen in de KNVB Derde Klasse voor uitkwam. Maar Jan kreeg al op vrij jonge leeftijd slijtage aan zijn knieën en daarom besloot hij met een aantal AFC’ers in een vriendenteam op een lager niveau te gaan spelen, het binnen AFC zeer bekende Zami Quatro. Veel spelers van dit team leveren anno 2015, vele jaren later, het broodnodige kader voor het bestuur en de commissies van AFC.

Jan was een echte levensgenieter en ging dan ook op in het verenigingsleven. Hij werd lid van AFC’s dochterverenigingen ATC en ACC, van welke club hij in 2013 voor zijn vele werk werd benoemd tot Lid van Verdienste. Hij trad op als fotograaf voor alle AFC-Persmappen en vele clubevenementen en was mede-oprichter van de YGGC, de Young Gentlemen Golf Club, waar veel AFC’ers lid van zijn en van welke club Jan in 2010 benoemd werd tot Erelid. Ook was hij vanaf de start in 1989 tot heden lid van het Genootschap “Heeren Heeren” met o.a. zijn AFC vrienden Jack van Gelder, Ron van Doesburg, Nicky Hekster, Rein Akkerman, Amel Vroege en Roy van Dijk en in het jaar 1997 werd Jan opgenomen in AFC’s Zilveren Ploeg.

Bijna drie jaar geleden werd bij Jan een ernstige ziekte geconstateerd. De manier waarop hij vanaf dat moment hiermee om is gegaan heeft bij zijn vele vrienden en vriendinnen van AFC, en niet alleen bij hen, diepe indruk gemaakt.
Dinsdag 20 januari 2015 is Jan in het bijzijn van zijn dierbaren op de veel te jonge leeftijd van 58 jaar thuis overleden.

Namens AFC condoleren wij zijn vrouw Constance en dochter Sophia, zijn zoon Mels en dochter Floor en zijn zusters Sieny en Ans en de overige familieleden met dit grote verlies. Jan zal bij AFC via vele fijne herinneringen en zijn honderden foto’s van clubevenementen uit het verleden altijd in onze gedachten blijven voortleven.

KG / EG.